De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in potten of bakken. Wij boffen natuurlijk enorm met onze grote moestuin. Maar ik heb het ook jaren zonder moeten stellen. Begin jij net met moestuinieren in je rijtjeshuis of op je balkon? En wil je weten wat makkelijke groentes zijn om te kweken in potten. In mijn blog 7 makkelijk te kweken groentes in potten leg ik je mijn 7 favoriete uit en geef ik nog een bonus tips.
Kies de juiste potten voor je groente
Of je succesvol groente kunt kweken in potten hangt van een aantal dingen af waaronder je potten, het formaat van je potten en de grond die je gebruikt. Het is voor planten van belang dat ze voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien. Zowel boven de grond als onder de grond. Potten van 30 cm zijn prima voor de meeste planten. Zowel 30 cm aan diamter als 30 cm hoog. In dit soort potten heb ik al heel wat groente gekweekt.
Zorg voor juiste afwatering
Als je groente in potten kweekt is het belangrijk dat teveel water weg kan lopen. Zorg er dus voor dat je potten gaten onderin hebben waar overtollig water weg kan lopen. Doe je dit niet dan kan na een flinke regenbui je potten vol regenen en dan gaat je groente rotten.
De juiste grond voor je potten
Groente heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, jarenlang heb ik voor mijn potten de goedkoopste tuinaarde of potgrond gebruikt die ik kon vinden. We hadden simpelweg geen budget voor duurdere grond. Tuinaarde kan soms wel erg compact zijn. Je kunt dit luchtiger maken door kokosgrond toe te voegen aan je tuinaarde. Action verkoopt deze blokken ieder jaar en dit jaar lagen ze hier al in februari in de winkel. De afgelopen jaren experimenteerde ik met meerdere grondsoorten en compost blijft toch mijn favoriet om in te kweken. Maar ook de moestuinmix van pokon is een fijne grondsoort. Alleen wel behoorlijk prijzig als je flink wat potten wilt vullen.
Andijvie
Andijvie kweken in potten is niet erg moeilijk, vooral een andijvie soort als krulandijvie kan goed gekweekt worden in potten of bakken. Andijvie groeit geen diepe wortels, waardoor deze goed in potten kan groeien. Andijvie groeit wel breed uit, waardoor je niet veel kroppen naast elkaar kunt kweken. Wij kweken andijvie ook altijd op een redelijk klein oppervlak. Maar wij oogsten geen hele kroppen. We oogsten al het buitenste blad en laten de kern van de plant staan. Deze groeit vervolgens weer verder. Op deze manier kan je meerdere keren oogsten van 1 plant, totdat deze uiteindelijk gaat doorschieten. Dit kun je dus ook doen voor het kweken van andijvie in een pot. Op deze manier heb je minder ruimte nodig.
Snijbiet kweken in potten
Snijbiet valt onder de vergeten groente soorten. Iets wat ik wel begrijp omdat het snel verlept. Voor supermarkten en groenteboeren dus lastig om dit een tijdje ver te houden in de schappen. Maar het is wel erg lekker, gezond en heel veelzijdig om te verwerken in gerechten. Het kan zowel rauw als gestoofd of gekookt gegeten worden. Mijn favoriet is snijbiet quiche en dat recept moet ik nog steeds een keer uitwerken. Naast deze voordelen is snijbiet ook nog eens makkelijk te kweken. En groeit het eigenlijk het hele jaar goed door. En snijbiet kan je goed kweken in potten, het heeft geen groot wortel gestel.
Sla kweken op je balkon of in een pot
Sla kun je makkelijk kweken maar hou er rekening mee dat de meeste sla soorten het beste groeien in de koele periode van het jaar. Dus een balkon op het zuiden hartje zomer is het minder succesvol om daar te kweken. Er zijn wel soorten die beter warmte kunnen verdragen dus let hierop bij het aanschaffen van je zaden. Sla kan gekweekt worden in een ondiepe bak of pot. Je kunt sla goed zaaien in bijvoorbeeld een balkonbak. Kies dan wel voor een pluksla, hier kun je vaker van oogsten dan kropsla. Daarnaast is kropsla ook gevoeliger voor rot dan pluksla.
Paprika doet het goed in een pot
Paprika schreef ik al meerdere blogs over namelijk paprika zaaien, wanneer paprika zaaien en zelf paprika kweken. De laatste is het meest uitgebreid dus als je niets weet over paprika kweken lees die dan zeker even door. Paprika’s doen het goed in een pot en kunnen goed groeien in een pot van 20 of 25 cm per plant. Je kunt paprika’s prima met meerdere planten in één pot zetten maar kies dan voor een groter formaat pot om de planten voldoende ruimte te geven. In paprika zaden is veel keuze een ras dat compact groeit is ideaal als je de planten in een pot wilt kweken. Maar alles soorten paprika’s doen het goed in een pot in de tuin of op het balkon.
Tomaten kunnen prima in een pot gekweekt worden
Tomaten doen het vaak goed in een pot maar het wortelgestel heeft wel wat ruimte nodig een pot van minimaal 30 cm is fijn voor tomaten. Kies bij het kweken van tomaten in potten voor een klein blijvend soort. Een struiktomaat doet het beter in een pot dan een stamtomaat. En een cherrytomaat doet het dan bijvoorbeeld weer beter in een pot dan een grote vleestomaat. Zelf ga ik dit jaar tomaten kweken in 9 liter potten. Om eens uit te proberen hoe dat mij gaat bevallen. Tomaten zijn veelvraten en hebben veel voeding nodig. Ga je dit jaar tomaten kweken in een pot dan is het aan te raden om goede grond te kopen. Compost is ideaal maar ook de moestuingrond van pokon doet het hier altijd erg goed.
Rucola kweken in potten
Rucola is fijn om te kweken in potten, het heeft niet veel ruimte nodig. Over het kweken van rucola schreef ik al mijn blog rucola van zaaien tot oogsten. Maar rucola is zoals veel bladgroente goed te kweken in potten. Ideal om op je balkon in je voortuin of in je achtertuin te hebben staan, want je kunt makkelijk even naar buiten lopen om wat te oogsten voorop een broodje, of om door een salade te mengen. Ik maakte vorig jaar een rucola pesto, die ook heel erg lekker is om te maken als je rucola oogst erg groot is. Rucola houdt net als sla niet heel erg van warmte, in een warme zomer kan je de pot het beste een schaduwrijk plekje geven.
Kruiden in potten
Kruiden doen het erg goed in potten en bakken. Je kunt er een leuk kruidenhoekje van maken met verschillende kleuren potten. Of zoals ik voor terracotta potten om een mooi hoekje te creëren. Houdt er wel rekening mee dat als je meerjarige kruiden koopt dat ze na verloop van tijd graag een grotere pot willen. Koop je kruidenplantjes hou dan tenminste een pot aan die 2 keer zo groot is als het potje waar je het in koopt. Liever nog iets groter zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien.
Tot slot
Er is veel dat je kunt kweken in potten. Kies liever een pot een maatje te groot dan een maatje te klein. En strop niet teveel planten in één pot. Planten hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien. Maar ook om voldoende voedingstoffen op te kunnen nemen uit de grond. Staan er teveel planten in één pot dan zijn de voedingstoffen in de grond snel op. Je planten af en toe een handje compost geven kan helpen om de voedingstoffen weer aan te vullen. Ook kan je een vloeibare plantenvoeding gebruiken.
Veel succes met het kweken van groente in potten!
0 reacties