Calendula olie maken

door | 31 okt,2022 | Blogs 2022, Calendula, Conserveren, Kruidenolie maken, Moestuin | 0 Reacties

Calendula olie maken is één van de meest eenvoudige dingen die je zelf kunt maken. En wat mij betreft zou Calendula in iedere tuin en gemeente plantsoen moeten staan. Het is een vrolijke zomerse plant die makkelijk te verzorgen zijn. En pluk je veel bloemen dan gaat de plant nog uitbundiger bloeien. Geweldig toch! Maar dat is niet het enige wat geweldig is aan Calendula. De bloemen van de plant zijn eetbaar, ontstekingsremmend, antiseptisch, anti bacterieel, helpen de huid genezen van kleine wondjes, sneetjes, blauwe plekken, acne en en en. Oké ik zal nog eens apart schrijven over Calendula en de geneeskrachtige eigenschappen! Maar het is een geweldige plant!

Houdbaarheid van je zelfgemaakte Calendula olie

Gedroogde Calendula bloemen zijn één jaar houdbaar. Daarna gaan de werkzame stoffen langzaam verloren. Droog je zelf je Calendula bloemen (zie mijn uitleg in mijn blog Calendula bloemen drogen voor thee) dan is het belangrijk dat de bloemen door en door droog zijn. Bewaar ze in een goed afgesloten pot en uit direct zonlicht. De houdbaarheid van de zelfgemaakte Calendula olie hangt af van de olie die je gebruikt. Controleer de houdbaarheidsdatum op je fles en maak en label je potje met deze datum. Het toevoegen van vitamine E, bijvoorbeeld de inhoud van 1 capsule verhoogd de houdbaarheid. Omdat vitamine E als natuurlijk conserveringsmiddel werkt. Daarnaast is het ook goed voor de huid, haar en nagels.

Welke olie gebruik je voor het maken van Calendula olie

Welke olie je gebruikt is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur. Gebruik in ieder geval een vloeibare olie. Zelf vind ik het prettig om zoete amandelolie te gebruiken voor het maken van Calendula olie. De olie gebruik ik als basis van crèmes, lotions, zalven maar ook als make-up remover. En nog op mijn verlanglijstje om dit jaar te doen is het maken van Calendula zeep. Mijn huid reageert goed op amandelolie en jojoba olie. Maar je kan ook druivenpit olie en olijfolie gebruiken. Ook kan kokosolie gebruikt worden, dit is wel wat lastiger omdat deze stolt bij wat kouder weer. En is dus voornamelijk geschikt om te maken in een warme zomer. Kies voor je olie indien mogelijk koudgeperst en biologische oliën om zoveel mogelijk van de goede eigenschappen te bewaren.

Werking en huidtype per olie

Amandelolie: een veelzijdige olie die geschikt is voor alle huidtype. Koudgeperste amandelolie bevat zowel vitamine A, B en E. De olie kan zowel voor huid, haar als nagels gebruikt worden. Amandelolie is net als Calendula ontstekingsremmend en kan gebruikt worden bij eczeem en kleine huidirritaties. Verder is amandelolie goed voor een droge huid en kan het ingezet worden tegen littekens. Heb je donkere kringen onder je ogen dan kan amandelolie deze lichter maken. Amandelolie is eetbaar: let op gemaakt van amandelen dus niet geschikt voor mensen met een notenallergie.

Jojoba olie: Jojoba olie is een bijzondere olie. Die het in zich heeft het vochtbalans in een droge of gevoelige huid te reguleren. Terwijl het aan de andere kant de talg productie verlaagd waardoor de olie ook heel geschikt is voor mensen met een vette en acne huid. Jojoba olie kan gebruikt worden voor de huid en haar. Jojoba olie is niet eetbaar.

Druivenpit olie: Druivenpit olie is een fijne olie voor de vette en acne huid. De olie heeft een reinigende werking, bevat krachtige antioxidanten en heeft bewezen antimicrobiële eigenschappen waardoor het helpt tegen een acne uitbraakt. Ook beschermt de olie tegen UV licht en helpt het de huid herstellen van zonneschade. Druivenpit olie is eetbaar maar niet geschikt voor verhitting.

Olijfolie: Olijfolie is vooral geschikt voor de droge en ruwe huid. De olie bevat vitamine E en verschillende antioxidanten. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap. Olijfolie is eetbaar.

Kokosolie: Kokosolie kent veel goede eigenschappen voor de huid. In combinatie met Calendula is het voor mij een fijne olie om te gebruiken in baby producten. Bijvoorbeeld als billenzalf, maar ook kan je het goed inzetten bij eczeem, kleine ontstekingen en puistjes. Maar werkt ook heel goed bij een droge huid en kan ingezet worden om te beschermen tegen UV licht. Kokosolie kan zowel voor de huid als haar gebruikt worden. Kokosolie is eetbaar.Calendula olie zelf maken

Oké eindelijk! Het begint misschien wat lang te worden, maar ik vind het fijn om zoveel mogelijk informatie te geven. Zoals ik in het begin al schreef is Calendula olie zelf maken heel eenvoudig. Al heb je wel even geduld nodig. Hoe je zelf de bloemen kan drogen lees je in mijn blog Goudsbloemen drogen voor thee

Neem een glazen potje en vul deze voor de helft met gedroogde Calendula bloemen. Vul het potje vervolgens met de olie van jou keuze. De bloemen zullen olie opnemen dus ze moeten goed onder de olie staan. Draai de deksel op het potje en zet het 4-6 weken op een donkere plek. Schud het potje een aantal keren per week. Ik bewaar het meestal in het kruidenkastje zodat als ik aan het koken ben de potjes zie staan en ze even kan schudden.

Na die tijd ga je de bloemen zeven. Neem een kaasdoek, of als je die niet hebt is een dunnen katoenen doek ook goed. Denk hierbij aan een hydrofiel doek of gebruik een koffiefilter. Bekleed een zeef met de kaasdoek en zet deze in een schaal. Zeef de bloemen uit de olie. Je zult zien dat de bloemen veel olie hebben opgenomen. Vouw je kaasdoek dicht en knijp zoveel mogelijk olie uit de bloemen.

Je olie is nu klaar. Bewaar deze bij voorkeur in bruine flessen op een donkere koele plaats. Bewaar de calendula olie altijd uit direct zonlicht.

Calendula olie gebruiken

Calendula olie is enorm veelzijdig en kan voor veel verschillende kwaaltjes worden ingezet. Ook is het een mooi basis ingrediënt voor het maken van verschillende zalven, lippen balsem of zeep. Maar je kan de olie voor heel veel andere dingen gebruiken:

 • Gebruik de olie om baby billen mee te verzorgen
 • Kleine wondjes en sneetjes sneller te laten genezen
 • Blauwe plekken
 • Spataderen
 • Smetplekjes te genezen
 • Acne te behandelen ook op een enkel puistje
 • Kleine ontstekingen
 • Eczeem te behandelen
 • Psoriasis
 • Bij een droge, ruwe of gesprongen huid.

Gebruik je een eetbare olie te maken dan kan je Calendula olie gebruiken om je immuunsysteem te versterken. Gebruik het bijvoorbeeld als dressing voor je salade, Breng het dan nog wel op smaak met kruiden.

Succes met het maken van je Calendula olie!

Veel liefs

Andere blogs over wecken

[blog_posts style=”bounce” cat=”278″ readmore=”Lees meer” badge_style=”square” image_height=”75%”]

Producten uit mijn webshop

[ux_products]

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Calendula zalf zelf maken - DeeDaDo - […] Calendula olie maken […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten