Bokashi wat is wat het en hoe maak je het?

door | 18 apr,2024 | Blog 2024, Moestuin | 0 Reacties

Toen wij in 2018 onze eerste moestuin huurde vroeg mijn buurvrouw op de tuin of ik interesse had in een set bokashi emmers. Mijn reactie was bo….. wat? Ik had er nog nooit van gehoord. Maar inmiddels is bokashi maken iets wat hier standaard gebeurd in huis maar wat is bokashi en hoe maak je het? In dit artikel leg ik je het uit, en laat ik je ook zien hoe jij bokashi kunt inzetten in jouw moestuin en om oude potgrond weer nieuw leven in te blazen. Bokashi, een traditionele Japanse methode van organisch afval fermenteren, begint steeds bekender te worden in Nederlands. Deze eeuwenoude manier van gft afval te fermenteren biedt niet alleen een duurzame manier om organisch materiaal te recyclen, maar het levert ook waardevolle voedingsstoffen op voor de bodem. Laten we dieper ingaan op wat bokashi is, hoe het werkt en waarom het een waardevolle toevoeging is voor jouw moestuin.

Wat is Bokashi?

Bokashi is afkomstig van het Japanse woord ‘bokasu’, wat ‘gefermenteerd organisch materiaal’ betekent. Het proces omvat het fermenteren van organisch materiaal met behulp van specifieke micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën. In tegenstelling tot traditioneel composteren, waarbij zuurstof een essentiële rol speelt, vindt bokashi-fermentatie plaats in een zuurstofarme omgeving. Het fermentatieproces zet organisch materiaal om in een rijke voedingsbron voor planten en bevordert de groei van nuttige microben. Dit resulteert in een eindproduct dat bekend staat als ‘bokashi’, een donker, geurig materiaal boordevol voedingsstoffen en levende micro-organismen.

Hoe werkt Bokashi?

Het proces van bokashi-fermentatie begint met het verzamelen van organisch materiaal, zoals fruit- en groenteafval, koffiedik, eierschalen en zelfs kleine hoeveelheden vlees en zuivelproducten . Voor zuivelproducten mogen er geen vloeibare producten worden toegevoegd aan de bokashi emmer, dus dingen zoals yoghurt of melk kunnen niet. Maar een restje kaas of een half opgegeten boterham met boter en kaas kan wel. In de bokashi emmer mogen ook gekookte etensresten worden verwerkt. Ook kun je kleine botjes zoals kippenbotjes of visgraten toevoegen aan de emmer. Dit materiaal wordt vervolgens in een luchtdichte container geplaatst en in lagen bedekt met bokashi-starter, een mengsel van effectieve micro-organismen dat het fermentatieproces op gang brengt. Na elke laag wordt het materiaal stevig aangedrukt om overtollige lucht te verwijderen, waardoor een zuurstofarme omgeving ontstaat die gunstig is voor fermentatie. De container wordt afgesloten om te voorkomen dat zuurstof binnendringt en het fermentatieproces verstoort. Gedurende twee weken tot een maand wordt het organische materiaal gefermenteerd, waarbij waardevolle voedingsstoffen vrijkomen en schadelijke microben worden afgebroken.

De voordelen van bokashi

  1. Rijke bodemvoeding: Bokashi levert een breed scala aan voedingsstoffen aan de bodem, waaronder stikstof, fosfor en kalium, evenals organische zuren die de bodemstructuur verbeteren.
  2. Verhoogde bodemvruchtbaarheid: De levende micro-organismen in bokashi helpen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door het bodemleven te verrijken en de opname van voedingsstoffen door planten te stimuleren. Daarnaast trek bokashi wormen aan die ook weer bijdragen aan een betere bodemvruchtbaarheid.
  3. Verbetert de bodemstructuur: Het regelmatig toedienen van bokashi verbetert de bodemstructuur door de bodem luchtiger en beter doorlatend te maken, wat de groei van plantenwortels bevordert.
  4. Vermindert afval: Door organisch afval te fermenteren in plaats van het weg te gooien, helpt bokashi bij het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.
  5. Weinig geur en ruimtevereisten: In tegenstelling tot traditioneel composteren produceert bokashi weinig tot geen onaangename geuren en kan het zelfs binnenshuis worden gedaan, waardoor het een ideale oplossing is voor mensen met beperkte buitenruimte.

Hoe gebruik je Bokashi

Na de fermentatieperiode kan de bokashi direct in de bodem worden ingegraven, laat de bokashi twee weken rusten in de grond voordat je er uitplant of zaait. Het fermentatie proces gaat namelijk nog even door in de grond en kan het wortel gestel van je planten aantasten. Na twee weken kun je daar met een gerust hart planten of zaaien. Bokashi kan ook worden toegevoegd aan de composthoop of de compostbak voor verdere afbraak. Daarnaast kun je het gebruiken om oude potgrond weer nieuw leven te geven. Zodat je niet telkens je potgrond hoeft te vervangen. Regelmatige toepassing van bokashi zal helpen bij het opbouwen van een gezonde bodem en het stimuleren van een goede en gezonde plantengroei.

Bokashi thee

Bokashi thee

Naast het waardevolle materiaal dat wordt geproduceerd tijdens het bokashi-fermentatieproces, mag het bijbehorende vocht niet over het hoofd worden gezien. Dit gefermenteerde vloeistof, ook wel bekend als bokashi sap of bokashi thee, zit boordevol voedingsstoffen en micro-organismen die het een waardevolle aanvulling zijn voor iedere tuin, of dit nu een moestuin of siertuin is. Hier zijn enkele manieren waarop u het bokashi vocht kunt benutten:

  1. Bodemverbetering: Het bokashi vocht is een geconcentreerde bron van voedingsstoffen en levende microben. Door het rechtstreeks aan de bodem toe te voegen, verrijkt het de grond met essentiële voedingsstoffen en bevordert het een gezond bodemleven. Dit kan resulteren in een verbeterde bodemvruchtbaarheid en plantengroei.
  2. Vloeibare Plantenvoeding: Verdund met water kan het bokashi vocht worden gebruikt als een natuurlijke vloeibare meststof voor planten. Het levert een scala aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, die essentieel zijn voor gezonde groei. Door regelmatig te besproeien met bokashi thee, kunnen planten gedijen en weerstand bieden tegen ziekten. De verhouding voor het verdunnen van bokashi thee is 1 op 100.
  3. Compostversneller: Het toevoegen van bokashi sap aan een composthoop kan het composteringsproces versnellen en de afbraak van organisch materiaal bevorderen. De voedingsstoffen en micro-organismen in het sap helpen bij het activeren van de composthoop, waardoor het omzetten van organisch materiaal in rijke compost wordt versneld.
  4. Natuurlijke Ongediertebestrijding: Het gefermenteerde karakter van bokashi sap kan ook helpen bij het afweren van bepaalde plagen en ziekten in de tuin. Door het op bladeren te vernevelen, kan het een natuurlijke barrière vormen tegen schadelijke insecten en ziekteverwekkers, waardoor de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen wordt verminderd.

Hoe te gebruiken

Het bokashi vocht kan eenvoudig worden opgevangen door een kraan of aftapventiel op de bokashi-emmer. Gebruik het bokashi vocht zo snel mogelijk omdat het niet lang houdbaar is. De bokashi thee moet worden verdund in een verhouding van 1 op 100. Met het vocht uit één emmer kun je dus héél veel planten voorzien van nuttige voedingstoffen. En daarnaast de grond voorzien van effectieve micro-organisme die weer bijdragen aan een betere bodemstructuur en een vruchtbare bodem. Regelmatige toepassing zal bijdragen aan een gezonde bodem en gezonde planten in de moestuin.

Conclusie

Bokashi is niet alleen een effectieve manier om organisch afval te recyclen, maar het biedt ook tal van voordelen voor de bodem en plantengroei. Door gebruik te maken van dit eenvoudige, maar krachtige fermentatieproces, kunnen moestuinders bijdragen aan een gezondere bodem en een duurzamere toekomst. Dus, waarom niet een stap zetten in de richting van natuurlijke bodemverbetering en bokashi standaard inzetten voor gezonde planten en bodem?

Mijn Bokashi video op Youtube

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten