Spinazie kweken

Spinazie kweken

Zelf spinazie kweken kan zowel op de moestuin als in potten en bakken in je voortuin, balkon of achtertuin. Spinazie is een relatief eenvoudige groente om zelf te kweken als je het verschil weet tussen rondzadige en scherpzadige zaden. Er zit namelijk een verschil in wanneer je welke zaden kunt zaaien en dus ook een verschil in wanneer je de spinazie kunt oogsten. In dit artikel leg ik uit hoe jij zelf spinazie kunt kweken zowel op de moestuin als de teelt in potten en bakken zodat jij dit jaar ook kunt genieten van je zelf gekweekte spinazie uit eigen tuin.

Snel overzicht spinazie kweken

SpinazieWat heeft spinazie nodig?
GrondsoortVruchtbare, humusrijke grond
Zaaidiepte1-2 cm
Zaaiafstand10 cm
StandplaatsZon
Planthoogte15-30 cm
BewateringMatig
OogstenVanaf ca. 6-8 weken
Plagen en ziektesSlakken, bladluis
Zaaikalender
Scherpzadige rassen
Rechtstreeks zaaienFebruari tot en met april
OogstenApril tot en met juni
Rondzadige rassen
Rechtstreeks zaaienJanuari tot en met februari, augustus tot en met oktober
OogstenMaart tot en met mei, september tot en met december

Spinazie een krachtpatser voor je gezondheid

Spinazie is niet alleen een veelzijdige groente in de keuken, maar ook een gewas dat je met een beetje planning bijna het hele jaar door kunt kweken op je moestuin. Wij vinden spinazie erg lekker om zowel gekookt als rauw door een salade te eten. Spinazie valt onder de bladgroente en is naast lekker ook rijk aan kalium, vitamine C en E, ijzer, natrium en fosfor wat het ook nog eens een gezonde groente maakt. De voedingsstoffen die spinazie bevat, dragen bij aan verschillende aspecten van de gezondheid. Kalium is bijvoorbeeld essentieel een gezonde bloeddruk en het reguleren van de vochtbalans in het lichaam. Vitamine C en E zijn krachtige antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen en beschermen tegen vrije radicalen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Bovendien speelt ijzer een cruciale rol bij het transport van zuurstof door het lichaam en het voorkomen van bloedarmoede, terwijl fosfor essentieel is voor sterke botten en tanden. Het regelmatig consumeren van spinazie als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan dus bijdragen aan een algehele gezondheid en welzijn.

Soorten Spinazie

Er bestaan twee hoofdsoorten spinazie, namelijk de scherpzadige en de rondzadige variëteiten. De scherpzadige spinazie is bekend om zijn snelle groei, waardoor het ideaal is voor teelt in het voorjaar. De voorjaarsrassen kenmerken zich door hun smalle, spitse bladeren en hebben de neiging om snel door te schieten zodra er meer dan 15 uur daglicht is. Aan de andere kant groeien de rondzadige soorten langzamer en zijn ze beter geschikt voor de late zomer- en koudere maanden. Deze varianten schieten minder snel door. Sommige soorten, zoals de ‘winterreuzen’, zijn zelfs vorstbestendig en kunnen gedurende de hele winter worden geoogst.De keuze tussen scherpzadige en rondzadige spinazie hangt dus af van het moment dat jij spinazie wilt zaaien. Scherpzadige zaden zaai je vanaf Februari tot en met April , voor een oogst in April tot en met Juni. Rondzadige zaden zaai je in Januari en Februari voor een oogst in Maart tot en met Mei. Of je zaait later in het jaar van Augustus tot en met September, voor een oogst in September tot en met December. Wil je in de zomermaanden ook nog spinazie kweken dan kun je kiezen voor de nieuw zeelandse spinazie

Nieuw-zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie, ook bekend als Tetragonia tetragonioides, is minder bekend in Nederland maar zeker eens de moeite. In tegenstelling tot de traditionele spinazie behoort deze variant tot de ijskruidfamilie, wat betekent dat het enigszins verschilt in groeiomstandigheden en smaak. Het opvallende aan Nieuw-Zeelandse spinazie is dat de bladeren dikker zijn dan die van gewone spinazie, wat het een robuustere textuur geeft. Echter, ondanks deze verschillen, kunnen de smaakvolle bladeren van Nieuw-Zeelandse spinazie op dezelfde manier worden gebruikt als de gewone spinazie. Een ander voordeel van Nieuw-Zeelandse spinazie is dat het goed gedijt in warmere klimaten, waardoor wij het hier in Nederland succesvol in de zomer kunnen kweken. Als je de rondzadige, scherpzadige en nieuw zeelandse spinazie dus op je planning zet kun je jaarrond spinazie kweken.

Spinazie kweken in potten


Spinazie kweken in potten biedt een oplossing voor mensen die moeten tuinieren op een kleine ruimte. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte pot of container, wat potgrond en een zonnige plek op je balkon of terras. Een geschikte pot is vooral een brede pot spinazie wortelt niet diep ongeveer 10 cm maar groeit graag in de breedte. Het kweken van spinazie in potten vereist wel wat extra aandacht voor de waterhuishouding, aangezien potten vaak sneller uitdrogen dan de volle grond. Door regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de potten goed worden gedraineerd, kun je echter nog steeds een mooie oogst van verse spinazie binnen handbereik hebben. Een bijkomend voordeel van het kweken van spinazie in potten is de mogelijkheid om de planten te verplaatsen naar de meest geschikte locatie, afhankelijk van de weersomstandigheden. Met een hele hete zomer kun je de potten verplaatsen naar een schaduwrijk plekje waar ze wat kouder staan en dus minder kans hebben op doorschieten. Met een beetje planning en zorg kun je genieten van zelf gekweekte spinazie, zelfs als je geen grote tuin hebt.

Zaaien en planten

Het zaaien en planten van spinazie vereist een luchtige en vochtige bodem, maar niet doordrenkt met water. Zelfs op zandgrond kan spinazie gedijen, mits er voldoende bemesting en water wordt gegeven. Spinazie kan zelfs dienen als bodembedekker onder hogere gewassen zoals bonen, komkommers of augurken. De schaduw die die planten geven kunnen er in een warme zomer voor zorgen dat je wat langer kunt oogsten. Spinazie kun je zowel op rijen als breedwerpig zaaien. Bij het zaaien op rijen maak je een geultje in de grond van 1 a 2 centimeter diep en laat je om de 10 cm een zaadje in de grond vallen. Bij breedwerpig zaaien, strooi je de zaden op de grond en werk je ze met je vingers of een hark in de grond, of je dekt ze af met wat extra grond zoals bijvoorbeeld compost. Zaai de spinazie zaden ongeveer 1 a 2 cm diep. Als je grond droog is geef dan na het zaaien water, doe dit bij voorkeur met een broes op je gieter zodat er niet ineens een plas water ontstaat hierdoor kunnen je zaden namelijk “uitspoelen” daarbij verplaatsen ze in de grond.

Verzorging

Het verzorgen van spinazie is een kwestie van regelmatige water geven, vooral tijdens droge periodes en net na het zaaien wanneer de planten nog jong zijn. Mulchen kan je helpen om vocht in de grond te houden. Afhankelijk van de vruchtbaarheid van de grond is het ook belangrijk om af en toe bij te mesten, aangezien spinazie stikstof nodig heeft voor een gezonde bladontwikkeling. Bemesten kan met compost uit de compostbak of composthoop of met bokashi thee, meer daarover kan je lezen in mijn blog bokashi, wat is het en hoe maak je het.

Met wat geduld, water en voldoende voeding kun je rekenen op een heerlijke oogst. Hopelijk was dit artikel nuttig voor je en kun je lekker aan de slag met je moestuin!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

Bokashi wat is wat het en hoe maak je het?

Bokashi wat is wat het en hoe maak je het?

Toen wij in 2018 onze eerste moestuin huurde vroeg mijn buurvrouw op de tuin of ik interesse had in een set bokashi emmers. Mijn reactie was bo….. wat? Ik had er nog nooit van gehoord. Maar inmiddels is bokashi maken iets wat hier standaard gebeurd in huis maar wat is bokashi en hoe maak je het? In dit artikel leg ik je het uit, en laat ik je ook zien hoe jij bokashi kunt inzetten in jouw moestuin en om oude potgrond weer nieuw leven in te blazen. Bokashi, een traditionele Japanse methode van organisch afval fermenteren, begint steeds bekender te worden in Nederlands. Deze eeuwenoude manier van gft afval te fermenteren biedt niet alleen een duurzame manier om organisch materiaal te recyclen, maar het levert ook waardevolle voedingsstoffen op voor de bodem. Laten we dieper ingaan op wat bokashi is, hoe het werkt en waarom het een waardevolle toevoeging is voor jouw moestuin.

Wat is Bokashi?

Bokashi is afkomstig van het Japanse woord ‘bokasu’, wat ‘gefermenteerd organisch materiaal’ betekent. Het proces omvat het fermenteren van organisch materiaal met behulp van specifieke micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. In tegenstelling tot traditioneel composteren, waarbij zuurstof een essentiële rol speelt, vindt bokashi-fermentatie plaats in een zuurstofarme omgeving. Het fermentatieproces zet organisch materiaal om in een rijke voedingsbron voor planten en bevordert de groei van nuttige microben. Dit resulteert in een eindproduct dat bekend staat als ‘bokashi’, een donker, geurig materiaal boordevol voedingsstoffen en levende micro-organismen.

Hoe werkt Bokashi?

Het proces van bokashi-fermentatie begint met het verzamelen van organisch materiaal, zoals fruit- en groenteafval, koffiedik, eierschalen en zelfs kleine hoeveelheden vlees en zuivelproducten . Voor zuivelproducten mogen er geen vloeibare producten worden toegevoegd aan de bokashi emmer, dus dingen zoals yoghurt of melk kunnen niet. Maar een restje kaas of een half opgegeten boterham met boter en kaas kan wel. In de bokashi emmer mogen ook gekookte etensresten worden verwerkt. Ook kun je kleine botjes zoals kippenbotjes of visgraten toevoegen aan de emmer. Dit materiaal wordt vervolgens in een luchtdichte container geplaatst en in lagen bedekt met bokashi-starter, een mengsel van effectieve micro-organismen dat het fermentatieproces op gang brengt. Na elke laag wordt het materiaal stevig aangedrukt om overtollige lucht te verwijderen, waardoor een zuurstofarme omgeving ontstaat die gunstig is voor fermentatie. De container wordt afgesloten om te voorkomen dat zuurstof binnendringt en het fermentatieproces verstoort. Gedurende twee weken tot een maand wordt het organische materiaal gefermenteerd, waarbij waardevolle voedingsstoffen vrijkomen en schadelijke microben worden afgebroken.

De voordelen van bokashi

 1. Rijke bodemvoeding: Bokashi levert een breed scala aan voedingsstoffen aan de bodem, waaronder stikstof, fosfor en kalium, evenals organische zuren die de bodemstructuur verbeteren.
 2. Verhoogde bodemvruchtbaarheid: De levende micro-organismen in bokashi helpen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door het bodemleven te verrijken en de opname van voedingsstoffen door planten te stimuleren. Daarnaast trek bokashi wormen aan die ook weer bijdragen aan een betere bodemvruchtbaarheid.
 3. Verbetert de bodemstructuur: Het regelmatig toedienen van bokashi verbetert de bodemstructuur door de bodem luchtiger en beter doorlatend te maken, wat de groei van plantenwortels bevordert.
 4. Vermindert afval: Door organisch afval te fermenteren in plaats van het weg te gooien, helpt bokashi bij het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.
 5. Weinig geur en ruimtevereisten: In tegenstelling tot traditioneel composteren produceert bokashi weinig tot geen onaangename geuren en kan het zelfs binnenshuis worden gedaan, waardoor het een ideale oplossing is voor mensen met beperkte buitenruimte.

Hoe Bokashi te gebruiken

Na de fermentatieperiode kan de bokashi direct in de bodem worden ingegraven, laat de bokashi twee weken rusten in de grond voordat je er uitplant of zaait. Het fermentatie proces gaat namelijk nog even door in de grond en kan het wortel gestel van je planten aantasten. Na twee weken kun je daar met een gerust hart planten of zaaien. Bokashi kan ook worden toegevoegd aan de composthoop of de compostbak voor verdere afbraak. Daarnaast kun je het gebruiken om oude potgrond weer nieuw leven te geven. Zodat je niet telkens je potgrond hoeft te vervangen. Regelmatige toepassing van bokashi zal helpen bij het opbouwen van een gezonde bodem en het stimuleren van een goede en gezonde plantengroei.

Bokashi Vocht

Naast het waardevolle materiaal dat wordt geproduceerd tijdens het bokashi-fermentatieproces, mag het bijbehorende vocht niet over het hoofd worden gezien. Dit gefermenteerde vloeistof, ook wel bekend als bokashi sap of bokashi thee, zit boordevol voedingsstoffen en micro-organismen die het een waardevolle aanvulling zijn voor iedere tuin, of dit nu een moestuin of siertuin is. Hier zijn enkele manieren waarop u het bokashi vocht kunt benutten:

 1. Bodemverbetering: Het bokashi vocht is een geconcentreerde bron van voedingsstoffen en levende microben. Door het rechtstreeks aan de bodem toe te voegen, verrijkt het de grond met essentiële voedingsstoffen en bevordert het een gezond bodemleven. Dit kan resulteren in een verbeterde bodemvruchtbaarheid en plantengroei.
 2. Vloeibare Plantenvoeding: Verdund met water kan het bokashi vocht worden gebruikt als een natuurlijke vloeibare meststof voor planten. Het levert een scala aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, die essentieel zijn voor gezonde groei. Door regelmatig te besproeien met bokashi thee, kunnen planten gedijen en weerstand bieden tegen ziekten. De verhouding voor het verdunnen van bokashi thee is 1 op 100.
 3. Compostversneller: Het toevoegen van bokashi sap aan een composthoop kan het composteringsproces versnellen en de afbraak van organisch materiaal bevorderen. De voedingsstoffen en micro-organismen in het sap helpen bij het activeren van de composthoop, waardoor het omzetten van organisch materiaal in rijke compost wordt versneld.
 4. Natuurlijke Ongediertebestrijding: Het gefermenteerde karakter van bokashi sap kan ook helpen bij het afweren van bepaalde plagen en ziekten in de tuin. Door het op bladeren te vernevelen, kan het een natuurlijke barrière vormen tegen schadelijke insecten en ziekteverwekkers, waardoor de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen wordt verminderd.

Hoe te Gebruiken

Het bokashi vocht kan eenvoudig worden opgevangen door een kraan of aftapventiel op de bokashi-emmer. Gebruik het bokashi vocht zo snel mogelijk omdat het niet lang houdbaar is. De bokashi thee moet worden verdund in een verhouding van 1 op 100. Met het vocht uit één emmer kun je dus héél veel planten voorzien van nuttige voedingstoffen. En daarnaast de grond voorzien van effectieve micro-organisme die weer bijdragen aan een betere bodemstructuur en een vruchtbare bodem. Regelmatige toepassing zal bijdragen aan een gezonde bodem en gezonde planten in de moestuin.

Conclusie

Bokashi is niet alleen een effectieve manier om organisch afval te recyclen, maar het biedt ook tal van voordelen voor de bodem en plantengroei. Door gebruik te maken van dit eenvoudige, maar krachtige fermentatieproces, kunnen moestuinders bijdragen aan een gezondere bodem en een duurzamere toekomst. Dus, waarom niet een stap zetten in de richting van natuurlijke bodemverbetering en bokashi standaard inzetten voor gezonde planten en bodem?

Mijn Bokashi video op Youtube

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

Sla kweken

Sla kweken

Sla kweken op de moestuin is leuk om te doen. Het begint allemaal met het zaaien van sla, vooral aan het begin van het moestuinseizoen. Persoonlijk ben ik dol op het mengen van verschillende kleuren, zoals de levendige rode eikenbladsla, de knapperige friseesla en de vertrouwde ‘gewone’ botersla. Maar mijn absolute favoriet is toch wel pluksla. Het mooie van pluksla is dat je niet hoeft te wachten tot een hele krop is gegroeid voordat je kunt oogsten; je kunt gedurende lange tijd blijven plukken en genieten van verse sla door de buitenste bladeren te oogsten. Op deze manier kun je veel oogsten van één plantje. Zelf zaai ik pluksla altijd graag in een pot bij huis. Zo heb ik altijd verse sla beschikbaar.

Snel overzicht sla kweken

AspectSla
GrondsoortAlle grondsoorten
Zaaidiepte0-0.5 cm
Zaaiafstand5 cm
UitplantenBij 2-4 echte blaadjes
Plantafstand30 cm
StandplaatsZon, halfschaduw
Planthoogte15-30 cm
BewaterenRegelmatig, vermijd overmatig water geven
OogstenVanaf 7-14 weken na zaaien
Ziektes en plagen bij het kweken van slaSlakken, bladluis
ZaaikalenderVoorzaaien: april-juni
Rechtstreeks zaaien: mei-september
Uitplanten: mei-juli
Oogst: mei-oktober

Verschillende soorten sla

Er zijn talloze soorten sla, elk met zijn eigen unieke smaak, textuur en kleur. Of je nu van stevige kroppen houdt of van losse botersla, er is voor elk wat wils. De kleuren variëren van subtiel lichtgroen tot diep en levendig roodbruin, waardoor je de moestuin kunt voorzien van gezellige kleurtjes want het oog wil ook wat. En niet alleen voor je moestuin is het leuk om verschillende soort sla te kweken. Door verschillende soorten sla te combineren in een pot heb je ook een vrolijk uitziend geheel wat het ook prima doet in een siertuin.

Zaaien van sla

Als het op zaaien en planten aankomt, is het belangrijk om te weten dat sla het beste gedijt bij gematigde temperaturen. Voorzaaien is een uitstekende optie, maar zorg ervoor dat de omgeving niet te warm is. Slazaden ontkiemen liever bij een koele temperatuur en hebben licht nodig om te ontkiemen. Een handige tip is om ze bovenop vochtige aarde te zaaien en vervolgens een dun laagje zand erover te strooien. Binnen enkele dagen zul je de eerste kiempjes zien verschijnen. Wanneer de plantjes ongeveer 6 centimeter hoog zijn en hun eerste echte blaadjes hebben ontwikkeld, is het tijd om ze uit te planten in de volle grond of in een pot. Kies bijvoorbeeld een plekje in de halfschaduw, zoals onder je bonenstaken, om doorschieten te voorkomen. Het voordeel van sla kweken in potten is dat je de potten naar een schaduwrijk plekje kunt verhuizen bij warm weer.

Verzorgen van sla

Sla gedijt goed op bijna elke grondsoort, maar het is belangrijk om voldoende water en voeding te geven. Een goede laag compost is geweldig voor slaplanten. Houd ook een oogje in het zeil voor slakken, vooral in de avonduren na het uitplanten. De beste oplossing voor ons is toch vroeg in het seizoen veel aandacht te besteden aan het weghalen van slakken. Slakken zijn vooral in de vroege ochtend en in de avond actief. Door regelmatig slakken te rapen en ze ergens anders uit te zetten kun je de jonge sla plantjes beschermen. Sla groeit het beste tijdens de wat koudere periodes zoals het vroege voorjaar en het einde van de zomer en begin van de herfst. Wil je sla kweken in de zomer kies dan voor een ras dat minder gevoelig is voor doorschieten.

Oogsten van sla

Wanneer het moment van oogsten daar is, is het raadzaam om dit te doen in de vroege ochtenduren. Op dit moment bevatten de bladeren namelijk het meeste vocht en blijft de sla langer vers. Bewaar de geoogste bladeren in de koelkast of zet ze rechtop in een beker met een klein laagje water om ze zo lang mogelijk fris te houden. Zo kun je blijven genieten van je zelfgekweekte sla, vers uit de moestuin! Van pluksla kun je telkens de bladeren tot aan de kern weg plukken, laat de kern staan en de plant zal vanzelf weer verder groeien voor nog een paar rondes oogst. Kropsla oogst je wanneer jij het kropje groot genoeg is, zodra er “spanning” op de krop gaat staan is het wel de hoogste tijd om je sla te oogsten.

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

Hoeveel komkommers aan een plant?

Hoeveel komkommers aan een plant?

Het aantal komkommers dat je van een enkele plant kunt verwachten, is een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die net beginnen met moestuinieren. En het is ook handig om je dit af te vragen want op deze manier weet je ook hoeveel planten je moet planten om je moestuin doelen te halen. Het goede nieuws is dat gezonde komkommerplanten inderdaad in staat zijn om een aanzienlijk aantal vruchten te produceren, maar er zijn verschillende factoren die deze opbrengst beïnvloeden. Om de maximale opbrengst te bereiken, is het belangrijk om rekening te houden met het komkommer ras, de groeiomstandigheden, zorg en onderhoud, en niet te vergeten, de bemesting.

Verschillende komkommer rassen.

Allereerst, het ras speelt een grote rol in de opbrengst. Er zijn talloze komkommer rassen beschikbaar, variërend van traditionele tot hybride soorten. Sommige rassen zijn ontwikkeld om compact te groeien, terwijl andere meer ruimte nodig hebben. Raadpleeg de informatie op het zaadverpakking of de kweek handleiding voor specifieke details over de opbrengst van de gekozen komkommer. Zelf vind ik het fijn om verschillende rassen te kweken op onze moestuin. De afgelopen 2 jaar kweken we het ras Chinese slangen, een fijn ras dat behoorlijk goed produceert, en lange slanke vruchten geeft. Maar ook gewoon héél erg lekker smaakt. Het is een komkommer bomvol met smaak en maar weinig zaadlijsten. Vorig jaar kocht ik ook een komkommer plant, en jeetje wat was die plant productief. Steen vast gaf de plant iedere week 2 komkommers, totdat we op vakantie gingen en mijn tuin oppas niet genoeg water had gegeven. Dat was het einde van de plant. De productiviteit van de plant vond ik geweldig, maar de smaak was simpelweg minder. Vergelijkbaar met een supermarkt komkommer. Terwijl ik zo gewend ben dat groente uit de tuin veel meer smaak heeft. Maar het ras heeft er dus ook mee te maken.

Groeicondities van de komkommer planten

De omstandigheden waaronder je komkommerplant groeit, spelen ook een hele belangrijke rol. Komkommers gedijen het beste in een zonnige omgeving met goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat je de planten voldoende ruimte geeft, regelmatig water geeft, en een evenwichtige meststof toedient.Komkommer planten hebben een lekkere warme bodem nodig om in te groeien, daarnaast hebben ze veel vocht nodig. Mulchen kan helpen om het vocht in de bodem te houden en kan verdamping tijdens warme dagen voorkomen. Komkommer planten zijn veelvraten onder de planten, ze hebben veel vocht en aardig wat voedingstoffen nodig. En dat is ook nodig voor de hoeveelheid komkommers die de plant produceert.

Zorg en onderhoud van de planten

Een toegewijde zorg voor je komkommerplanten is van onschatbare waarde voor een overvloedige oogst. Regelmatig dieven, zoals eerder besproken, is een essentiële praktijk om ervoor te zorgen dat de energie van de plant gericht blijft op de ontwikkeling van vruchten. Daarnaast is het monitoren op ziekten en plagen belangrijk, omdat deze de opbrengst kunnen verminderen. Preventieve maatregelen en tijdige interventies zullen bijdragen aan een gezonde plant.

Bemesting voor een overvloedige oogst

Naast water geven is bemesting een belangrijk voor een gezonde komkommer plant en een maximale opbrengst. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte, bijvoorbeeld 10-10-20. Kalium is essentieel voor de bloem- en vruchtvorming.

Breng de meststof aan volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal tijdens de groeiperiode. Overbemesting moet echter worden vermeden, omdat dit schade kan veroorzaken. Een goede balans is cruciaal voor de gezondheid van de plant en een overvloedige productie.

Gebruik je liever een natuurlijke meststof dan is compost een goede optie om de komkommer planten mee te bemesten. Daarnaast zijn bananenschillen een rijke bron van kalium. Je kunt er een “smoothie” van maken en dit bij je planten gieten, dek het vervolgens af met wat aarde zodat het geen insecten aantrek. Ook kun je bananenschillen in kleine stukje snijden en deze naast je planten begraven.

Regelmatig oogsten voor doorlopende productie

Een ander belangrijk punt om de opbrengst van je komkommer plant hoog te houden is door de vruchten regelmatig te oogsten. Wanneer je de komkommers te groot laat worden gaan ze zaad maken. Dit zorgt ervoor dat de plant stopt met produceren omdat de plant maar één doel heeft met het maken van vruchten en dat is voortplanten. Op tijd oogsten is dus belangrijk.

Aantal komkommers per plant

Het aantal komkommers dat je uiteindelijk van één plant kunt verwachten, varieert, maar het is niet ongebruikelijk dat gezonde planten tientallen vruchten produceren gedurende het seizoen. Onder de juiste omstandigheden kan je een opbrengst van 20 tot 30 komkommers van één goed verzorgde plant verwachten.

Houd er rekening mee dat de opbrengst gedurende het seizoen kan variëren. Vroege komkommers zijn vaak talrijker dan latere oogsten. Bovendien kan externe invloeden zoals weersomstandigheden ook een rol spelen in de uiteindelijke opbrengst.

In conclusie, voor de maximale opbrengst van komkommers per plant, kies je zorgvuldig je variëteit, creëer je optimale groeiomstandigheden, en bied je de juiste zorg, onderhoud en bemesting. Het regelmatig oogsten van volgroeide komkommers zal niet alleen resulteren in een smakelijke beloning, maar ook bijdragen aan een doorlopende, overvloedige productie.

Meer lezen over komkommers kweken, lees dan onderstaande moestuin blogs:

Veel liefs
Waarom komkommers dieven?

Waarom komkommers dieven?

Een belangrijke en vaak over het hoofd geziene taak bij de verzorging van komkommerplanten is het regelmatig verwijderen van zijtakken, ook wel bekend als ‘dieven’. Deze eenvoudige handeling draagt echter aanzienlijk bij aan de algehele gezondheid en productiviteit van je komkommerplanten. Laten we dieper ingaan op waarom het dieven van komkommerplanten zo belangrijk is en hoe je deze praktijk het beste kunt uitvoeren.

Waarom dieven belangrijk is

Het dieven van komkommerplanten is van belang omdat het de plant helpt om zijn energie te concentreren op de belangrijkste groeipunten en vruchtvorming. Zijtakken, of dieven, ontstaan tussen de bladoksels van de hoofdstengel en kunnen snel uitgroeien tot weelderige scheuten wat snel een enorme bende kan worden. Als deze niet op tijd worden verwijderd, concurreren ze met de hoofdstengel om voedingsstoffen en energie, wat kan resulteren in een verzwakte plant en verminderde opbrengst.

Door regelmatig te dieven, zorg je ervoor dat de hoofdstengel alle benodigde voedingsstoffen ontvangt en zich volledig kan concentreren op de ontwikkeling van gezonde komkommers. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van de vruchten, maar het voorkomt ook dat de plant overbelast raakt, wat kan leiden tot een verminderde weerstand tegen ziekten en plagen.

Hoe dief je een komkommer plant

Dieven is geen ingewikkelde taak, maar het vereist regelmatig aandacht gedurende het groeiseizoen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Inspecteer de Plant Regelmatig: Begin met het regelmatig inspecteren van je komkommerplanten. Let vooral op de oksels tussen de bladeren en de hoofdstengel.
 2. Herken de Dieven: Identificeer de zijtakken die tussen de bladoksels groeien. Deze zijtakken hebben de neiging snel te groeien en kunnen de hoofdstengel overwoekeren.
 3. Verwijder de Dieven: Zodra je de dieven hebt geïdentificeerd, verwijder je ze voorzichtig met je vingers of met behulp van een scherpe snoeischaar. Snijd de dief dicht bij de hoofdstengel af om te voorkomen dat er onnodige schade ontstaat.
 4. Regelmaat is de Sleutel: Voer deze handeling regelmatig uit gedurende het groeiseizoen. Wekelijks dieven is meestal voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de groeisnelheid van je planten.

Voordelen van regelmatig dieven

Het regelmatig verwijderen van dieven biedt tal van voordelen voor je komkommerplanten:

 1. Energieoptimalisatie: Door dieven te verwijderen, optimaliseer je de energieverdeling van de plant, waardoor deze zich kan concentreren op de belangrijkste groeipunten.
 2. Luchtcirculatie: Het verwijderen van overtollige bladeren verbetert de luchtcirculatie rond de plant, waardoor het risico op schimmelziekten wordt verminderd.
 3. Verbeterde Lichtpenetratie: Een opgeruimde plant zorgt voor een betere lichtpenetratie, wat essentieel is voor fotosynthese en een gezonde groei.
 4. Makkelijkere Oogst: Een goed gediefde plant heeft een meer gestructureerde groei, waardoor de komkommers gemakkelijker te zien en te oogsten zijn.

Tot slot

Het regelmatig dieven van komkommerplanten is een eenvoudige maar effectieve manier om de algehele gezondheid en productiviteit van je planten te verbeteren. Door deze stappen te volgen, zorg je voor een optimale groei, gezonde vruchtvorming en uiteindelijk een overvloedige oogst van heerlijke komkommers uit je eigen tuin. Neem de tijd om je planten regelmatig te inspecteren en te dieven, en je zult beloond worden met gezonde, weelderige komkommerplanten.

Nog meer lezen over komkommer planten, lees ook deze moestuin blogs:

Veel liefs
Alles wat je moet weten over komkommers kweken

Alles wat je moet weten over komkommers kweken

Wil je dit jaar zelf komkommers kweken maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Je bent op de juiste plek! In deze uitgebreide blog neem ik je stap voor stap mee, waardoor je volledig voorbereid bent op het kweken van de perfecte komkommers, van het voorzaaien, uitplanten, bemesten tot het oogsten.

Komkommer voorzaaien

Komkommer voorzaaien

Laten we beginnen met het zaaien van de komkommers. Voorzaaien is een belangrijke stap die je helpt sterke zaailingen te krijgen. Vul kleine zaaitrays of potjes met hoogwaardige zaai- en stekgrond. Zet de zaden ongeveer 1 cm diep en houd de grond constant vochtig. Doe dit ongeveer 4 tot 6 weken voor de laatste verwachte vorstdatum. De laatste vorstdatum in Nederland is hier rond half mei, we houden hiervoor houden de meeste tuinders ijsheiligen aan. Het is belangrijk om de zaailingen warm te houden. Plaats de potjes op een warme plek en wacht tot de zaailingen lekker . Geef de plantjes altijd een plek met voldoende licht, plaatst ze onder een groeilamp of in een zonnige vensterbank.

De komkommer planten afharden

Zoals al gezegd houden we ongeveer half mei aan voor het uitplanten van de komkommer planten. Voordat we de jonge plantjes kunnen uitplanten is het belangrijk om ze af te harden. Ik heb er al vaker over geschreven maar planten kunnen net als mensen verbranden als ze niet wennen aan direct zonlicht, Laat de jonge komkommer planten rustig wennen aan de zon door ze overdag even buiten te en na een uurtje weer binnen te halen. Bouw dit rustig op door telkens een uur toe te voegen, meestal hebben de planten maar een paar dagen nodig om te wennen. Let op tekenen van stress zoals blad dat slap gaat hangen, of dat geel verkleurd. Zie je dit gebeuren haal de planten dan direct naar binnen, en laat ze even een paar dagen bijkomen. Begin dan weer opnieuw met het afharden.

Komkommer buiten uitplanten

komkommer buiten uitplanten

Na de laatste vorstperiode is het moment aangebroken om je zaailingen in de volle grond te planten. Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten, ongeveer 60 cm. Of je nu kiest voor de tuin of grote potten, zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien. De komkommer planten hebben een vrij groot wortelgestel, als je de komkommers kweekt in een pot neem dan een grote pot. Vorig jaar had ik thuis een komkommer plant in een 30 liter pot, maar die was eigenlijk te klein. Waardoor ik dagelijks water moest geven en de plant onze vakantie niet heeft overleefd. En dat was erg jammer want het was een zeer productieve plant.

Hoe verzorg je een komkommer plant

Nu je komkommerplanten eenmaal in de grond staan, is regelmatige verzorging belangrijk. Hier zijn de belangrijkste taken om je komkommer planten goed te verzorgen:

 • Water geven: Komkommers houden van vocht. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Geef bij voorkeur ’s ochtends water om schimmelproblemen te voorkomen. Om het vocht vast te houden rond de planten kun je een mulch laag aanbrengen van bijvoorbeeld stro, gemaaid gras of versnipperd blad.
 • Bemesting: Een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte is ideaal om de vruchtvorming te stimuleren. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste toepassing. Zelf gebruik ik bij onze planten het liefst compost om ze mee te bemesten, en handje compost toevoegen en daarna water geven kan een enorme boost voor je planten zijn. Naast compost gebruiken wij bokashi en het vocht van de bokashi om onze planten te voeden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
 • Ondersteuning: Omdat komkommer planten klimmers zijn, hebben ze ondersteuning nodig. Plaats stevige klimrekken of stokken bij het planten om de planten te ondersteunen terwijl ze groeien. Bij ons op de moestuin groeien de komkommers tegen gaasbeton hier kun je ze mooi tussendoor “rijgen”.
 • Dieven: Net als tomatenplanten groeien komkommer planten dieven, dit zijn zijtakken die uit de oksel van de hoofdstengel groeien. Haal je deze niet weg dan groeien ze uit tot een volledige plant, en dat geeft nogal een bende.

Hoe dief je een komkommerplant

Hoe dief je een komkommer plant

Een belangrijke stap in de verzorging van komkommerplanten is het regelmatig verwijderen van zijtakken, ook wel ‘dieven’ genoemd, tussen de bladoksels. Dit bevordert een optimale energieverdeling voor gezonde vruchten. Dieven kun je het beste vinden door de hoofdstengel vanaf de grond te volgen, en langs ieder blad te controleren of er geen zijtak ontstaat vanuit de blad oksel (tussen de stengels en het blad) Knip deze met een scherpe snoeischaar weg.

Hoe groeien komkommers het beste

 1. Ondersteuning Bieden: Begin met het plaatsen van stevige klimrekken of kooien bij het planten. Deze ondersteuning zal de komkommerplanten helpen om omhoog te klimmen en de vruchten te ondersteunen terwijl ze groeien.
 2. Regelmatig Dieven: Het dieven van komkommerplanten is belangrijk voor een optimale groei. Verwijder regelmatig de zijtakken tussen de bladoksels om ervoor te zorgen dat de plant zijn energie richt op de hoofdstengel en de ontwikkeling van gezonde komkommers.
 3. Juiste Bemesting: Gebruik een evenwichtige meststof, bij voorkeur met een hoger kaliumgehalte, om de vruchtvorming te stimuleren. Breng de meststof volgens de instructies aan, meestal in de groeiperiode.
 4. Voldoende Water: Komkommers hebben consistent vocht nodig. Zorg voor een regelmatige watertoevoer om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens warme zomerdagen.
 5. Bescherming Tegen Ziekten: Controleer je planten regelmatig op tekenen van ziekten, zoals meeldauw of bladluizen. Handel snel en doeltreffend om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe lang duurt de groei van een komkommer

Na het succesvol uitplanten duurt het meestal tussen de 50 en 70 dagen voordat je volgroeide komkommers kunt oogsten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de komkommervariëteit en de groeiomstandigheden. Daarnaast kan er ook een behoorlijk verschil zijn in zelf gezaaide planten en gekochte planten. Vorig jaar had ik één gekochte plant en die produceerde veel sneller en meer dan mijn zelfgezaaide planten. Maar! De komkommers van de zelfgezaaide planten waren wel een stuk lekkerder. Zo kun je dus een afweging maken voor jezelf wat je belangrijker vindt.

Hoeveel komkommers aan een plant

Hoeveel komkommers aan een plant

De hoeveelheid komkommers die je kunt verwachten varieert, maar gezonde komkommerplanten kunnen tientallen vruchten produceren. Het regelmatig oogsten van volgroeide komkommers stimuleert bovendien een doorlopende productie. De productie hangt af van het soort komkommer dat je kweekt, op de verpakking staat vaak aangegeven wat je aan opbrengst kunt verwachten. De verpakking geeft eigenlijk nooit echt aan hoeveel komkommers je kunt oogsten. Maar rassen die veel opbrengst geven staat er vaak op de verpakking aangegeven dat het een productief ras is.

Heeft komkommer veel water nodig?

Ja, komkommers hebben aanzienlijke hoeveelheden water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Geef de planten regelmatig water, en houdt ze vooral tijdens warme dagen goed vochtig. De planten mulchen kan helpen om vocht in de grond vast te houden. Met het mulchen breng je een laag stro of ander plantaardig materiaal aan rond de planten. Het kan je helpen om minder water te geven en je komkommer planten gezond te houden.

Zo dat was het voor deze blogpost, ik hoop dat de informatie nuttig voor je is! Ben je benieuwd naar onze moestuin of wil je meer tips ontvangen volg mij dan op Youtube en Instagram.

Nog even doorlezen over komkommers kweken lees dan ook deze moestuin blogs:

Veel liefs
Hoe kweek je paprika?

Hoe kweek je paprika?

Het kweken van paprika’s kan een leuke ervaring zijn voor zowel beginnende als ervaren moestuinder. Een belangrijke stap om succes te behalen in het kweken van gezonde paprikaplanten is het voorzaaien. In deze blog bespreek ik het ideale moment om paprika voor te zaaien, de juiste methoden, en belangrijke stappen zoals verspenen en afharden.

Wanneer zaai je paprika?

Wanneer zaai je paprika 2

Het juiste moment om paprika’s voor te zaaien is van groot belang voor een gezonde groei van de planten. Over het algemeen start het voorzaai seizoen ongeveer in januari en februari, met een uitloop naar maart. Dit geeft de zaden voldoende tijd om te ontkiemen en sterke zaailingen te worden voordat ze naar buiten worden overgeplant.

Hoe paprika voorzaaien?

Paprika zaden hebben warmte nodig om te ontkiemen. Gebruik een zaaibak of kleine potjes gevuld met hoogwaardige zaai- en stekgrond. Plaats de zaden ongeveer een centimeter diep in de grond en bedek ze lichtjes met aarde. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Plaats de zaaibak of potjes vervolgens op een warme plek, bijvoorbeeld bovenop de koelkast of gebruik een warmtemat. Dit bevordert een snellere en gelijkmatige ontkieming.

Hoe lang duurt het voor paprika ontkiemt?

Hoe lang duurt het voordat paprika ontkiemt

Paprikazaden hebben doorgaans 7 tot 14 dagen nodig om te ontkiemen, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid. Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast om schimmelvorming te voorkomen. Zodra de zaailingen opkomen, verplaats je ze naar een locatie met veel natuurlijk licht of gebruik je kunstmatige verlichting om sterke en gezonde planten te bevorderen.

Hoe diep moet je paprika voorzaaien?

Paprikazaden moeten ongeveer één centimeter diep worden gezaaid. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende bedekt zijn met aarde en beschermd tegen uitdroging. Een algemene regel is dat je het zaad zo diep plant als het groot is. Zorg ervoor dat je de zaden niet te diep plant, omdat dit de kiemkracht kan verminderen. Paprika planten die kleine vruchten geven hebben vaak kleinere zaden houdt er dus rekening mee dat je deze iets minder diep plant.

Hoe paprika verspenen?

Hoe paprika verspenen

Wanneer de paprikazaailingen twee tot drie paar echte bladeren hebben ontwikkeld, is het tijd om ze te verspenen. Verspenen is het verplaatsen van zaailingen naar individuele potten om ruimte te geven voor hun verdere groei. Gebruik kleine potten gevuld met potgrond en maak voorzichtig de zaailingen los. Zorg ervoor dat je de zaailingen vasthoudt bij de bladeren, niet bij de stengel, om beschadiging te voorkomen. Plant elke zaailing in een nieuwe pot op dezelfde diepte als ze in de oorspronkelijke zaaibak werden geplant.Zijn je plantjes wat slungelig dan kun je ze gerust wat dieper zetten zorg dat alle blaadjes boven de grond blijven.

Hoe groeien paprika het beste?

Paprika’s gedijen goed bij warme temperaturen en hebben minimaal 8 uur direct zonlicht per dag nodig. Als je binnenshuis voorzaait, verplaats dan de zaailingen naar een zonnige vensterbank of gebruik groeilampen. Zorg ervoor dat de temperatuur overdag tussen 21 en 27 graden Celsius ligt en ’s nachts niet onder de 15 graden Celsius zakt.

Paprika buiten uitplanten

Paprika buiten uitplanten

Buiten geplant, kies een locatie met goed doorlatende grond en beschutting tegen harde wind. Overweeg het gebruik van mulch om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Geef de paprikaplanten regelmatig water, maar vermijd dat de grond constant doorweekt is. Gebruik ook een uitgebalanceerde meststof om de groei te bevorderen, zelf gebruik ik het liefste compost op onze moestuin.

Hoe paprika afharden?

Afharden is een cruciale stap voordat je paprika planten definitief buiten plant. Ongeveer twee weken voordat je van plan bent ze in de moestuin te zetten, begin je met het blootstellen van de zaailingen aan de buitenomstandigheden. Plaats ze eerst een paar uur per dag buiten op een beschutte plek en verleng de tijd geleidelijk. Dit helpt de zaailingen zich aan te passen aan de wisselende temperaturen, wind en zonlicht.

Zorg ervoor dat de zaailingen tijdens het afharden voldoende water krijgen, vooral als de buitentemperaturen hoog zijn. Let op tekenen van stress, zoals verwelking, en pas de blootstelling eventueel aan. Na het afharden zijn je paprikaplanten klaar om in de volle grond te worden geplant.

Belangrijke punten voor een gezonde groei

Succesvol paprika kweken

Na ontkieming hebben paprika’s specifieke eisen voor optimale groei. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

 1. Licht: Paprikaplanten hebben veel licht nodig. Zorg voor minimaal 8 uur direct zonlicht per dag. Als je binnenshuis zaait, overweeg dan het gebruik van groeilampen om voldoende licht te bieden.
 2. Temperatuur: Paprika’s gedijen goed bij temperaturen tussen 21-27 graden Celsius. Houd de omgevingstemperatuur stabiel en vermijd koude tocht.
 3. Water: Geef de paprika planten regelmatig water, maar vermijd wateroverlast. De grond moet vochtig blijven, maar niet doordrenkt. Overweeg het gebruik van een druppelirrigatiesysteem om de juiste hoeveelheid water te geven.
 4. Bemesting: Gebruik een gebalanceerde meststof met een hoger kaliumgehalte om de vruchtontwikkeling te stimuleren. Begin met bemesten wanneer de planten ongeveer 10 cm groot zijn.
 5. Ondersteuning: Paprikaplanten dragen vaak zware vruchten. Ondersteun de planten met stokken of kooien om te voorkomen dat ze doorhangen of omvallen.

Veelgestelde Vragen:

Paprika planten
 1. Kan ik paprikaplanten in potten kweken? Ja, paprikaplanten gedijen goed in potten, op voorwaarde dat de potten voldoende diep zijn voor de wortels en dat er een goede afwatering is. Kies een hoogwaardige potgrond en zorg voor regelmatige bewatering en bemesting.
 2. Wanneer kan ik mijn paprikaplanten buiten planten? Wacht met het buiten planten van paprika’s tot de kans op vorst voorbij is en de grond voldoende is opgewarmd. Dit is meestal ongeveer 2 weken na de laatste verwachte vorstdatum in Nederland is dat gemiddeld rond half mei.

Dat was het voor deze blog post, ik hoop dat we op gaan naar een fantatisch moestuin seizoen! Wil je meer van onze moestuin zien, volg mij dan ook op Instagram en Youtube!

Veel liefs
Kun je paprika kweken uit paprika?

Kun je paprika kweken uit paprika?

De vraag kun je paprika kweken uit paprika wordt vaak gesteld. En om héél kort en bondig te zijn het antwoord daarom is ja. Je kunt een supermarkt paprika gebruiken daar de zaadjes of pitjes uithalen en deze in een potje met aarde voor zaaien. Het heeft als voordeel dat je gratis zaden beschikbaar hebt en zo dus goedkoop zelf paprika’s kan kweken. Maar er zitten ook wat nadelen aan, wat te maken heeft met de rassen die voor supermarkt paprika’s gebruikt worden.

Hoe zit het met die verschillende rassen?

Om uit te kunnen leggen waarom er nadelen zitten aan het planten van de pitjes van een paprika plant moeten we eerst weten hoe het zit met die verschillende rassen.. Veel kwekers gebruiken namelijk F1 zaden ook wel hybride zaden genoemd. Wat op zich geen slecht iets is, ik zal het verder uitleggen. F1 zaden zijn zaden die ontstaan uit een kruising tussen 2 verschillende planten. Zo kan plant A bijvoorbeeld enorm productief zijn en heel veel vruchten opleveren maar is gevoelig voor ziekte. Plant B heeft juist de tegenovergestelde eigenschappen geeft niet veel vruchten maar wordt ook niet snel ziek en kan daardoor een langere periode produceren. Door deze planten door kruisbestuiving (zoals dat ook in de natuur gebeurt) ontstaan er zaden die de eigenschappen van zowel plant A en B hebben en hebben we plant C. Kortom een productieve plant die niet erg gevoelig is voor ziekte.

Wat zijn de nadelen van paprika kweken uit paprika?

De nadelen is dat de zaden uit plant C gebruiken waarvan de vruchten op je bord zijn beland is dat de zaden niet stabiel zijn. Er is dus een kans dat de zaden dezelfde eigenschappen hebben als plant C. Maar ze kunnen ook de eigenschappen hebben van de vorige generatie. Dus ze kunnen ook de eigenschappen hebben van plant A, dan kweek jij heel veel paprika’s maar de plant wordt wel snel ziek. Of juist die van plant B, die heel mooi en gezond groeit maar waar je misschien maar 3 paprika’s van kunt oogsten. En dat is het nadeel van de pitjes gebruiken van gekochte paprika’s je hebt geen zekerheid. Maar wil je het gewoon eens proberen dan is het natuurlijk super leuk en een makkelijke manier om zelf paprika’s te kweken. Een ander belangrijk punt als je de pitjes van een paprika wilt planten is dat je geen zaden uit een groene paprika kunt gebruiken, deze is namelijk niet rijp en daarmee zijn de zaden ook niet rijp. Gebruik dus altijd zaden uit een rode of een oranje paprika.

Welke maand zaai je paprika?

Heb je groeilampen en een mooie plek om je paprika planten warm te houden dan kun je al vanaf januari paprika’s gaan zaaien. Zaaien van paprika kan ongeveer tot eind maart. Zaai je later heb je de kans dat de paprika’s pas laat in het jaar rijp zijn en in het najaar heb je dan meer kans dat je paprika’s gaan rotten aan de plant. Zorg ervoor dat je planten voldoende licht krijgen. Geef ze nadat de zaden zijn opgekomen het meest zonnige plekje in je huis dat je kunt vinden. Zorg dat je de zaden niet te diep zaait. Ik hou als vuistregel voor alle zaden aan dat je ze 2 keer zo diep zaait als dat de zaden groot zijn. Geef de paprika planten voldoende warmte door ze op een plek tussen de 20 en 25 graden te zetten. Een warmte mat of een verwarmde propagator is erg handig om te gebruiken. Heb je die niet dan kun je de potjes met zaden ook in de buurt zetten van een verwarming.

Lees ook:

Veel liefs
Hoe begin je een moestuin?

Hoe begin je een moestuin?

Wil je graag een moestuin beginnen maar vraag jij je af hoe begin je een moestuin? Ik help je graag om een start te maken met je moestuin. Door de jaren heen kweekte ik op veel verschillende manieren mijn groente en fruit. Ik kweekte in mijn voortuin, achtertuin in potten en bakken die ook gebruikt kunnen worden voor een moestuintje op een balkon. En sinds een paar jaar kweken we groente en fruit op de moestuin die wij huren op een moestuin complex. Mijn ervaring deel ik graag en hier leg ik je graag uit hoe begin je een moestuin.

Waar begin je een moestuin?

moestuin beginnen

Allereerst moeten we natuurlijk weten waar begin je jouw moestuin, wil je wat ruimte vrij maken in je achtertuin of wil jij je voortuin wijden aan het moes tuinieren. Ga je voor een grote tuin die je kunt huren op een moestuin complex of een stukje land dat je misschien kunt huren bij een boer in de buurt. Of hou je het klein en begin je met moes tuinieren op je balkon? Allemaal belangrijke vragen om rekening mee te houden. Een moestuin van 200m2 is natuurlijk weer een heel ander verhaal dan een moestuin op je balkon. Toch kan je moes tuinieren op al deze manieren. Mijn advies begin klein en begin met wat je hebt!

Moestuin in je voor of achtertuin

Moestuin in de voortuin

Beginnen met wat je al aan ruimte hebt kan er zeker voor zorgen dat jou moestuin een succes wordt. Moes tuinieren is een kwestie van leren maar als je teveel tegelijk moet leren dan kan het erg overweldigend zijn. En is de kans groot dat jouw moestuin faalt en je de handdoek in de ring gooit. Woon je in een rijtjeshuis met een voor en achtertuin of heb je een mooie tuin beschikbaar dan kun je daar beginnen met jouw moestuin. Dat kan door een hoek van je tuin in te richten als moestuin, hier heb ik lange tijd een strook langs mijn schutting en tegenover mijn schuur gehad waar wij in zomer onze groente kweken. Nu staat daar ons kwartel hok omdat we die ruimte niet meer gebruiken voor groente. Mijn bramen en frambozen struiken staan daar nog wel. Maar ook behoort het kweken in potten en bakken in je voor of achtertuin tot de mogelijkheden om succesvol groente te kweken. Verdiep je goed in de planten die je wilt gaan kweken. Als je ze kweekt in potten let er dan goed op dat je potten groot genoeg zijn. Tomaten planten bijvoorbeeld hebben een behoorlijk wortelgestel en hebben toch minstens wel een 30 liter pot per plant nodig om tot het einde van het seizoen goed te kunnen groeien en voldoende voedingsstoffen te hebben. Terwijl sla prima gekweekt kan worden in een mooie pot op je tuintafel, sla heeft geen groot wortelgestel en doet het prima in een ondiepe bak. Paprika en peperplanten kunnen dan weer prima met 2 of 3 planten groeien in een 30 liter pot. Ook in een voor of achtertuin kan je meer ruimte benutten door verticaal te tuinieren, door de hoogte in te werken bespaar je ruimte en kan je vaak meer planten kwijt.

Moestuin op je balkon

Verticaal tuinieren is ideaal voor de balkon moestuinder en het bewijst dat je ook op een klein oppervlak veel planten kwijt kunt. De vraag is natuurlijk wil je héél je balkon opofferen of wil je ook nog een hoekje houden om zelf lekker te kunnen ontspannen. Hoe vol jij je balkon moestuin zet ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Zoals ik hiervoor al schreef op het moment dat je gaat moes tuinieren in potten blijft het belangrijk dat jij je goed verdiept in de planten die je kweekt op je balkon. Planten met een groot wortelgestel hebben simpelweg een grote pot nodig. Wat betreft het verticaal tuinieren kan ik je niet direct tips geven, maar ik weet wel dat er online veel te vinden is. Ik weet dat vooral in landen zoals China en Japan waar weinig ruimte in de steden is er veel mensen moes tuinieren op hun balkon. Kijk dus zeker eens op Youtube naar wat ideeën over balcony gardening om inspiratie op te doen. Hieronder een aantal producten die geschikt zijn voor verticaal tuinieren om mee uit je balkon moestuin te halen. Wil je kweken op het balkon zoek dan ook eens op balkon groente. Inmiddels zijn er veel verschillende soorten zaden beschikbaar die geschikt zijn voor het keken in potten zoals bijvoorbeeld de klimmende courgette.

verticaal tuinieren
verticaal moestuinieren
moestuin verticaal

Moestuin huren

Moestuin starten

Wanneer je zelf niet beschikt over veel ruimte om een moestuin te starten dan is er de mogelijkheid om een moestuin te huren bij een moestuin vereniging. Wij huren zelf onze tuin en ik moet zeggen dat wij héél goedkoop kunnen huren. Wij huren 1,5 tuin wat neerkomt op ongeveer 220m2 moestuin en betalen daar €97,- per jaar voor. Ja ik weet het spotgoedkoop! Ik weet dat er bijvoorbeeld in gemeente zoals Amsterdam de prijzen vele malen hoger liggen en de moestuin daarmee totaal niet rendabel maakt. Maar het huren van een moestuin behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Er zijn in Nederland veel moestuin verenigingen maar online zijn ze vaak slecht of helemaal niet te vinden. Ben je op zoek naar een complex in je buurt maar kan je er geen vinden, grote kans dat ze goed verstopt zitten. Doe eens navraag bij tuincentra’s in de buurt vaak weten zij de complexen wel te vinden of doe een oproepje op sociaal media.

Een grote moestuin kost geld en komt met verplichtingen

Voordat je een moestuin huurt wil ik wel benadrukken dat een moestuin veel werk is. Onze moestuin onderhouden wij met 4 volwassen en ons zoontje Chase. Wij besteden 1 volle dag per week op de tuin met zijn vijven maar in het voorjaar ben ik er vaak nog meer omdat er planten uitgeplant moeten worden en in de zomer zijn Rob en ik er extra om te oogsten en extra water te geven. In de drukke periodes gaat er makkelijk 30 man uren zitten in onze tuin om alles netjes te houden, en het beste uit onze moestuin te halen. Daarnaast brengt een moestuin op een complex ook verplichtingen met zich mee, zoals werkdagen om gezamenlijk het complex te onderhouden. Vergaderingen om de verenging draaiende te houden en andere gezamenlijke activiteiten. Zeker iets om rekening mee te houden, want je maakt geen vrienden met standaard weg blijven op werkdagen omdat je te druk ben.

Ligging van de moestuin

Verhoogde moestuin bak van pallethout

De ligging van je moestuin is belangrijk om te weten, groente planten hebben 6-8 uur zonlicht nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Tomaten, paprika’s en pepers hebben liever nog meer uren zon, geef die dus altijd de meest zonnige plek in je moestuin. Bladgroente doet het goed met wat minder zonlicht en in een warme zomer kunnen ze ook prima op een plek groeien die wat meer schaduw heeft. Wanneer bladgroente in een hete zomer de hele dag in de volle zon staat kunnen ze doorschieten (de planten gaan dan in bloei). Dit maakt de planten bitter en niet lekker om te eten. Een moestuin op het zuiden of op het westen is de meest ideale ligging voor een moestuin omdat ze met deze ligging beschermd zijn tegen de kouden noord en oost wind. Heeft je tuin veel schaduw dan kan het lastig zijn om daar bepaalde planten succesvol te kweken zoal al gezegd tomaten, paprika’s en pepers zullen het daar minder goed doen, ook planten zoals luffa’s en komkommers kunnen veel zon gebruiken. Al kunnen komkommers ook goed groeien in half schaduw. Op de verpakking van zaden wordt vrijwel altijd aangegeven of de planten in de volle zon moeten staan of dat ze goed kunnen ontwikkelen in half schaduw of schaduw. Bij volle zon wordt er niet bedoeld dat de planten van ’s ochtends tot ’s avonds in de zon moeten staan. Volle zon betekend 8 uur zonlicht.

Maak een moestuin plan

Ik schreef al eerder een blog over een moestuin plan maken als je begint met een moestuin dan is het handig om een plan te maken. Wil je een klein hoekje maken voor je moestuin of gebruik jij je hele achtertuin, voortuin of balkon. Wil je een zitje hebben in je tuin, wil je een vijver aanleggen wil je ergens een fruithaag plaatsen of wil je fruitbomen aanplanten? Allemaal belangrijke vragen als je een moestuin wilt beginnen. Wil je bijvoorbeeld fruitbomen aanplanten dan is het belangrijk om te weten hoe hoog wordt deze boom als deze volwassen is, is daar plek voor? En ook belangrijk hoeveel schaduw gaat deze boom geven. Kan je de ruimte onder de boom bijvoorbeeld benutten om fruitstruikjes te planten en kan je dan nog overal goed bij als alles volgroeid is. Ik leerde door schade en schande en heb regelmatig planten moeten verplaatsen omdat het niet meer logisch was om ze op een bepaalde plek te laten staan. Verdiep je dus goed in de soorten die je wilt aanschaffen en hoe ze zich gedragen als ze volgroeid zijn.

Kweek wat je eet

Kweek wat je eet

In je moestuin plan neem je ook mee wat je dit jaar wil kweken op je moestuin, en het klinkt misschien logisch maar kweek wat je eet. Je kunt natuurlijk veel verschillende dingen uit testen en je moestuin vol zetten met mooie groentes die je niet kent vanuit de supermarkt maar als je het niet lekker vindt zit je met een vrij nutteloze moestuin. Kijk dus goed naar wat je eet. Koop je iedere week sla en tomaten voeg die dan toe aan je moestuinplan, en omdat je het wekelijks eet kan je daar best wat meer van zaaien. Koop jij af en toe een courgette dan is het slim om je af te vragen of je de ruimte wilt geven aan een courgette plant die veel ruimte inneemt en ontzettend productief is. Reken maar op minstens 3 courgettes per plant per week minstens! In je moestuin plan neem je ook mee hoeveel ruimte planten innemen, maak een schets van hoe jij wilt dat je tuin eruit ziet. Op de zaadverpakkingen staat altijd aangegeven wat de afstand tussen de planten moet zijn, op deze manier kan jij uitrekenen hoeveel planten je kwijt kunt per m2 en kan je een plan maken voor wat je moet zaaien om je tuin te vullen. Zaai altijd wat extra voor als er iets niet opkomt, teveel plantjes kan je altijd nog weggeven.

Je moestuin bodem voorbereiden

Op onze moestuin hebben wij inmiddels verhoogde moestuin bakken van pallethout gemaakt. Dit omdat we op zeer natte, vette kleigrond zitten. In Nederland is kleigrond een veel voorkomende grondsoort, die zeker te verbeter is door veel compost toe te voegen. Vroeger werden tuinen op kleigrond standaard gespit, bemest met koemest en gefreest. Vandaag de dag is do-dig toch echt the way to go. Door het spitten verstoor je de bodem, en niet alleen de structuur maar ook alle micro organisme en nuttige insecten worden verstoord. Daarnaast lopen er nuttige schimmelnetwerken in iedere bodem die allemaal wereldwijd weer met elkaar in verbinding staan. Door de bodem niet te verstoren blijf er een gezonde bodem bestaan die alleen maar kan verbeteren. Onze kleigrond zat echter zo dicht dat we het eerste jaar wel hebben gespit en een dikke laag compost hebben aangebracht. Maar doordat ons complex zo dicht op het grondwater zit spoelt de compost weg in een natte winter. Met een compleet dichtgeslagen bodem waar je niks mee kunt. Vandaar dat we de verhoogde bakken hebben gemaakt. Niet meer spitten en snel starten in het voorjaar, en ook geen problemen meer met vocht. Naast kleigrond kan je tuin ook op zandgrond staan, wat ook niet erg ideaal is omdat water snel wegspoelt en moeilijk voedingsstoffen vast houdt. Ook hier zou ik een vorm van verhoogde bakken maken. Wat al heel simpel kan met 4 houten plakken die je op de hoeken aan elkaar bevestigd. Vervolgens kan je de bak vullen met compost, tuinaarde of moestuin grond.

De beste grond voor verhoogde bakken en potten

De beste grond voor verhoogde bakken en potten

Hou altijd rekening met je budget. Je kunt prima moestuin planten kweken in de goedkoopste tuinaarde die je kunt vinden. Geloof me ik heb het jaren gedaan omdat we vrijwel geen budget hadden. Maar als je het budget hebt dan vind ik de moestuingrond van pokon erg fijn om te gebruiken, het bevat alle biologische voedingsstoffen die planten nodig hebben. Terwijl de goedkope tuinaarde vaak bemest is met kunstmest. Wij toppen al onze verhoogde bakken en ook mijn potten thuis af met compost. Compost is zo veelzijdig dat je het voor al je planten kunt gebruiken als voeding. Staat een plant er niet zo mooi bij geef een handje compost en wat water zodat de voedingsstoffen de grond in gaan en meestal hersteld de plant dan heel snel.

Wat zijn de makkelijkste groente om te kweken

Last but not least wat zijn de makkelijkste groente om te kweken als beginner. En ik ga het eerlijk zeggen alles is makkelijk te kweken, ja yep ik heb het gezegd. Je moet alleen weten hoe je het moet doen. Maar goed als beginners groente wordt vaak sla en radijs aangeraden, beide groeien vrij snel en hebben niet veel verzorging nodig, ideaal dus als je nog geen idee hebt wat je aan het doen bent. Ook snijbonen, sperziebonen en droogbonen zijn makkelijke groente als beginner. Kruiden kunnen vaak wat meer een uitdaging zijn met het opkweken maar als je het een beetje onder de knie hebt is het niet moeilijk tip zaden alleen aandrukken in de aarde. Rucola, snijbiet en spinazie zijn makkelijke groentes voor jouw moestuin. Tomaten, paprika en pepers hebben wat meer voorbereiding nodig, je zaait deze binnen voor omdat ze een lang groeiseizoen nodig hebben en slecht tegen kou kunnen. Door ze in een beschermde omgeving met warmte en voldoende licht voor te zaaien geef je ze alvast een mooie start. En als er na ijsheiligen (half mei) geen kans op vorst meer is kun je de planten uitplanten nadat je ze eerst een paar dagen hebt laten wennen in de zon. Lees hiervoor mijn blog plantjes afharden.

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en dat het een motivatie is om je eigen moestuin te starten. Of dat nu een kleine kruidentuin is of dat je er dit jaar helemaal voor gaat omdat dit al jaren lang je droom is. Ik wens je veel succes, en niet vergeten in iedere moestuin gaan er dingen goed en dingen mis. Soms maak je zelf fouten maar ook de weersomstandigheden tellen enorm mee in de moestuin en daar hebben we geen controle over.

Lees ook:

Veel liefs
Deze knoflook soorten kweken wij in 2024

Deze knoflook soorten kweken wij in 2024

Eerder schreef ik al een blog over knoflook kweken en een blog over het planten van een hele bol knoflook. Vorig jaar had ik pech met onze knoflook oogst, we hadden gekke uitlopers uit de stengel. En nee het was niet de bloem, het waren dunne sprietjes die uit de steel kwamen barsten met bolletjes op het einde. En we weten nog steeds niet wat de oorzaak was. Misschien te laat geoogst of de wisseling van temperaturen in het voorjaar die van koud naar warm en weer naar koud gingen. Hierdoor heb ik voor dit moestuin seizoen besloten om verschillende rassen uit te proberen en daardoor kweken we dit jaar 7 verschillende soorten knoflook op de moestuin.

Waar koop je knoflook pootgoed

Knoflook pootgoed kan je op veel verschillende plekken kopen. Sommige tuincentra bieden pootgoed aan, online is er een mooi aanbod te vinden. Je kunt knoflook uit de supermarkt gebruiken, alleen weet je dan niet over het ras en of het bespoten is. Gebruik je supermarkt knoflook gebruik dan het liefst biologische. Ik kocht in oktober knoflook bij Vreeken zaden een piepklein bomvol winkeltje in Dordrecht waar je als moestuinder gerust uren kunt doorbrengen. Vreeken heeft ook een hele uitgebreide webshop in zaden en tuin benodigheden. Alleen mijn ervaring en van vele andere dat levering vrij lang kan duren. Ik bestelde een knoflookmix met 5 soorten knoflook en olifantknoflook en ik koos ervoor om de bestelling op te halen. Dordrecht is voor ons niet heel ver rijden en we maakte er een dagje shoppen van.

Vreeken zaden

Een verassing pakket knoflook

Vanaf eind September kun je het pakket: COLLECTIE KNOFLOOK Ail de France op de website bestellen, het streven is 5 verschillende soorten te leveren in het pakket. Dit kan aan het einde van het seizoen afnemen naar 2 verschillende soorten. Ik had een mooi pakket met 5 verschillende soorten. En die omschrijf ik in dit artikel. Met geen van de soorten heb ik ervaring maar inmiddels wel al het nodige onderzocht aan wat we kunnen verwachten en welke rassen wanneer geoogst moeten worden want daar zit dus ook verschil in. En ik zal na de oogst ook zeker mijn bevindingen over de soorten hier laten weten.

Knoflook Messidrome

306094 knoflook messidrome

Knoflook Messidrome is een softneck knoflook, het voordeel van softneck knoflook is dat ze lang bewaard kunnen worden. En dat de zachte stelen zeer geschikt zijn om mee te vlechten. En een mooi knoflook vlecht aan mijn koelkast deur is iets wat ik zeker kan waarderen. Softneck knoflook staat bekend om milder te zijn dan hardneck knoflook. En dat geldt dus ook voor de smaak van de Messidrome knoflook. De smaak wordt omgeschreven milde zoete smaak. De knoflook is wit van kleur en de grote bollen kunnen 5-10 teentjes per bol geven. De planten staan erom bekend gezond en sterk te groeien. Met als resultaat grote bollen knoflook.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 2-5 cm diep
 • Plantafstand: 10-20 cm uit elkaar
 • Oogsten: Juni – Juli (later geplant is later oogsten)
 • Smaak: Milde zoet smaak

Knoflook Therador

Knoflook Therador

Knoflook Therador is ook een softneck knoflook, en het grappige is dat op de website van vreeken ik het antwoord vond op de problemen van vorig jaar waar ik in het begin van mijn blog over schreef. Deze knoflook valt onder de artichoke soorten bij deze planten is het blad groter, breder en vaak dieper groen dan bij andere soorten. Ze produceren in pricipe geen bloemen. Maar kunnen broedbollen uit de stengel duwen als de plant gestresst raakt. Wisseling in temperaturen of te droog staan kunnen dit veroorzaken. Mysterie opgelost! Therador is een grote witte knoflook en staat bekend als sterke en gezonde groeier. Die ook geschikt is voor de beginnende moestuinder. Ideaal voor degene die van grote tenen met milde smaak houdt.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 2-5 cm diep
 • Plantafstand: 10-20 cm uit elkaar
 • Oogsten: Juni – Juli (later geplant is later oogsten)
 • Smaak: Milde smaak

Knoflook Primor

306335 spiraalknoflook sprint garpek primor

Dit is een knoflook waar ik erg naar uitkijk wat te maken heeft met het feit dat je deze knoflook al onrijp kunt oogsten in Mei. De vroege oogst kan doordat dit ras snel groeit. Onrijp oogsten hoeft niet je kunt ze ook later oogsten. Maar verse knoflook in Mei klinkt mij als muziek in mijn oren. De smaak wordt omschreven als behoorlijk stevig en dat kunnen wij hier erg waarderen. De knoflook Primor is een hardneck knoflook dat maak dat deze minder lang te bewaren is maar hardneck rassen (spiraal knoflook) zijn vaak wel sterker qua smaak.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 2-5 cm diep
 • Plantafstand: 10-20 cm uit elkaar
 • Oogsten: Mei- Juli (later geplant is later oogsten)
 • Smaak: Stevig

Knoflook Germidour

306154 knoflook violet cadours germidour 1

De germidour knoflook is voor zover ik nu kan achterhalen een hardneck knoflook. De tenen hebben een wijnkleur en de smaak wordt omschreven als stevig. De bollen zijn wit met een paarse aftekening. De opbrengst zou volgens de verpakking zeer goed moeten zijn. Het is een vroeg ras en kan dus iets eerder geoogst worden dan late rassen.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 2-5 cm diep
 • Plantafstand: 10-20 cm uit elkaar
 • Oogsten: Mei- Juli (later geplant is later oogsten)
 • Smaak: Stevig

Knoflook Sababold

306120 knoflook sabagold sabadrome 1

Deze knoflook is een softneck knoflook die erg geschikt is om knoflook vlechten mee te maken. Het is een relatief nieuw knoflookras en wordt omschreven als zeer goed bestand tegen ziektes. De bollen zijn wit met lichte roze aderen, te tenen zijn geel beige. Ook dit is een ras dat vroeg rijpt en de smaak wordt omschreven als fris, zoet en mild pittig.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 2-5 cm diep
 • Plantafstand: 10-20 cm uit elkaar
 • Oogsten: Mei- Juli (later geplant is later oogsten)
 • Smaak: Stevig

Olifant knoflook

306066 olifantenknoflook

Olifant knoflook valt wel in de lookfamillie maar is eigenlijk geen knoflook maar een prei soort. De bollen kunnen tot 500 gram wegen geven 5 tot 6 enorme tenen die een stuk middel zijn dan de gemiddeld knoflook. De olifant knoflook komt inheems voor in het Middellandse zeegebied en in het midden Oosten. We kweekte de olifantknoflook eerder op de moestuin, ik denk een jaar of 2 misschien 3 geleden. Het bijzondere aan olifantknoflook is dat je deze na de bloei oogst, en de plant bloeit vaak pas in het tweede jaar met bloemen die 1 tot 2 meter hoog kunnen worden. Je zult dus wat geduld moeten hebben om te kunnen oogsten. Oogst je de olifantknoflook in het eerste jaar dan heb je geen tenen maar een grote bol langer wachten geeft een grotere oogst.

 • Planten: Oktober – December
 • Plantdiepte: 5-10 cm diep
 • Plantafstand: 15-25 cm uit elkaar
 • Oogsten: In het tweede jaar na de bloei
 • Smaak: een milde zachte knoflook smaak

Tot slot

En dan heb ik dit jaar ook nog de knoflook van de groenteboer die we dus al jaren kweken. En waar we dus geen idee hebben welk ras het is, de smaak is pittig en daar houden we erg van. Deze knoflook is ideaal voor het maken van een lekkere kruiden knoflookboter

Jammer genoeg kwam ik er afgelopen zondag achter dat mijn watervaste stift niet watervast is geweest en de labels helemaal blanco in de grond staan. Waardoor ik de rassen dus zal moeten gaan onderschijden op kleur groen en smaak. Wat best een uitdaging gaat worden denk ik. Gelukkig heb ik de knoflook in groepjes geplant en heeft ieder ras een eigen hoekje. Dus die kunnen we wel op uiterlijk bij elkaar houden.

Welke knoflook kweek jij dit jaar, laat het me weten in de comments hier beneden!

Bron en foto’s zijn afkomstig van: vreeken.nl

Lees ook:

Veel liefs