Calendula zeep maken

door | 17 nov,2023 | Calendula, Moestuin, Moestuin Blog 2023 | 0 Reacties

Zelf Calendula zeep maken is iets wat al een hele lange tijd op mijn lijstje staat om te maken. Dit jaar hadden we een mooie Calendula oogst. En die zit allemaal gedroogd in potten. Over Calendula drogen schreef ik al eerder een blog. En ook heb ik al vaker Calendula zalf en Calendula olie gemaakt. Toch vond ik al die tijd zelf zeep maken toch wel spannend om te doen. Vooral omdat je voorzichtig moet zijn met de loog oplossing want als je deze morst op je huid dan heb je serieuze brandwonden. Maar na meer gelezen te hebben over het maken van zeep, begrijp ik het proces beter en ga ik mij er toch aan wagen.

Waarom loog in zeep?

Loog is een essentieel ingrediënt bij het vervaardigen van zeep en speelt een cruciale rol in het verzepingsproces. Bij dit proces wordt natriumhydroxide (NaOH) opgelost in water, wat resulteert in natronloog, een vloeibare alkalische stof. De aanwezigheid van loog is van vitaal belang omdat het een chemische reactie aangaat met de vetten in het zeepmengsel.

Loog is nodig voor het verzepingproces

Wanneer loog zorgvuldig wordt gemengd met de juiste verhoudingen vet en op de optimale temperatuur, vindt het fascinerende proces van verzeping plaats. Verzeping is het chemische proces waarbij loog en vetten worden omgezet in zeep en glycerine. Deze reactie is van groot belang omdat het resulteert in de vorming van de calendula zeep, een stof die niet alleen reinigende eigenschappen heeft maar ook veelzijdig is in het verwijderen van vuil en vet.

Werk nauwkeurig bij het maken van Calendula zeep

Het nauwkeurig beheren van de verhoudingen en temperaturen tijdens het verzepingsproces is van cruciaal belang om een hoogwaardig eindproduct te verkrijgen. Te veel of te weinig loog kan invloed hebben op de kwaliteit van de calendula zeep, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de precisie van het mengproces. Het eindresultaat is een doeltreffend reinigingsmiddel dat niet alleen effectief is in het verwijderen van onzuiverheden, maar ook zacht genoeg is voor gebruik op de huid.

Waarom Calendula zeep maken

Mijn interesse in zelf dingen maken wordt de laatste jaren alleen maar groter. Vaak kan je producten vele malen goedkoper maken als je het zelf maakt. Bovendien ben je zelf de baas over wat je wel of niet in je producten wilt hebben. Dat zijn voor mij belangrijke redenen om dingen zelf te maken. En Calendula zeep vind ik zelf erg fijn om te gebruiken. Het is een zachte en verzorgende zeep om te gebruiken. Daarnaast heeft Calendula de fijne eigenschap van ontstekingsremmend en huid verzorgend te zijn. Een goede reden dus om zelf Calendula zeep te maken.

Werk voorzichtig en zorgvuldig

Werk voorzichtig en zorgvuldig wanneer je zelf Calendula zeep gaat maken. Zorg dat je alles goed voorbereid door onderstaand stappen plan te gebruiken.

  1. Bereid je werkruimte voor: Meet de vaste oliën af in een roestvrijstalen pan die is toegewijd aan zeep maken, de vloeibare oliën in een kom, het water en de natriumhydroxide in hittebestendige plastic kannen. De andere ingrediënten en apparatuur kunnen klaargezet worden. Nu ben je klaar om calendula zeep te maken.
  2. Maak je loogoplossing: Doe de natriumhydroxide in het water in een goed geventileerde ruimte en draag veiligheidsbril en rubberen handschoenen. Houd het mengsel weg van je gezicht om inademen van stoom te voorkomen. Roer totdat alles is opgelost. Er komt veel hitte en stoom vrij bij dit proces, dus wees voorzichtig.
  3. Koel het loogwater: Zodra opgelost, zet de kan in koud water om het afkoelen te versnellen. Voeg nu de bloemblaadjes toe aan het hete loogwater en roer.
  4. Smelt de vaste oliën: Zet de pan met vaste oliën op het fornuis op de laagst mogelijke stand en roer voorzichtig om de grotere stukken olie te laten smelten.
Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *