De ellendige start van ons moestuin seizoen

door | 3 jul,2024 | Moestuin | 0 Reacties

De afgelopen weken kunnen we de moestuin niet echt een moestuin noemen. Regen, regen en nog eens regen, slakken, veenmollen en relatief koude temperaturen. Ons moestuin seizoen start alles behalve goed. Ik heb eerlijk waar nog geen radijsje gegeten van onze tuin. Van vrijwel al onze paprika en peper planten zijn het wortelgestel tot bijna op de steel weg gegeten door de veenmol, de planten zijn verzwakt en laten hun blad vallen. Ik heb ze dus maar weer uit de grond gehaald en opgepot. In de hoop dat ze nog herstellen, bij veel planten is er nog maar weinig van het blad en wortelgestel over. En dat vind ik vooral voor planten die zo’n lange tijd op mijn zolder hebben staan groeien ontzetten verdrietig. Pepers en paprika kweken kost gewoon de nodig tijd om ze op te kweken, en als ze dan binnen 2 weken na uitplanten bijna allemaal zijn afgeknaagd door de veenmol is dan wel enorm frustrerend. Maar de paprika’s en de pepers zijn niet het enige frustratie puntje op de tuin. Ook zijn er stelen van de tomaten door geknaagd door de veenmol. En is het niet de veenmol die de moestuin terroriseert dan hebben we altijd nog wel de slakken. Die dit jaar op onze moestuin niet achterlijk veel aanwezig zijn ondanks de landelijke slakkenplaag. Maar wel met ruim voldoende slijmerige lijfjes om vrijwel alle koolplantjes op te eten. En waar ze normaal vriendelijk genoeg zijn om toch nog wat voor ons te laten staan. Dit jaar dacht de veenmol die mensen moeten hier weg. Ze hebben het met zijn alle ook bijna voor elkaar gekregen om mij gillend van de tuin af te laten rennen. Bijnnnaaaaaa!

Gedeelde smart is halve smart

Tja het is waar ook voor de moestuin is gedeelde smart halve smart, want niet alleen op onze moestuin gaat er van alles mis. Op het hele complex is het eigenlijk één doffe ellende. En eigenlijk mag ik dan niet eens echt klagen, want wij hebben de verhoogde moestuinbakken. Die er dit jaar heel erg voor gezorgd hebben dat onze grond relatief droog is gebleven. De buren op het complex die hun tuin hebben gespit en gefreesd hebben het dit jaar extra slecht. De grond is kletsnat, en volledig dichtgeslagen. De aardappelen zijn weggerot in de grond en als iets wel groeit in de grond zijn de plantjes weer het slachtoffer van de slakken of de veenmol. Met als gevolg een redelijk leeg complex. Er zijn dit jaar redelijk wat nieuwe mensen gestart bij ons op het complex, en juist voor hen vind ik het extra sneu. Wij hebben al veel mooie jaren gehad, en vele kilo’s kunnen oogsten van onze tuin. Daarnaast beginnen de fruitbomen en struiken een volwassen vorm te krijgen en hebben we dat al standaard als oogst (al valt die oogst ook tegen dit jaar). Maar als je net start met de moestuin is dit natuurlijk erg ontmoedigend.

Komt het dit moestuin seizoen nog goed

Tijdens de regenachtige dagen heb ik aaltjes uitgezet tegen de veenmol. Vorig jaar en ook begin van dit jaar hebben we geprobeerd samen te leven met dit insect maar inmiddels wordt de schade simpelweg te groot. En als we nog iets willen oogsten zal er toch echt een deel moeten verdwijnen. De aaltjes hebben ongeveer twee weken nodig om te werken, en de afgelopen twee weken heb ik dus vrij weinig gedaan op de moestuin. Thuis probeer ik de opgepotte paprika’s en pepers in leven te houden en heb ik het nodige voorgezaaid. Zodat we straks weer het nodige aan plantjes hebben om uit te planten. De moestuin ziet er op dit moment redelijk troosteloos uit. En dat begint me eind juni toch wel zorgen te baren. We hebben natuurlijk nog genoeg tijd om nog het nodige te zaaien, uit te planten en zelfs om het nog een keer opnieuw te doen. Maar zo stilletjes aan zou ik het toch fijn vinden als de tuin er wat groener en voller uitziet. En ik toch op zijn minst 1 boterham met dik boter, radijs en een beetje zout willen eten. En ik denk dan dat toch wel een hele redelijke eis is als moestuinder. Of is het voor dit jaar echt teveel gevraagd?

Wat gaat er wel goed

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Er gaat ook het nodige goed op de tuin. De knoflook oogst dit jaar was FANTASTISCH. Dus er hangt weer heerlijke knoflook te drogen in onze moestuin schuur. De uien zien er ook goed uit, zo mooi als dat ze nu zijn hebben we ze eigenlijk nog nooit gehad. Die hebben zeker baat gehad bij de vele regen die er is gevallen de afgelopen tijd. Het zijn trouwens herfstuien en op het moment van schrijven staan ze nog in de grond. Maar ik denk dat we ze deze week wel kunnen oogsten. Het loof begint te knakken en aardig uit te drogen, wat een teken is dat ze klaar zijn om geoogst te worden. Hopelijk heeft het zonnetje en het warme weer van de afgelopen dagen meegeholpen om ze nog wat verder te laten drogen. Want hoe minder ik hoeft op te hangen des te meer ruimte het scheelt in onze toch al krappe schuur. De aardbeien oogst is dit jaar wat minder maar dat komt voornamelijk door de vele aangegeten aardbeien die we dit jaar hebben. Wat ook weer komt door het natte weer, slakken en hongerige vogels. De pot met kamille is weer gevuld en we hebben een aantal keren andijvie kunnen oogsten, Maar de nieuwe aanvoer andijvie plantjes is weer foetsie. Er staat dus weer het nodige te groeien thuis op mijn tuintafel en de tuintafel wil ik zo stilletjes aan wel een keertje terug. Thuis groeit er in de voortuin op dit moment ook nog niet heel erg veel. Want als ik thuis ergens last van had dan was het wel van een enorme slakkenplaag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten