Boekrecensie #1 eetbare wilde kruiden en planten

door | 18 apr,2022 | Blogs 2022, Boeken, Moestuin | 0 Reacties

Een goed gevulde boekenkast is voor mij een must have. Sommige boeken heb ik meerdere keren letter voor letter gelezen. Andere boeken zijn voor mij fijne naslagwerken. Voor het opkweken van planten, de verzorging en vaak ook voor recepten. Iedere maand zal ik een stukje schrijven over 1 van mijn favoriete boeken. Deze maand is dat het boek praktische raadgever, eetbare wilde kruiden en planten, geschreven door Monika Wurft.

De vele goede eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten worden maar al te vaak over het hoofd gezien. In dit boek worden de meest voorkomende wilde planten uitvoerig beschreven door een ervaren kruidendeskundige. Ze geeft tips voor het oogsten in de natuur en het verbouwen in de eigen tuin en ze gaat dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van de planten. De talrijke recepten voor thee, gelei, salades, brood, likeur enzovoort laten je proeven van de veelzijdigheid die de paardenbloem, de hondsroos, de brandnetel, de sleedoorn en nog veel andere soorten je te bieden hebben. De prachtige foto’s maken het determineren van de planten bovendien heel gemakkelijk.

Mijn voorliefde voor wilde kruiden en planten

Dat er veel te vinden is in de natuur weten de meeste mensen wel. Maar hoe herken je die eetbare planten, wat kan je er mee maken en welke geneeskrachtige eigenschappen hebben ze? Dat is voor vele een raadsel. De afgelopen jaren heb ik echt een voorliefde gekregen voor eetbare wilde planten. En kweken we dit jaar zelfs paardenbloemen, omdat de geroosterde wortel van de paardenbloem een heerlijke thee geeft. Vorig jaar liep ik tijdens onze vakantie op Texel in de pluktuin/ voedselbos dus tegen het boekje een praktische raadgever, eetbare wilde bloemen en planten. Wat me direct opviel was dat dit boek is voorzien van veel informatie, duidelijke foto’s en heerlijke recepten.

Een veelzijdig boekje

Dik is het boekje niet, het boekje telt 128 pagina’s die stampvol met informatie staan. De korte duidelijke omschrijving geeft veel informatie over 26 wilde planten. Er staat bij iedere plant vermeld wat de hoogte en bloeitijd is. Daarnaast beschikt het boekje per plant over een oogstkalender die ingaat op verschillende onderdelen van de plant die je kan oogsten. Zoals de bladeren, bloemen, wortels of bessen. Per onderdeel wordt de beste oogstperiode aangeven.

Kleine plantkunde per plant

Per plant wordt er een stukje kleine plantkunde omschreven. Hierdoor leer je snel de plant te herkennen in het wild. En leer je tot welke familie ze behoren. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de paardenbloem tot de composieten familie behoort. En daarmee dus familie is van zonnebloem, goudsbloem, de aster en de madelief. De omschrijving van de planten is duidelijk en geeft ook bijzondere eigenschappen van de planten duidelijk weer.

Geneeskrachtige werking per plant

Per plant wordt er in gegaan op de geneeskrachtige werking van de plant. En geeft het in een korte duidelijke omschrijving de geneeskrachtige werking van de plant weer. en bij wat soort aandoeningen je de plant kan inzetten. Ondanks dat de stukjes kort zijn is het zeer informatie en maakt het dit boek tot een geweldig naslagwerk.

Heerlijke recepten

Inmiddels heb ik zelf een aantal recepten van dit boekje uitgeprobeerd en ze zijn stuk voor stuk lekker. Er is een grote variatie aan recepten van daslook boter tot paardenbloemenhoning, en van groene broodjes tot Tuinazijn. En zelfs het maken van zalven en tincturen komt in dit boekje aan bod.

Tuin en natuurtips

Bij iedere plant worden tuin en natuurtips gegeven bijvoorbeeld hoe je de plant zelf kunt aanplanten in je tuin. Maar ook wordt er ingegaan op hoe de planten effect hebben op de broodnodige insecten, hommels en bijen. Waarvan we inmiddels allemaal wel weten dat deze noodzakelijk zijn voor het bevruchten van ons groente en fruit.

Prachtige foto’s

Het boekje is voorzien van prachtige foto’s die er voor zorgen dat je de planten in verschillende stadia’s van bloei en groei kan leren herkennen. Daarnaast zijn de foto’s bij de recepten een plaatje om te zien. Het nodigt je echt uit om met je boekje in de hand naar buiten te gaan om vervolgens een lekker recept te maken!

Samenvatting

Al met al vind ik het een waardevolle aanvulling in mijn boekenkast. Het boekje is beknopt maar geeft een berg aan nuttige informatie. En daarnaast leert het je om de planten te herkennen, en weet je met dit boek precies wanneer en hoe je moet oogsten. Daarnaast nodig het uit om eens wat andere planten in de tuin aan te planten. Zoals wij dit jaar een speciaal plekje hebben voor paardenbloemen. Het boekje is een aanrader voor een ieder die aan de slag wil met wildplukken, of die eens wat andere planten in de tuin of moestuin zou willen kweken.

Boek aanschaffen

Even een mededeling van huishoudelijke aard. De links in dit artikel zijn affiliatie links, koop je het boek via bol.com dan krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Zo kan ik mijn blog in stand houden en hopelijk in de toekomst nog meer bloggen en mijn webshop uitbreiden.

Ik kocht het boek dus vorig jaar bij het voedselbos Texel dat zeker leuk is om langs te gaan als je op texel bent. Maar kom je daar niet in de buurt dan kan je het boek ook aanschaffen via bol.com

Hou jij van wild plukken of wil je jou tuin voorzien van verschillende vaste eetbare planten dan is het zeker een aanrader om dit boekje aan te schaffen.

Ik wens je heel veel tuinplezier!

Veel liefs
 • Spinazie kweken

  Spinazie kweken

  Zelf spinazie kweken kan zowel op de moestuin als in potten en bakken in je voortuin, balkon of achtertuin. Spinazie is een relatief eenvoudige groente om zelf te kweken als je het verschil weet tussen rondzadige en scherpzadige zaden. Er zit namelijk een verschil in wanneer je welke zaden kunt zaaien en dus ook een…

 • Bokashi wat is wat het en hoe maak je het?

  Bokashi wat is wat het en hoe maak je het?

  Toen wij in 2018 onze eerste moestuin huurde vroeg mijn buurvrouw op de tuin of ik interesse had in een set bokashi emmers. Mijn reactie was bo….. wat? Ik had er nog nooit van gehoord. Maar inmiddels is bokashi maken iets wat hier standaard gebeurd in huis maar wat is bokashi en hoe maak je…

 • Sla kweken

  Sla kweken

  Sla kweken op de moestuin is redelijk eenvoudig. Sla groeit snel en is niet heel gevoelig voor ziektes. Je grootste vijand bij het kweken van sla zijn slakken want die lusten wel een vers blaadje of een hele krop. Zelf hou ik ervan om verschillende slasoorten te kweken en ook verschillende kleuren sla te kweken…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten