In de zomer oogsten wij kilo’s en kilo’s bramen van onze bramenhaag. De haag stond er al toen we de tuin huurde, en helaas zijn de bramen niet heel erg lekker om vers te eten. Ze zijn stug en zurig. Thuis heb ik een doornloze jumbo braam staan, die eten we wel graag vers. De bramen van de moestuin gebruiken we voor het maken van jam, siroop, bramen bbq saus en een groot deel vriezen we de bramen in. Deze kunnen we dan later gebruiken in smoothies en bak recepten.
Stop de bramen schoon in de vriezer
Verse bramen zeker direct van de tuin kunnen nog best wat insecten of beestje op of in zitten. Zorg er daarom voor dat de bramen schoon zijn voordat je de bramen gaat invriezen. Zelf zet ik bramen van de tuin even onder water zodat eventuele wormpjes eruit komen. Ik heb mijn bramen het liefst vegetarisch. Laat ze vervolgens heel goed uitlekken, bijvoorbeeld op een oude theedoek. Zijn ze goed droog dan kan je de bramen invriezen.
Bramen invriezen is simpel
Als je bramen invriest om ze later te verwerken tot dingen zoals jam dan kan je ze makkelijk in een zipzak invriezen. Het nadeel van bramen invriezen in een zipzak is dat ze eindigen in 1 grote klont. Zo kan je niet makkelijk een handje bramen eraf halen. Voor mij is deze manier van bramen invriezen prima als ik ze vanwege tijd gebrek veilig wil opbergen. Later haal ik er dan een hele zak uit die dan verwerkt wordt tot jam of siroop.
Losse bramen invriezen bijna net zo simpel
Wil je de bramen los invriezen dan kan je de bramen los op een bord of bakblik leggen. Zorg dat er wat ruimte tussen de bramen blijft. Zodat ze niet aan elkaar vast kunnen plakken. Zorg dat de bramen volledig bevroren zijn en doe ze dan over in een zipzak of diepvrieszak. Zo blijven de bramen los van elkaar en kan je er makkelijk een handje bramen uithalen voor een ijskoude smoothie!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks