Alle planten staan in de grond!

door | 30 mei,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Onze moestuin | 0 Reacties

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd.

Wat gaat er goed op onze moestuin

20230531 153143

1 ding is zeer opvallend en dat is dat het er dit jaar op lijkt dat we volop fruit kunnen oogsten. Onze fruitbomen en struiken zijn bijna allemaal tussen eind 2018 en 2019 aangeplant. Vorig jaar hadden we een mooie krat vol met appels. Kon ik aardig wat stoofperen inmaken. Waren er volop aardbeien, frambozen, jostabessen, kruisbessen, bramen, aalbessen en tayberry’s. Maar dit jaar zien we ook veel jonge vruchten in de kerstboom, pruimenboom, de japanse wijnbes en in de druif. Waarbij mijn hart een sprongetje maakt, want hoe geweldig zou het zijn als we daar dit jaar ook van kunnen oogsten. Dan ben ik zo blij als een kind in een snoepwinkel.

Ook de aardappelen doen het goed, de mais komt geleidelijk op. De pompoenen en de courgettes komen met hun kopje boven het maaiveld. De boontjes laten zich zien en de bladgewassen doen het geweldig. De kolen staan er stralend bij De eerste rode aardbeien zijn geoogst en in onze buikjes verdwenen. De bieslook bloemen zijn geoogst voor de bieslook bloemen azijn en ook de eerste kamille oogst ligt te drogen.

En wat gaat er minder goed.

20230531 153642 1

Wel eigenlijk alle warmte minnende planten hebben het wel een beetje zwaar. En dan heb ik het over de tomaten, paprika’s, pepers en de aubergines. De nachten zijn telkens nog zo koud dat ze daar een beetje staan te rillen in de noorderwind en er een beetje pips bij staan. De paprika’s heb ik inmiddels voorzien van een plastic tunneltje waar ze voorlopig nog even kunnen schuilen voor de koude nachten. Als het goed is gaan de temperaturen de komende nachten omhoog en wordt het overdag ook lekker. Hopelijk knappen de planten dan snel op en kunnen ze er weer tegenaan.

Chase heeft ook een nieuw tuintje

Snapshot 10

Op de één of andere manier moet de moestuin altijd maar groter. Zo ook voor ons zoontje Chase. Hij had een vierkante meter tuin, maar die was inmiddels te klein geworden voor zijn wensen. En eigenlijk stond deze ook op een vervellende plek omdat we er niet meer makkelijk langs konden om bij de sloot te komen. Wat met water geven erg lastig is. De grote onthulling van zijn tuintje is binnenkort te zien op youtube. Want we hebben gefilmd wat er allemaal in is gegaan. Maar hij was al snel “moe” en had geen aandacht meer dus hij gaat dit weekend lekker verder in zijn kinder moestuin. Het is heerlijk om hem zo bezig te zien in zijn eigen tuintje.

Drukke weken achter de rug

Yep de afgelopen weken waren drukke weken op de moestuin. Alle planten zijn uitgeplant, de meeste zaden zitten in de grond. Alleen de prei staat geduldig te wachten want die was ik dit weekend vergeten mee te nemen naar de tuin. En zo links en rechts staat nog een vergeten plantje zijn leven te haten. Die krijgen nu een beetje extra liefde en vinden nog wel een hoekje ergens in de tuin, of thuis in een pot. Die vinden nog wel een lekker plekje.

Geen lange blog maar weer even een korte update omdat ik al een tijdje niet meer had geschreven. Deze periode van het jaar ben ik altijd erg dankbaar. Dankbaar voor de eerste dingen die we kunnen oogsten. Dat we weer volop sla, radijs en kruiden uit de tuin eten. Maar ik ben ook altijd wat bezorgd, zoals over de paprika’s en tomaten. Maar het zal vast wel goed komen met ze, nu de nachten weer wat warmer worden.

Ik ben benieuwd hoe het in jullie moestuin gaat. Lukt het allemaal een beetje of heb je ook tegenvallers?

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten