Courgette kweken op de moestuin, of in een pot is één van de makkelijkste planten die je kan kweken. Courgette is een plant die heel veel vruchten geeft en waar je vanaf het late voorjaar tot ver in de herfst van kan oogsten. Courgette valt onder de vruchtgewassen en de courgette plant is familie van de komkommer, meloen, augurk en pompoen. Al deze planten groeien over het algemeen veel vruchten, en zo dus ook de courgette. In dit artikel ga ik verder in op courgette kweken, maar ook courgette oogsten.
Inhoudsopgave
Snel overzicht courgette kweken
Grondsoort: | alle grondsoorten |
Zaaidiepte: | 0.5 cm |
Zaai periode: | Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september |
Standplaats: | Zonnig |
Plantafstand: | 15 cm |
Planthoogte: | 15-30 cm |
Bewateren: | Matig |
Oogsten: | Binnen 4-9 weken |
Plagen en Ziektes: | slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje |
Courgette zaden en rassen
Courgette kweken begint natuurlijk met courgette zaden. Door voor te zaaien of direct in de volle grond te zaaien kun je zelf courgette kweken. Het leuke aan courgette kweken is dat je veel verschillende rassen kunt uitproberen. In de supermarkt zien we vaak de groene courgettes liggen. Maar er zijn veel verschillende rassen en zaden te verkrijgen. Zo zijn er ronde courgettes, gele courgettes, gevlekte courgettes en ook klimcourgette. Zo kun je dus behoorlijk variëren en ieder jaar iets anders uitproberen. Ook leuk om eens te ruilen, hiervoor had ik vorig jaar een oproepje op facebook marcetplace gezet, en heb ik leuke planten aan overgehouden. In mijn webshopje vind je verschillende zaden van het merk Franchi zaden.
[ux_products cat=”159″]Courgette voorzaaien
Courgette kweken kun je doen door voorzaaien, maar je kunt ook rechtstreeks in de volle grond zaaien. Courgette voorzaaien is niet direct noodzakelijk maar het geeft je wel een kleine voorsprong ten opzichte van het ter plekke zaaien in de volle grond. Ter plekke zaaien in de volle grond kan namelijk pas vanaf half mei als de kans op nachtvorst is verdwenen. Dit jaar was het weer zo geweldig en zat er geen nachtvorst meer in de vooruitzichten en nam ik zelf het risico om al eind april courgette zaden te zaaien. Maar goed voorzaaien daar ging het over. Bij het voorzaaien van courgette is het belangrijk dat je een ruim potje gebruik. Courgette zet namelijk snel een groot wortelgestel en daarvoor is er ruimte nodig in het potje. Voorzaaien kan vanaf April. Start je plantjes niet eerder, want ik kan je uit ervaring vertellen dat je dan met enorme planten in de vensterbank zit. Zaai in potjes van minimaal 9 cm,courgette zaden zaai je met het puntje naar beneden. Uit het puntje groeien de wortels. Zaai ongeveer 2,5 cm diep. Houd de grond voldoende vochtig maar niet te nat courgette zaden zijn namelijk gevoelig voor rot.
Courgette in de volle grond zaaien
Courgette kweken kan dus door middel van voorzaaien. Dit geeft je een paar weken voorsprong te opzichte van te ter plekke zaaien van courgette. Maar je kunt prima courgette kweken door rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Zorg dat de grond waar je de courgette gaat zaaien goed los is, en voldoende voedingsstoffen bevat. Als je rechtstreeks in de volle grond zaait zaai je ook 2,5 cm diep. Geef de courgette planten voor het succesvol courgette kweken moet je de planten voldoende ruimte geven. Hou rondom de planten 80-100 cm ruimte aan.
Courgette planten uitplanten
Hebben je plantje 4 echte blaadjes (de ronde kiemblaadjes tel je niet mee) dan zijn ze groot genoeg om uit te planten. Wacht wel even tot half mei als de kans op nachtvorst is verdwenen. Heb je de plantjes binnen opgekweekt laat ze dan eerst afharden. Planten die binnen of in de kas zijn opgekweekt zijn nog niet gewent aan uv licht en kunnen net als wij verbranden. Zet je plantjes dus even een uurtje buiten haal ze dan weer naar binnen. Verleng die iedere dag met een uurtje en na een paar dagen kan je de plantjes dan uitplanten. Zoals hierboven al aangegeven is het belangrijk om bij het uitplanten je planten voldoende ruimte te geven.
De beste standplaats voor courgette planten
Courgette planten doen het goed in de volle zon maar kunnen ook prima in half schaduw staan. Zorg ervoor dat de planten minimaal 8 uur zon per dag hebben. Courgette planten houden van losse humusrijke grond en vragen om aardig wat voeding tijdens het groeiseizoen. Je kan ze prima voeden met compost. Als je bodem in orde is dan is een paar handjes compost voldoende om je planten gezond te houden. Brandnetelgier is een waardevolle aanvulling voor sterk en stevige bladeren, smeerwortelgier helpt de plant om meer vruchten te produceren en heermoesgier helpt de plant beschermen tegen schimmelziektes zoals meeldauw. Geef de planten de ruimte want ze worden erg groot. Een courgette plant heeft een vierkante meter per plant nodig om goed te kunnen groeien.
Courgette kweken in een pot
Beschik je niet over een moestuin maar wil je wel graag courgette kweken dan kan je deze ook kweken in potten. Er bestaan ook klimcourgettes die je kan laten klimmen tegen een rekje. Wat bijvoorbeeld ideaal is voor op het balkon. Zoals al eerder gezegd courgette planten groeien een groot wortelgestel. Een grote pot is daarom erg belangrijk voor courgette planten. Een pot van 30×30 cm is een minimale vereisten. Heb je plek voor een maatje groter dan is dat zeker aan te raden. Geef de planten regelmatig voeding. Dit kan een vloeibare voeding zijn, een tomatenvoeding is hiervoor geschikt. Maar ook compostthee maken de planten erg gelukkig.
Courgette planten zijn zelf bestuiven
Handig om te weten bij het zelf kweken van courgette is dat de planten zelf bestuiven zijn. De planten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen herken je aan het mini vruchtje dat aan de bloem zit. De mannelijke planten groeien op een steeltje. Komt het stuifmeel van de mannelijke bloem in de vrouwelijke bloem dan is deze bestoven en groeit het vruchtje door tot een courgette. Wordt de vrouwelijke bloem niet bestoven dan valt het vruchtje van de plant of gaat rotten. Vaak zie je als de planten net gaan bloeien dat er alleen mannelijke of alleen vrouwelijke bloemen zijn. Het is een kwestie van geduld hebben en dan zul je zien dat ze al snel beide bloemen produceren.
Courgette planten voeding geven
Courgettes zijn enorme veelvraten, ze groeien dan ook erg goed op de composthoop. Wij werken voornamelijk met compost en lavameel op onze moestuin. Daarnaast gebruiken we bokashi waar ik later nog eens een blog over zal schrijven. En we mulchen op een groot deel van de tuin. Verder zetten we niet echt extra voeding in. Zit je op arme grond of kweek je in potten waar de voedingstoffen na een aantal weken zijn op verbruikt dan kan je een plantenvoeding inzetten om je courgette planten gezond te houden. Courgette planten vragen vooral om veel stikstof en kalium een plantenvoeding die geschikt is voor tomaten of aardappelen is ook goed voor de courgettes. Ook het onderwerken van verse stalmest in het najaar op de plek waar je de courgette planten wilt kweken is een goed idee. Gooi nooit verse stalmest bij je planten want daardoor kunnen ze doodgaan. De mest moet eerst composteren. Is mest geen optie dan kun je ook koemestkorrels gebruiken om je courgette planten te bemesten. Genoeg opties dus!
Geef voldoende water
Courgette planten zijn niet alleen hongerige planten ze hebben ook vaak dorst. Het grote blad vraagt om veel vocht maar ook de vruchten hebben voldoende vocht nodig om te kunnen groeien. De planten kunnen dus wel wat vocht gebruiken maar zorg er wel voor dat een teveel aan water goed kan weglopen. Want de planten houden niet van natte voeten.
Courgette oogsten
Courgettes moeten regelmatig geoogst worden, laat je de plant gaan dan zal er snel een kilo knaller van een courgette aan je planten zitten. Die zijn naar mijn mening nog prima te gebruiken voor bijvoorbeeld soep, courgette brood, om te drogen of het maken van courgette spread. Je moet dan alleen de zaadlijsten eruit snijden. Maar de jonge vruchten zijn het lekkerst en het voordeel van zelf groente en fruit kweken is dat je kan oogsten op een moment dat jij de vruchten het lekkerst vind. Snij de vruchten met een scherp mes of een snoeischaar bij het steeltje van de plant af. Je kan de courgettes er ook voorzichtig af draaien. Maar hiermee loop je het riscio dat je het topje van de courgette afbreekt dat is mij al meer dan eens gebeurt. De courgette planten produceren als ze eenmaal aan de gang zijn meerdere vruchten per plant per week. Eet je niet veel courgettes dan is het verstandig om maar 1 plant neer te zetten. Wij hadden dit jaar 4 planten en de oogst zit tot nu toe op 74 courgettes. Wat niet ergs is, want het is een veelzijdige vrucht die we hier in veel verschillende recepten gebruiken.
Courgettes bewaren en verwerken
Inmiddels schreef ik op mijn blog al meerdere courgette recepten. En ligt er nog een stapeltje met recepten naast mijn computer om voor jullie uit te tikken. Maar helaas ontbreekt het me simpelweg aan de tijd om dat te doen. Courgettes kan je prima een aantal dagen bewaren. Bewaar ze zo koel mogelijk maar niet in de koelkast. Courgettes kan je goed drogen in de voedseldroger of oven. Hier kan je poeder van malen in de keukenmachine. Dit kan je vervolgens weer toevoegen aan soepen, sauzen of smoothies. Courgette kan je ook invriezen, bijvoorbeeld geraspt om er later courgette brood van te maken. Maar eet er in de zomer vooral veel vers, verwerk ze in je smoothies, maak er soep van, gebruik ze in salades of vervang je pasta door courgette noedels. Eet smakkelijk!
Veel gestelde vragen over Courgette kweken
Welke mest voor courgettes?
Goed verteerde stalmest, compost of koemestkorrels.
Heeft courgette compost nodig?
Ja courgette heeft veel voeding nodig, en compost toevoegen is dus een goed idee om succesvol courgettes te kunnen kweken.
Tot slot
Hopelijk heb ik je zo veel informatie gegeven om zelf courgettes te kunnen kweken en te genieten van je eigen oogst aan courgettes. Was dit nuttig voor je laat het me dan even weten dat is altijd leuk. Heb je een goede aanvulling laat het me dan ook weten!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks