Courgette courgette en nog eens courgette. Tot nu toe hebben we dit jaar 39 courgettes geoogst en het einde van de zomer is voorlopig nog niet in zicht. En zo ontstaan er steeds meer nieuwe courgette recepten. En zo ontstond deze courgette dip. Die zeer geschikt is om te eten als topping op een hamburger, bij een courgetteburger, als groente dip, broodbeleg of als dipje voor chips. Kortom genoeg mogelijkheden om deze dip te gebruiken. En deze zal dan ook met regelmaat gemaakt worden. Zeker omdat het super eenvoudig is om deze spread te maken.
Courgette dip als broodbeleg
Deze courgette dip is echt geweldig als broodbeleg. Door de feta is het geen veganistische dip. Maar misschien kan je de feta vervangen voor een plantaardige kaas. Ik heb dit nog niet geprobeerd dus heb geen idee hoe het uitpakt. Maar zeker het proberen waard. Wij eten de dip dus als broodbeleg. En zo zonder iets erbij is dat al erg lekker. Maar wat ook lekker is om de boterham te beleggen met deze dip en daarop een topping. Het combineert geweldig met sla en tomaat en eventueel bacon. Maar ook met wat radijsjes fijn gesneden over de courgette dip is het erg lekker om te eten. Zo kan je makkelijker meer groente binnen krijgen.
Dagelijks courgette op het menu
De oogst aan courgettes is dit jaar enorm wat er voor zorgt dat er bijna dagelijks courgette op het menu staat. Belangrijk daarbij is dat de recepten ook lekker zijn voor mijn zoontje om te eten. Voor hem zijn het courgette brood, courgette chocolade cake, de courgette burgers en de courgette pannenkoeken tot nu toe het meest succesvol. Voor mij is deze courgette dip een waardevolle aanvulling aan het must make met courgette lijstje. En heb ik nog wel wat ideeën voor andere dips met courgette. Zo zat ik te denken aan courgette tomaten dip, courgette basilicum en peterselie dip en pittige courgette dip. Maar dat is nog even afwachten want de tomaten en pepers zijn nog niet rijp.
Deze courgette dip bewaren
Je kan deze dip ongeveer een week in de koelkast bewaren zorg er wel voor dat je telkens een schoon lepeltje gebruikt. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar ik denk dat je deze spread ook goed kan invriezen. Ik gebruik daarvoor altijd ijsblokvormpjes, als alles goed is bevroren kan je de blokjes eruit halen en over doen in een diepvrieszakje of bakje. Zo kan je later nog genieten van jezelf gemaakte spreads of pesto.
Ingrediënten
- 300 gram courgette
- 150 gram feta (geen witte kaas!)
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijnpoeder
- 2 teentjes verse knoflook
- Scheutje citroensap
- 1 eetlepel tahin
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Zoals al gezegd is dit recept eenvoudig om te maken. Voeg simpelweg alle ingrediënten toe aan de blender of keukenmachine, pureer alles volledig en klaar!
Ga jij deze courgette spread maken?
Ga jij deze courgette spread maken? Of heb je een ander leuk recept voor me om te maken met de bergen courgette die we hier oogsten. Laat het me weten in de comments. Liever iets anders proberen mijn pesto recept en rucola pesto is ook erg lekker.
Oh wat lijkt me dat heerlijk en super gezond!
Bedankt voor je recept en daarbij wil ik zeggen dat je hele mooie en leerzame blogs maakt!
Ik zelf ben vorig jaar begonnen met eerst de “onkruid”(eigenlijk geneeskruiden) te leren kennen en paar tomatenplantjes gezaaid en geoogst! Dit jaar beetje bij beetje uitgebreid met tomaten,snijboontjes,paprika’s,tijm,basilicum en peterselie!
Wat hou ik ervan! Zelf ben ik 25 jaar en hebben een gezin met kids, maar ben zo blij dat ik het nu begin te leren op een jonge leeftijd!
Bedankt voor je compliment Flora, erg fijn om te lezen en motiveert weer om meer te schrijven! Mooi dat je er zo mee bezig bent er valt zoveel te ontdekken. En heerlijk dat je kids er van kunnen meegenieten, niks mooiers dan groenten uit eigen tuin op tafel te zetten. Geniet nog even van dit mooie seizoen!