Aardbeien Mango chutney

Aardbeien Mango chutney

door | jun 5, 2023 | Aardbei recepten, Conserveren, Inmaken, Jam maken, Moestuin, Moestuin Blog 2023 | 0 Reacties

Snel naar recept

Welkom bij dit recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van versgeplukte aardbeien, en wat is een betere manier om ervan te genieten dan ze te verwerken tot een heerlijke jam die ik het hele jaar door kan gebruiken? Maar voordat ik begin, laten we eens kijken naar het verschil tussen langdragende en kortdragende aardbeienrassen, want dit kan invloed hebben op de manier waarop ik mijn aardbeien kweek en gebruik in dit recept.

Verschil tussen langdragende en kortdragende aarbeienplanten

Aardbeien plant

Lang dragende aardbeienrassen, ook bekend als door dragende aardbeien, zijn rassen die gedurende een langere periode vruchten produceren, meestal van de lente tot de herfst. Ze hebben de neiging om een kleinere oogst per keer te geven, maar ze blijven nieuwe bloemen en vruchten produceren gedurende het seizoen. Dit betekent dat ik gedurende een langere periode kan genieten van verse aardbeien, maar het kan ook betekenen dat de totale oogst per plant iets lager is.

 

Kortdragende aardbeienrassen, daarentegen, produceren meestal een grote oogst gedurende een kortere periode, meestal enkele weken in de zomer. Ze hebben de neiging om grotere en sappigere vruchten te produceren, maar ik zal moeten wachten tot het volgende seizoen voor een nieuwe oogst. Dit maakt ze ideaal voor het maken van jam, omdat ik in één keer veel aardbeien kan oogsten en verwerken.

Lang genoeg geklets over deze twee soorten aardbeienrassen, ga ik verder met het recept voor het inmaken van aardbeien-mangochutney en het behouden van de heerlijke smaak van mijn verse oogst aardbeien! Zodat we er in de winter nog lekker van kunnen genieten.

 


En daar heb je het! Ik heb mijn eigen lading aardbeien-mangochutney ingemaakt, met de verse oogst aardbeien uit mijn moestuin. Wat is er nu bevredigender dan het verwerken van mijn eigen vers geplukte producten tot iets lekkers en lang houdbaars? Ik heb genoten van het hele proces, van het plukken van de aardbeien tot het vullen van de potten met de lekkere jam.

Nu ik mijn voorraad van deze verrukkelijke chutney heb, kan ik er het hele jaar door van genieten! Het is een perfecte aanvulling op mijn zadencrackers, smaakt heerlijk als beleg op een boterham met kaas, en kan zelfs een verrassend ingrediënt zijn in hartige gerechten. Ik kan creatief zijn en nieuwe manieren proberen om deze smaakvolle chutney in mijn favoriete gerechten te verwerken.

Het inmaken van mijn eigen jam is niet alleen een geweldige manier om mijn oogst te gebruiken en te conserveren, maar het geeft me ook de mogelijkheid om controle te hebben over de ingrediënten die ik gebruik. Door mijn eigen chutney in te maken, kan ik de hoeveelheid suiker aanpassen naar mijn smaak en kan ik ervoor kiezen om biologische of lokaal geproduceerde ingrediënten te gebruiken.

Deze zelfgemaakte aardbeien-mangochutney is niet alleen een traktatie voor mijn smaakpapillen, maar ook een geweldig cadeau om weg te geven. Je kunt wat extra potten maken en ze versieren met een mooi lint en een zelfgemaakt etiket. Het is een leuk geschenk voor vrienden, familie of buren, vooral tijdens de feestdagen of andere speciale gelegenheden.

Als je nog nooit eerder jam heb ingemaakt, hoef jij je geen zorgen te maken. Het proces is niet zo moeilijk als het lijkt, en met wat zorg en aandacht kan ik prachtige resultaten behalen. Het is belangrijk om de inmaakpotten en deksels goed te steriliseren om ervoor te zorgen dat mijn jam veilig en lang houdbaar is. Volg de instructies zorgvuldig en als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om vragen te stellen. Ik beantwoord ze graag.

Ik hoop dat dit recept voor het inmaken van aardbeien-mangochutney je inspireert om je eigen creatieve draai te geven aan het bewaren van je oogst of een mooie aanbieding. Het is een geweldige manier om het hele jaar door van de smaak van de zomer te genieten en een vleugje zelfgemaakte liefde toe te voegen aan mijn gerechten. Dus ga lekker aan de slag, geniet van het proces en laat ik mijn smaakpapillen verleiden door de heerlijke smaak van je zelfgemaakte chutney. Eet smakelijk!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige courgette wafels met kaas

Dit jaar maakte ik voor het eerst hartige courgette wafels met kaas, en mensen kinderen wat zijn deze wafels heerlijk! Dus ze krijgen zeker een plekje op mijn website. Na terugkomst van onze vakantie in Duitsland, lagen er natuurlijk weer een paar kilo knallers aan...

Simpele courgette soep recept

De courgettes vliegen me op het moment weer om de oren, en ik heb al heel veel courgette recepten gemaakt deze zomer. Maar courgette soep was nog niet in mij opgekomen. Nu de temperaturen weer wat omlaag zijn gegaan gaat een courgette soep er wel weer in. En dat stond...

Welk fruit in een kleine tuin

Eerder schreef ik al een blog over 7 makkelijk te kweken groentes in potten. Wat handig is voor een kleine tuin. Maar hoe zit het met fruit in een kleine tuin. In mijn blog welk fruit in een kleine tuin leg ik je graag uit welke fruitsoorten geschikt zijn om te kweken...

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het...

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook...

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd....

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren op basis aardbeienjam of aardbeien rabarber jam. Nu de aardbeien weer langzaam beginnen te kleuren en we al wat aardbeien op onze moestuin hebben kunnen oogsten. Ben ik...

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden we al een half bakje oogsten. Wij kijken dus heel erg uit naar de komende weken waarop we hopelijk volop bakken met aardbeien kunnen oogsten. Want laten we eerlijk...

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo'n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo'n potje...

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in potten of bakken. Wij boffen natuurlijk enorm met onze grote moestuin. Maar ik heb het ook jaren zonder moeten stellen. Begin jij net met moestuinieren in je rijtjeshuis of op je balkon? En...