Aardbeienplanten stekken

door | 30 sep,2021 | Blogs 2021, Moestuin, Thuis tuinieren | 0 Reacties

Aardbeienplanten stekken is heel erg simpel en een goede manier om aardbeien planten te vermeerderen. Aan het einde van de zomer begin van de herfst beginnen de planten met het maken van uitlopers. Deze uitlopers van de aardbeien kan je stekken om zo nieuwe planten op te kweken. Zo hoef je niet telkens nieuwe planten te kopen. Maar kan je de kinderen van je eigen planten gebruiken. Ideaal om weg te geven, of om je oude planten te vervangen. Zo maak je volgend jaar weer de meest heerlijke recepten met aardbeien!


Aardbeienplanten kunnen flink woekeren


Aardbeienplanten die beginnen met het maken van uitlopers kunnen flink woekeren als je het niet in de hand houdt. De uitlopers groeien alle kanten op, en kunnen meerdere uitlopers per plant produceren. En zo dus ook meerdere planten per uitloper. Laat je ze gaan dan vinden ze vakkundig een plekje waar ze hun wortels kunnen zetten en waar ze uit groeien tot een volwassen plant. Het is dan ook de ideale bodembedekker in de tuin en vooral in een grote tuin, maar ook in een voedselbos is de aardbei een ideale plant om als bodembedekker te gebruiken. In de moestuin wil je de aardbeienplant misschien wat meer onder controle houden. Wij gebruiken de uitlopers van de aardbeienplanten om randjes en hoekjes op te vullen bijvoorbeeld onder de fruitbomen of langs het pad. Op deze plekken kweken we geen andere dingen en de aardbeienplanten houden het onkruid onder controle. En daarnaast hebben we zo extra veel aardbeien. Heerlijk
Waarom je planten vervangen?


Het eerste jaar van de aardbei geeft ze een mattige opbrengst. Het tweede jaar is het top jaar en na het derde jaar gaat plant qua productie achteruit. Regelmatig nieuwe planten plaatsen kan je opbrengst behoorlijk verhogen. Ook kan je gemakkelijk het aantal planten vermeerderen voor je eigen tuin of om iemand anders een plezier mee te doen. Je zult ziet als je begint met de uitlopers van aardbeienplanten stekken je al snel een teveel aan planten zult hebben. Het stekken van de planten is heel eenvoudig, je hoeft dus geen gekke fratsen uit te halen om je planten te vermeerderen.

Uitlopers van aardbeien stekken

uitlopers van de aardbeien stekken

De uitlopers van aardbeien vormen vrij snel wortels. Laat de uitlopers aan de planten zitten, vul een potje met potgrond en zet de uitlopers erin. Je kan het plantje wat verzwaren door een kleine steen op de uitlopers te leggen. Op het moment dat de stekken goed geworteld zijn in het potje kan je de uitloper los knippen van de moederplant. En het nieuwe aardbeienplantje kan je ergens anders uitplanten. Dit kan je bij al je uitlopers herhalen. De uitlopers vragen wel veel energie van de moederplant. Heeft de plant er veel dan is het verstandig om een deel weg te knippen. Kies de grootste en sterkste planten om te gebruiken als stekken. De andere uitlopers knip je weg. Wil je nog proberen om ook hier stekken van te maken dan kan je ze in een klein laagje water zetten, vaak maken ze dan nog wortels aan. Vervolgens kan je de plantjes dan weer uitplanten.

Veel plezier met je nieuwe aardbeienplanten!

handtekening

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten