Calendula zalf zelf maken

door | 23 nov,2022 | Blogs 2022, Calendula, Moestuin | 0 Reacties

Calendula zalf zelf maken, het is zo ontzettend simpel. En ideaal om in je kast te hebben staan. Ik ging vandaag aan de slag met het zelf maken van Calendula zalf met het idee om de aankomende feestdagen leuke zelfgemaakte cadeautjes te hebben.

Calendula olie maken

Ondanks dat de zalf maken zelf simpel is, moet je voor het maken van de koude olie infusie wat geduld hebben. De koude olie maak je door gedroogde calendula bloemen te overschenken met olie (olijfolie, amandelolie, jojobaolie of druivenpitolie) en dit 4-6 weken te laten trekken. Zelf geef ik hier de voorkeur aan, omdat de olie meer geconcentreerd is. Maar als je nu nog voor de feestdagen aan de slag wilt gaan dan redt je dat niet. Niet getreurd er is ook nog een andere manier om deze olie maken.

Voor een uitgebreide uitleg over het maken van Calendula olie lees mijn blog: Zelf Calendula olie maken

Calendula olie au bain marie maken

Voor de snelle versie kan je Calendula olie au bain marie maken. Je neemt een grote pan en een kleiner pannetje dat goed in de grote pan kan hangen. De onderste pan vul je met water, net tot onder de bodem van de kleine pan. In de bovenste pan doe je de gedroogde Calendula bloemen en de olie die je wilt gebruiken voor het maken van je zalf. Laat dit 2 tot 3 uur au bain marie “sudderen”. Let op dat de temperatuur tussen de 50-60 graden blijft en niet hoger wordt. Want dan gaan we langzaam naar het bakken van de bloemen. Hou de onderste pan goed in de gaten dat deze niet droog kookt.

Calendula zalf maken

Zelf Calendula zalf  maken
Het eindresultaat een prachtig potje zelf gemaakte Calendula olie.

Nu de olie klaar is kunnen we beginnen met het maken van de zalf. Zeef de bloemen uit de olie en druk de bloemen goed uit.Om kleine deeltjes uit de olie te verwijderen kan je het beste een kaasdoek in je zeef leggen.

Voor het maken van de zalf gebruiken we ook de au bain marie methode. Je pan hoeft niet volop te koken. Je wilt je ingrediënten niet aan de kook brengen maar alleen maar laten smelten om ze goed te kunnen mengen.

  • Weeg 225 gram olie (zonder bloemen) af.
  • Weeg 28 gram bijenwas af.

Doe de olie en de bijenwas samen in het bovenste pannetje. Laat de bijenwas smelten en meng het goed door elkaar.

Giet het mengsel over in een maatbeker om nauwkeurig te kunnen schenken. Schenk de zalf in schone potjes. Laat afkoelen zonder deksel op het potje. Tijdens het afkoelen als de bovenste laag wat begint te verkleuren kan je eventueel ter decoratie wat gedroogde bloemen op de calendula zalf leggen.

Het kan een paar duren voordat de calendula zalf volledig afgekoeld en uitgehard is. Sluit je potjes dus niet te snel af. Dit kan voor condens in je potjes zorgen, en dat zorgt weer voor bederf.

Dit recept is genoeg voor 5 potjes van 60 ml.

Waar helpt calendula zalf tegen?

Zoals al gezegd is calendula zalf ontzettend veelzijdig en kan bij veel huidproblemen worden ingezet. Calendula is natuurlijk veel terug te vinden in baby verzorgingsproducten. En deze zalf kan dus ook gebruikt worden als billencrème om baby billetjes te beschermen en te verzorgen. Calendula zalf kan ingezet worden bij kleine verwondingen, schrammen, blauwe plekken, kleine wondjes en insectenbeten. Maar ook kan je calendula zalf inzetten bij ontstekingen, psoriasis, eczeem en acne. Je kan de zalf ook gebruiken bij een droge huid of als dagelijkse verzorging. Calendula werkt ontstekingsremmend, werkt schimmelremmend en heeft een verzorgende werking voor de huid. Daarnaast is Calendula mild en wordt door de meeste huidtype goed verdragen.

Houdbaarheid zelf gemaakte calendula zalf

Hoe lang je zelfgemaakte Calendula zalf houdbaar is, is afhankelijk van de houdbaarheid van je olie. Dit kan je makkelijk terug vinden op de fles van de olie die je hebt gebruikt om de calendula zalf te maken. Noteer deze datum op je zelfgemaakte zalf. Bewaar de zalf op een donkere plek en buiten bereik van direct zonlicht.

De blikjes om de calendula zalf in te bewaren kocht ik op Amazon in een verpakking met verschillende maten. Zodat ik ook gelijk blikjes had om Calendula lippen balsem te maken.

Bronvermelding

Het recept komt uit het e-book van Tanya Anderson van Lovely greens. Een leuk engelstalig boekje over het kweken van Calendula en met meerdere recepten om Calendula verzorging producten te maken. Het e-book kan je hier aanschaffen. Ik ben er echt ontzettend blij mee en ga binnenkort nog meer maken uit dit leuke boek.

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten