Ik was op zoek naar een lekkere en gezonde snack om te maken. En zo haalde ik dit recept voor crackers van amandelmeel weer uit de oude doos. De laatste tijd grijp ik weer vaak naar een zak chips, of iets anders ongezonds. En dat patroon wilde ik doorbreken. En daar was een facebook herinnering met een leuke foto van de amandelmeel crackers die ik jaren geleden regelmatig maakte. Geen idee waarom ik eigenlijk ben gestopt met het maken van deze crackers wat ze zijn heerlijk als snack. Lekker hartig, en gemakkelijk te maken. Misschien heb ik ze in het verleden te vaak gegeten, maar voor nu staan ze weer op mijn lijstje om wekelijks te maken. Al heb ik ze deze week al 2 keer gemaakt omdat de eerste plaat snel leeg was!
Een gezond alternatief voor de supermarkt cracker
Geen gekke ingrediënten, geen e-nummers waarvan je niet weet wat het is of een overdosis aan suiker. Deze crackers zijn een gezond alternatief voor de crackers uit de supermarkt. Amandelmeel is rijk aan diverse vitamine en mineralen. Het bevat veel proteïne, en is rijk aan vezels. Deze crackers zijn dan ook goed als een snack tussendoor en zorgen er voor dat je goed gevuld bent en de lekkere trek daardoor verdwijnt. Dus hup weg met de zak chips!
Variëren met dit basis recept
Het recept is een simpel basis recept, waar je héél veel kanten mee uit kan. En als ik ergens van hou zijn het simpele recepten waarbij het niet heel veel uitmaakt als je een beetje uitschiet met een ingrediënt. En dit recept voor amandelmeel crackers is daar een mooi voorbeeld van. Ik had héél veel behoefte aan een lekker hartige snack, dus verdubbelde de tijm en rozemarijn en voegde wat gemalen peper toe. Ik kan me zomaar voorstellen dat met toevoegen van geraspte kaas er een heerlijke kaassnack ontstaat. Met dit recept kan je veel verschillende kanten op. En aanpassen naar je eigen smaak.
Houdt je oven goed in de gaten!
Er is eigenlijk maar één valkuil bij het maken van deze crackers. En dat is dat ze op het einde vrij snel kunnen verbranden. Het is dus belangrijk om je oven goed in de gaten te houden. Ik controleer regelmatig of ze niet te hard gaan. Mijn oven wordt aan één kant iets warmer dan aan de andere kant. Dus voor mij is het zaak om mijn plaat even om te draaien halve wegen het bakken. Meestal zet ik de oven uit na circa 10 minuten. Maar laat ik de crackers er nog 10 minuten instaan. Zo garen ze nog door, maar branden ze niet aan.
Hartige amandelmeel crackers
Ingrediënten
- 125 gram Amandelmeel
- 60 gram Sesamzaad
- 1 tl zeezout
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 ei
- 1 el olijfolie
Instructies
- Nou hier gaan we dan!
- Verwarm je oven voor op 175 graden
- Meng de amandelmeel, sesamzaad, zeezout, tijm, orgegano en knoflookpoeder goed door elkaar.
- Voeg een eetlepel olijfolie toe
- Voeg het ei toe
- Meng alle ingrediënten en vorm er met je handen een bal van.
- Neem 2 vellen bakpapier, druk de bal met je handen zo ver mogelijk plat op één vel bakpapier. Leg het tweede vel bakpapier op je deeg. En rol het uit met een deegroller. Het mag vrij dun zijn.
- Snij de crackers in de gewenste vorm. Dit bepaal je zelf, je kan er grote crackers, kleine crackers of zelfs stengels van maken. Snij voorzichtig, om je bakpapier niet te beschadigen.
- Breng je bakpapier over naar een bakplaat, en bak de amandelmeel crackers in 10-15 minuten tot ze goudgeel zijn.
Pingback: Zelf pesto maken - DeeDaDo