Met dit simpele ciabatta recept maak je zelf heel eenvoudig zelf een heerlijke Ciabatta. De afgelopen jaren ben ik steeds meer gefascineerd geraakt voor het zelf brood bakken. Het leek me altijd moeilijk en tijdrovend om te doen, maar nu ik het steeds vaker doe blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Goed het rijzen van het brood kost tijd, maar je hoeft er niet naast te blijven staan. Ideaal dus als je een dagje thuis bent om zelf aan de slag te gaan met brood bakken. Op deze pagina deel ik graag het Ciabatta recept dat ik de afgelopen jaren regelmatig heb gebruikt om lekker vers brood op tafel te toveren.
Maak zelf verse Ciabatta met 5 simpele ingrediënten!
Met dit Ciabatta recept heb je net als bij veel andere brood recepten maar een aantal simpele en relatief goedkope ingrediënten nodig om een heerlijk brood op tafel te zetten. Voor het maken van dit ciabatta recept heb je alleen bloem, zout, water, gist en olijfolie nodig. Kneed daar een flinke portie liefde in, laat het deeg geduldig rijzen en je bent succes verzekerd van een heerlijke Ciabatta. Ik vind deeg kneden echt heerlijk om te doen. Je moet brooddeeg echt goed kneden om een mooie Ciabatta te krijgen. Kneed je het deeg te kort dan krijg je snel een compact brood en dat wil je natuurlijk vermijden en al helemaal bij een Ciabatta. Die moet mooi luchtig zijn met een lekkere korst. Ik kneed het deeg eigenlijk altijd met de hand omdat ik het fijn vind om te doen, maar in een gemiddelde keukenmachine kun je ook goed deeg kneden.
Waar eet je de Ciabatta bij
Zelf eet ik graag vers gebakken brood of een verse Ciabatta bij een kom soep. In de zomer staat er hier vaak een weckketel aan om groentesoep of tomaten soep te maken. In de winter kan ik dan nog genieten van de oogst van mijn eigen moestuin en genieten van mijn eigen soep zonder er echt moeite voor te hoeven doen omdat ik de soep alleen maar hoef op te warmen. Daarnaast is een versgebakken Ciabatta heerlijk bij de lunch, bij de tapas met bijvoorbeeld zelfgemaakte kruiden knoflookboter, hummus of pesto. Maar je kunt de Ciabatta natuurlijk ook rijkelijk beleggen met sla, tomaat komkommer en een gekookt eitje voor een heerlijk broodje gezonde.
Ciabatta
Ingrediënten
- 3 g verse gist of 2 g droge gist
- 200 g Italiaanse bloem (type 00), gezeefd, plus extra om te bestuiven
- 4 g fijn zout
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 150 ml water
- Benodigdheden:
- Vershoudfolie
- Bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- In een ruime kom meng je de gist met 150 ml handwarm water tot de gist volledig is opgelost. In een andere kom combineer je de gezeefde bloem met het fijne zout. Roer met een houten lepel de bloem door het gistwater totdat er een kleverig deeg ontstaat.
- Vet een kom lichtjes in met 1 eetlepel olijfolie, plaats het deeg in de kom en dek het af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, zodat het volume verdubbelt.
- Kneed de resterende olijfolie voorzichtig door het deeg totdat alle olie volledig is opgenomen. Bedek de kom opnieuw met vershoudfolie en laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen op een warme plek.
- Bestuif je werkblad met wat extra bloem en leg het gerezen deeg erop. Vorm het tot een mooie ciabatta-vorm. Strooi wat bloem over de bovenkant van het brood en leg het voorzichtig op de bakplaat bekleed met bakpapier. Laat het brood nog 10 minuten rusten terwijl je de oven voorverwarmt tot 240°C.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak het brood gedurende 20 minuten, of totdat het een prachtige lichtbruine kleur heeft gekregen.
Tip: Met overgebleven ciabatta maak je heerlijke bruchette. Snijd de ciabatta in dikke plakjes, besprenkel ze met hoogwaardige olijfolie en gril ze gedurende 1 minuut aan elke kant in een grillpan of op de barbecue. Wrijf de geroosterde plakjes in met een teentje rauwe knoflook en beleg ze met een frisse tomatensalade of een plakje rauwe ham en wat plakjes zwarte olijven.
Geniet van je zelfgebakken ciabatta, vers uit de oven!
0 reacties