Bloemen in de moestuin

door | 20 sep,2020 | Moestuin, Thuis tuinieren | 0 Reacties

Bloemen in de moestuin prachtig om te zien maar veel bloemen zijn ook héél erg nuttig op de moestuin. Zo zijn er bloemen die je kan zaaien of planten als ziektebestrijders voor andere planten. Er zijn eetbare bloemen, of bloemen die je kan gebruiken in thee, zeep, zalven of tincturen. En daarnaast de bijen en hommels zijn gek op de bloemen, en als ze dan toch op je tuin rond vliegen kunnen ze direct de tomaten, komkommers en andere vruchtdragende gewassen voor je bestuiven. Zo hebben bloemen op de moestuin niet alleen een prachtige sierwaarde, maar zijn hebben ze ook een belangrijke functie in de tuin.

Goudsbloem

  • Calendula officinalis Asteraceae
bloemen op de moestuin scaled

Een van de favoriete bloemen voor mij op de moestuin is de Goudsbloem. De planten zijn makkelijk op te kweken en zaait zichzelf ook makkelijk uit. Ik vind het niet erg als ze ergens als vrijwilliger de kop op steekt. En zo komen ze dan ook her en der op in de tuin. Vaak staat ze niet in de weg en zowel is de Goudsbloem een makkelijk te verwijderen plant. De bloemen zijn zeker de moeite waard en kunnen ook goed gebruikt worden als snijbloemen.

Wanneer wij de tuin op komen lopen dan lachen deze vrolijke bloemen ons al tegemoet. De bijen en de hommels vliegen altijd vrolijk rond de bloemen en dat is natuurlijk weer erg fijn om deze beestjes op de tuin te hebben. Want zo kunnen ze ook direct de pompoenen, courgette en de augurken bestuiven. Een win win situatie.

Medicinaal gebruik van Goudsbloemen

Maar in het kader van een win win situatie heeft de Goudsbloem nog veel meer te bieden. We kennen allemaal wel de Calendula crème, zeker als je jonge kinderen hebt zie je veel baby verzorgingsproducten voorbij komen met Calendula. En dat is niet voor niet, de bloemen van de Goudsbloem hebben een helende en ontstekingsremmende werking. Pluk de bloemen en laat ze drogen. Dit kan eenvoudig op een rooster, je kan de bloemen dan simpel aan de lucht laten drogen. Beschik je over een voedseldroger dan kan je de bloemen daar ook op de laagste temperatuur in drogen. Ik vind het zonde om de voedseldroger er voor aan te zetten. Omdat de bloemen makkelijk en snel aan de lucht drogen.

De gedroogde bloemblaadjes kan je gebruiken voor Calendula thee, het zelf maken van tinctuur, zalf, crème of olië. De zalf, creme of olie kan gebruikt worden op (brand) wonden. De lichaam samentrekkende werking helpt het bloed te stelpen. Terwijl de antibacteriële werking van de Goudsbloem helpt om infecties te voorkomen. De tinctuur kan gebruikt worden als mondspoeling bij tandvlees ontsteking of mond zweren. En zo heeft de Goudsbloem nog véél meer toepassingen.

Calendula plant

Waarom deze bloemen nuttig zijn in de moestuin

Calendula werkt goed op de moestuin als vangplant. Zet de bloemen in de buurt van je tuinbonen, en je zal zien dat de zwarte bonenluis liever de Calendula bezoekt en je tuinbonen meer met rust zal laten. Daarnaast heeft de Goudsbloem een zuiverde werking op de grond. En helpt het in het bestrijden van Aaltjes op de moestuin. De plant is redelijk vorst bestendigd en zorgt tot ver in het najaar nog voor veel bloemen. Al met al heeft de plant vele functies, waardoor ze voor mij onmisbaar is op de tuin.

Goudsbloemen leuk voor kinderen op de tuin

De zaden ontkiemen makkelijk en de planten groeien erg snel. Dit maakt de goudbloem zeer geschikt in de kindertuin. Zo kunnen kinderen genieten van hun zelf gezaaide plantjes, ze zien opgroeien en er zelf de bloemen van plukken. Mijn zoontje vind het altijd erg leuk om met een bosje zelf geplukte bloemen naar huis te gaan!


Oost indische kers

oostindische kers

Andere mooie bloemen in de moestuin is de oost indische kers.

Andere blogs over wecken

[blog_posts style=”bounce” cat=”278″ readmore=”Lees meer” badge_style=”square” image_height=”75%”]

Producten uit mijn webshop

[ux_products]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten