Aardbeien Mango chutney

door | 5 jun,2023 | Aardbei recepten, Conserveren, Inmaken, Jam maken, Moestuin, Moestuin Blog 2023 | 0 Reacties

Welkom bij dit recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van vers geplukte aardbeien, en wat is een betere manier om ervan te genieten dan ze te verwerken tot een heerlijke jam die ik het hele jaar door kan gebruiken? Maar voordat ik begin, laten we eens kijken naar het verschil tussen langdragende en kortdragende aardbeienrassen, want dit kan invloed hebben op de manier waarop ik mijn aardbeien kweek en gebruik in dit recept.

Verschil tussen langdragende en kortdragende aarbeienplanten

Aardbeien plant

Lang dragende aardbeienrassen, ook bekend als door dragende aardbeien, zijn rassen die gedurende een langere periode vruchten produceren, meestal van de lente tot de herfst. Ze hebben de neiging om een kleinere oogst per keer te geven, maar ze blijven nieuwe bloemen en vruchten produceren gedurende het seizoen. Dit betekent dat ik gedurende een langere periode kan genieten van verse aardbeien, maar het kan ook betekenen dat de totale oogst per plant iets lager is.

Kortdragende aardbeienrassen, daarentegen, produceren meestal een grote oogst gedurende een kortere periode, meestal enkele weken in de zomer. Ze hebben de neiging om grotere en sappigere vruchten te produceren, maar ik zal moeten wachten tot het volgende seizoen voor een nieuwe oogst. Dit maakt ze ideaal voor het maken van jam, omdat ik in één keer veel aardbeien kan oogsten en verwerken.

Lang genoeg geklets over deze twee soorten aardbeienrassen, ga ik verder met het recept voor het inmaken van aardbeien-mangochutney en het behouden van de heerlijke smaak van mijn verse oogst aardbeien! Zodat we er in de winter nog lekker van kunnen genieten.

 

Aarbeien-mango chutney

Aardbei mango chutney

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee

Ingrediënten
  

 • 500 gram aardbeien schoongemaakt en in stukjes gesneden
 • 2 rijpe mango’s geschild en in blokjes gesneden
 • 400 gram kristalsuiker
 • 1 citroen het sap en de rasp
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel vanille-extract

Instructies
 

 • Steriliseer de inmaakpotten en deksels door ze in kokend water te dompelen of in de vaatwasser te wassen.
 • Plaats de schoongemaakte aardbeien en mango’s in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Roer goed door elkaar zodat de suiker gelijkmatig verdeeld is.
 • Voeg het citroensap, de citroenrasp, gemberpoeder, kaneelpoeder en vanille-extract toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
 • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur en laat het ongeveer 30-40 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
 • Om te controleren of de jam voldoende is ingedikt, kun je de “geleertest” doen. Neem een lepel en laat een kleine hoeveelheid jam op een koud bord (uit de koelkast of vriezer) vallen. Als de jam dik en niet uitloopt, is hij klaar. Als de jam te dun is, blijft hij uitlopen. In dat geval moet je de jam nog enkele minuten laten koken en de test opnieuw uitvoeren.
 • Haal de pan van het vuur en begin met het vullen van de potten.
 • Vul de gesteriliseerde inmaakpotten met de hete jam. Gebruik hiervoor een trechter om morsen te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat er ongeveer 1 centimeter ruimte overblijft aan de bovenkant van elke pot voordat je de deksels stevig sluit.
 • Verwijder de potten voorzichtig uit het kokende water en laat ze volledig afkoelen. Controleer of de deksels vacuum zijn voordat je ze opbergt.
 • Nu heb je heerlijke ingeblikte aardbeien-mangochutney die je kunt bewaren en van kunt genieten!
 • Vergeet je potten niet te labelen!

Notities

Suiker speelt een belangrijke rol bij het maken van jam en chutney. Het helpt niet alleen bij het behouden van de heerlijke smaak, maar ook bij het conserveren van het product en het creëren van de juiste textuur.
In het recept voor aardbeien-mangochutney wordt 400 gram suiker gebruikt. Deze hoeveelheid suiker zorgt voor een goede balans tussen zoetheid en fruitige smaak, terwijl het ook helpt bij het conserveren van de chutney.
Als je de voorkeur geeft aan een zoetere chutney, kun je de hoeveelheid suiker verhogen tot 500 gram. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het aanpassen van de suikerhoeveelheid, omdat dit van invloed kan zijn op de houdbaarheid en textuur van de chutney.
Het is aan te raden om het recept te volgen zoals het is, tenzij je ervaring hebt met het aanpassen van jamrecepten en begrijpt welke effecten dit kan hebben op het eindresultaat. Op die manier kun je genieten van een heerlijke aardbeien-mangochutney met de juiste balans tussen zoetheid en fruitige smaak.
Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het delen van het recept op je website. Veel plezier met het maken van de chutney en geniet van de heerlijke smaak!

En daar heb je het! Ik heb mijn eigen lading aardbeien-mangochutney ingemaakt, met de verse oogst aardbeien uit mijn moestuin. Wat is er nu bevredigender dan het verwerken van mijn eigen vers geplukte producten tot iets lekkers en lang houdbaars? Ik heb genoten van het hele proces, van het plukken van de aardbeien tot het vullen van de potten met de lekkere jam.

Nu ik mijn voorraad van deze verrukkelijke chutney heb, kan ik er het hele jaar door van genieten! Het is een perfecte aanvulling op mijn zadencrackers, smaakt heerlijk als beleg op een boterham met kaas, en kan zelfs een verrassend ingrediënt zijn in hartige gerechten. Ik kan creatief zijn en nieuwe manieren proberen om deze smaakvolle chutney in mijn favoriete gerechten te verwerken.

Het inmaken van mijn eigen jam is niet alleen een geweldige manier om mijn oogst te gebruiken en te conserveren, maar het geeft me ook de mogelijkheid om controle te hebben over de ingrediënten die ik gebruik. Door mijn eigen chutney in te maken, kan ik de hoeveelheid suiker aanpassen naar mijn smaak en kan ik ervoor kiezen om biologische of lokaal geproduceerde ingrediënten te gebruiken.

Deze zelfgemaakte aardbeien-mangochutney is niet alleen een traktatie voor mijn smaakpapillen, maar ook een geweldig cadeau om weg te geven. Je kunt wat extra potten maken en ze versieren met een mooi lint en een zelfgemaakt etiket. Het is een leuk geschenk voor vrienden, familie of buren, vooral tijdens de feestdagen of andere speciale gelegenheden.

Als je nog nooit eerder jam heb ingemaakt, hoef jij je geen zorgen te maken. Het proces is niet zo moeilijk als het lijkt, en met wat zorg en aandacht kan ik prachtige resultaten behalen. Het is belangrijk om de inmaakpotten en deksels goed te steriliseren om ervoor te zorgen dat mijn jam veilig en lang houdbaar is. Volg de instructies zorgvuldig en als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om vragen te stellen. Ik beantwoord ze graag.

Ik hoop dat dit recept voor het inmaken van aardbeien-mangochutney je inspireert om je eigen creatieve draai te geven aan het bewaren van je oogst of een mooie aanbieding. Het is een geweldige manier om het hele jaar door van de smaak van de zomer te genieten en een vleugje zelfgemaakte liefde toe te voegen aan mijn gerechten. Dus ga lekker aan de slag, geniet van het proces en laat ik mijn smaakpapillen verleiden door de heerlijke smaak van je zelfgemaakte chutney. Eet smakelijk!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept
Laatste blogs

Producten