Dit jaar maakte ik héél veel jam, we hadden een goede fruitoogst dit jaar en het meeste heb ik verwerkt tot jam en siroop. En een flink deel heb ik ingevroren om later te kunnen gebruiken in smoohies. Nu ik mijn voorraad kast heb opgeruimd en gereorganiseerd kom ik allemaal dingen tegen waarvan ik stiekem alweer vergeten was dat ik het überhaupt gemaakt had! Waaronder deze aardbeien rabarber jam.
Een mooie start in het voorjaar
Heb je in het voorjaar veel aardbeien en veel rabarber en weet je niet goed wat je er mee moet doen. Dan biedt deze aardbeien rabarber jam uitkomt om je oogst te kunnen verwerken. Het hoeft natuurlijk niet je eigen oogst te zijn. In het voorjaar worden de aardbeien weer betaalbaar en is rabarber volop te krijgen en kan jij deze jam ook maken met gekochten producten.
Waar kan je de aardbeien rabarber jam voor gebruiken
Yes zoals je kunt verwachten is deze jam gewoon erg lekker op brood of een beschuitje. Zoals de meeste jam soorten. Maar deze jam is ook erg lekker door de yoghurt, om havermout een beetje smakelijker mee te maken. Nee ik hou niet van havermout, maar mijn lichaam wel en met een schepje jam en vers fruit krijg ik het wel weg. En verder kun je de jam gebruiken op een pannenkoek, maar is ook lekker bij een kaasplankje of op de charcuterie plank.
Rabarber aardbeienjam
Ingrediënten
- 500 gram aardbeien
- 500 gram rabarber
- 1 kg geleisuiker
- Sap van 1 citroen
Instructies
- Was de rababer en maak de stelen schoon. Snij de stelen in stukjes van circa 2 cm.
- Was de aardbeien en snij ze in vieren.
- Doe de aardbeien en rabarber in een grote pan en roer de suiker er doorheen.
- Laat dit afgedekt 4 uur staan zodat de vruchten hun vocht kunnen loslaten. (Je laat dit koud staan niet op vuur)
- Roer de citroensap erdoor. Wil je geen stukjes dan kan je nu alles pureren.
- Breng het geheel aan de kook.
- Laat circa 4 minuten doorkoken, schep het schuim eraf
- Schep het schuim eraf, doe de geleertest.
- Als de jam klaar is doe je deze in brandschone potten en draai de deksel erop.
Heb je de jam gemaakt en was dit recept nuttig voor je, laat me het weten in de comments! Dan weet ik dat ik niet voor niets schrijf 😉