Aubergine zaaien

door | 15 feb,2021 | Zaaien, Blogs 2021 | 0 Reacties

Ieder jaar komen er weer nieuwe dingen bij op de moestuin. En ik zeg eerlijk dat ik niet zo goed begrijp waarom er geen aubergines op onze moestuin hebben gestaan de afgelopen jaren. Maar goed blijkbaar hadden we er geen behoefte aan. Dit jaar gaan we aubergine zaaien en hopelijk mooie aubergine plantjes opkweken. Ik wist dus bar weinig van de aubergine plant, en in mijn hoofd was het dus héél ingewikkeld. Maar dat is het dus helemaal niet. Terwijl ik dit schrijf staat er een hele tray met mooie aubergine plantjes voor het raam.

Verschillende soorten aubergine zaden

Er zijn veel verschillende soorten aubergine zaden op de markt. Het ene zaad geeft grote vruchten terwijl het andere zaad juist weer kleine vruchten geeft. Er zijn de bekende donker paarse aubergines maar er zijn ook andere varianten op de markt. Hierbij kan je denken aan witte , licht paarse en zelfs groene aubergine’s . Daarnaast zijn er ook aubergine zaden die juist weer geschikt zijn voor de teelt in potten. Dat is weer handig als je wilt moes tuinieren op je balkon of in de achtertuin. Wil je zelf aubergines gaan kweken kijk dan eens rond op het internet naar de zaden die bij jou behoefte passen. Want het is ook ontzettend leuk om een keer een andere kleurtje op je bord te hebben dan dat je gewent bent. En dat vind ik dan ook weer zo leuk aan het zelf zaaien van planten. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan veilig blijven bij wat je kent. Maar je kan ook eens voor een andere variant kiezen, die dan vaak ook net wat anders smaakt.

Ook leuk voor in de siertuin

Gisteravond zat ik even te kijken op de website van vreeken zaden. Wat ik trouwens een geweldig bedrijf vind. Omdat ik bezig ben met het aubergine project, en ik hiervoor geen bijzonder zaden had aangeschaft keek ik even bij hun collectie aubergine zaden. En wauw wat zijn er veel verschillende zaden. Ze hebben bij vreeken al 4 pagina’s aan verschillende soorten beschikbaar. Ben je dus op zoek naar een leuke manier om groente in je siertuin te verwerken. Dan is het zeker even de moeite waard om daar te kijken. Let er wel op dat ze vrijwel altijd een lange levertijd hebben. Zeker nu tijdens de lockdown.

Aubergine zaaien begin maart

Aubergine zaden
Aubergine zaden

Aubergine planten vallen in de nachtschade familie, net als tomaten, paprika’s en aardappel. En aangezien we deze planten al enkele jaren succesvol hebben gezaaid, moet aubergine zaaien ook niet zo moeilijk zijn lijkt me. En dat is het dus ook helemaal niet. De zaden van de aubergine zijn vrij klein. Zaai ze dus niet te diep. Ik vul het bakje met aarde, verspreid de zaden erop. En daarna dek ik de aarde af met een klein beetje potgrond. Ik zaai meerdere zaden in een klein zaai bakje. Als de plantjes zijn opgekomen dan kan ik ze verspenen en verhuizen naar een eigen potje. De aubergine plantjes houden van warmte. Dus ik gebruik mijn propagator om de zaden te laten ontkiemen. Die is zeer succesvol! Als je geen progagator hebt dan kan je ze ook in de buurt van de verwarming zetten. Maar vergeet niet ze staan graag warm, anders ontkiemen de zaden niet. Alles kwam vrij vlot op, en binnen een week of 2 hadden we al mooie jonge plantjes.

De aubergine plantjes verspenen

aubergine stekken
De jonge aubergine plantjes, sommige zijn wat slungelig maar dat kunnen we corrigeren

In mijn blog paprika zaaien schreef ik al een stuk over het verspenen van plantjes. Ik vind het fijn om veel plantje in één bakje te zaaien. Op deze manier neemt het zeker in het begin van het seizoen niet veel ruimte in beslag. Een boter bakje bijvoorbeeld kan je heel veel jonge plantjes in kwijt. Het is echter belangrijk dat je ze op tijd in een eigen potje zet. Als ze te groot groeien in het bakje kunnen de wortels van de plantjes door elkaar gaan groeien, en verstrikt raken in het wortelgestel van de andere plantjes. Wanneer je ze dan in een eigen potje gaat zetten beschadig je makkelijk de wortels. Vaak herstellen de plantjes daar wel van, maar ze krijgen toch even een opdonder. Waardoor ze een groeistilstand krijgen. Zoals bijvoorbeeld bij de luffa gebeurde dit jaar. En dan moet je simpelweg weer lang wachten op mooie gezonde plantjes. Je kan de plantjes het beste verspenen zodra de 4 blaadjes hebben. De eerste 2 blaadjes zijn de kiemblaadjes de volgende 2 zijn de echte blaadjes. Maar je kan ze ook al verspenen als ze net de eerste 2 blaadjes hebben. Wees dan wel voorzichtig want zonder blaadjes kunnen ze niet groeien. Het verspenen doe ik door een koffielepel te gebruiken en de plantjes voorzichtig uit het bakje te scheppen. Je kan de plantjes dan makkelijk van elkaar los halen. En zo verplaatsen naar een eigen potje.

Slungelige aubergine planten corrigeren

jonge aubergine plantjes
De jonge aubergine plantjes staan lekker voor het raam

Een teveel aan warmte en een gebrek aan licht zijn vaak de boosdoener van slungelige planten. Helaas is de licht situatie in mijn huis niet ideaal om voor te kweken. En inmiddels heb ik zoveel planten staan dat het mijn groeilamp ook niet meer toereikend is om alle planten van de juiste hoeveelheid licht te voorzien. Maar niet getreurd, je kan iedere planten nog prima corrigeren. Heb je lange steeltjes, plaats het plantje dan zo in zijn eigen potje dat de blaadjes net boven de grond staan. Begraaf nooit de blaadjes wat dan kunnen ze gaan rotten. De plant zal dan rustig verder groeien. En nu de dagen weer langer worden en er met regelmaat zonlicht door het raam komt groeien ze nu redelijk rustig verder.

Aubergine planten uitplanten

Zoals al gezegd aubergines houden van warmte, en zijn daardoor eigenlijk minder geschikt voor ons klimaat. Al zijn er net als voor andere planten genoeg zaden op de markt die inmiddels zijn aangepast aan ons klimaat. Waardoor je ze makkelijker buiten kan kweken. Let hier dus op bij de aanschaf van je planten. Net als andere warm minnende planten zaai je aubergines dus binnen voor. De planten zijn hierdoor niet gewent aan direct zon licht het is dus belangrijk om ze af te harden. Dit doe je door als het lekker warm begint te worden in het voorjaar even buiten te zetten in het zonnetje. Zet ze niet te lang buiten want je planten zullen dan verbranden, en dat wil je niet. Begin met een kwartiertje per dag en bouw dat langzaam op. Het uitplanten van de aubergines kan je het beste bewaren tot eind mei, de kans op vorst is dan voorbij en de temperaturen zijn dan aangenaam. Beschik je over een kas of koude bak, dan is dat de meest ideale plek om je aubergine planten uit te planten. Maar ook in buiten is het goed te doen om aubergines te kweken. De buurman bij ons op de tuin heeft ieder jaar zijn planten vol hangen.

Zodra ik de planten ga afharden, en het tijd is om ze buiten uit te planten zal ik deze post update. Zo hebben we aan het einde een compleet blog van zaaien tot oogsten!

Update 12 April 2021

Aubergine plant 6 weken na het zaaien.
Aubergine plant 6 weken na het zaaien

Toch nog maar even een update tussendoor. Want er gebeurd hier héél veel in huis op plant gebied. Inmiddels zijn alle paprika’s, pepers, tomaten, luffa en nog veel meer voor gezaaid en staat het hele huis vol met planten. Stiekem had ik de hoop op een hele mooie warme start van het voorjaar. Omdat het een paar weken geleden nog heerlijk weer was. Zo lekker zelfs dat ik al was begonnen met af en toe de planten buiten zetten. Maar helaas April doet wat ze wil. En er raast nu sneeuw over de tuin. Alle plantjes staan dus nog veilig binnen. Van alles wat ik tot nu toe heb gezaaid ben ik het meest trost op de aubergine planten. Gister zijn ze allemaal overgezet in een groter potje, waar ze in blijven tot ze naar buiten mogen. Ik weet dat het grote planten worden, en dat is nu al goed te zien. Ze hebben al behoorlijk groot blad, en een flink ontwikkeld wortel gestel. Ik denk dat ik ze echt precies op het juiste moment heb gezaaid. En dat we volgende maand met prachtige planten naar buiten kunnen! Ik ben trots op! En nu nog hopen op een mooie oogst.

Update 11 september 2021

Het is al weer even geleden dat ik een update heb gegeven over de aubergine planten. Die het ontzettend goed doen op de moestuin. Ondanks de vreemde koude zomer, met veel regen doen ook de planten die buiten staan het gewoon prima. Sinds half augustus oogsten wij wekelijks aubergines van de planten. De planten die in onze koude bak staan geven een hogere opbrengst omdat ze daar toch een stukje warmer staan. Al met al een vrij eenvoudige plant om op te kweken en om op de moestuin te hebben!

Bekijk mijn youtube video

In mijn video laat ik zien hoe je zelf eenvoudig aubergine kunt zaaien. Kijk je mee?

Veel liefs

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Uien voorzaaien en opkweken vanuit zaad. | DeeDaDo - […] heb ik ook de aubergine, paprika en pepers voorgezaaid. Op de tuin heb ik in de kas al spinazie…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten