We waren al een tijdje niet meer een hele dag op de tuin geweest. Te koud of te nat, dus vaak waren het maar korte periode’s dat we op de tuin bezig waren. Spullen brengen, schuurtje opruimen dat soort dingen. Maar dit weekend was het lekker weer en konden we weer fijn een dag aan de tuin te besteden. Het was heerlijk weer en moe maar voldaan gingen we eind van de dag naar huis.
De tuin opkomen is een heerlijk gezicht
Als we al even niet op de moestuin zijn geweest kijken we het eerste uur vaak onze ogen uit. Er is van alles opgekomen, er staan mooie tulpen, bossen met blauwe druifjes. Er is teleurstelling, wat de paksoi die ik 2 weken geleden uitplanten is voor een deel foetsie. Ik denk dat de vogels er mee aan de haal zijn gegaan. Gelukkig had ik ze ook op een ander plekje uitgeplant en daar doen ze het erg goed. En zijn mooi gegroeid. De knoflook ziet wat geel,maar dat komt waarschijnlijk nog door de kou van de afgelopen tijd.. En zo komen we meer dingen tegen waar we even wat aan moeten doen. Na een rondje moestuin hebben we zo alweer een lijstje aan extra klusjes opgesomd.
Nieuwe broei ramen voor op de kas
Toen wij de grote tuin erbij huurde kwam daar een mooie ruime koude kas bij. Duidelijk gemaakt van rest materialen, maar degelijk en functioneel. De kas was afgedekt met ramen waar kas folie in zat. En dat had inmiddels zijn beste tijd wel gehad. Op veel plekken begon het stuk te gaan, en bij één raam was de volledige folie verteerd. Niet fijn want er lagen overal kleine stukjes folie die we niet goed meer weg kregen van de tuin. En dat vind ik toch minder, plastic in de grond. Op marktplaats vonden we “nieuwe” broeiramen. Nieuw waren ze niet bepaald, al 30 jaar oud. Uit de tijd dat dingen nog een leven lang mee moesten gaan. Zaterdag gebruikte we om te helemaal schoon te maken. En wat kleine reparaties uit te voeren. Hier en daar ontbraken er wat latjes waardoor het raam er uit zou kunnen vallen. En nu liggen ze te blinken op de kas. Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe aanwinst op de tuin.
De achtertuin leeg maken, en lekker uitplanten
De achtertuin stond vol met kweekbakjes met plantjes en kratten vol met plantjes. Terwijl ik er aan de ene kant ontzettend trots op ben dat ik dit jaar echt alles zelf heb voor gezaaid. En geen plantjes heb gekocht, werd de rommel me toch wat teveel. En dan is het een opluchting als er dingen uitgeplant kunnen worden op de tuin. De broccoli, kalette, en bloemkool stonden allemaal al buiten. En ik negeer dus maar de zaden verpakking, die zegt in mei uitplanten. Juist omdat ze al 3 of 4 weken buiten zonder bescherming staan en het al forse plantjes begonnen te worden. En mocht het toch mis gaan dan heb ik nog wat extra plantjes staan. Nou heb ik me nooit goed verdiept in kolen, ik weet dat ze flink de ruimte nodig hebben, en veel voeding. Ik leerde nu dus bij dat er een vroege en een zomer variant in kolen is. De ene mag eerder naar buiten dan de ander. Ik ben dus erg benieuwd wat onze plantjes gaan doen. Maar het komt vast helemaal goed. Ze staan onder een tunneltje met gaas tegen de duiven. Want die lusten graag een jong koolplantje.
Ook de andijvie en little gem mag ook de grond in
Ook andijvie en sla soorten zaai ik graag voor, zo kunnen de plantjes de grond in als ze wat grote zijn en zijn ze wat minder snel het dodelijk slachtoffer van slakken. Ze krijgen een mooi plekje bij de chinese kool. Daar groeien ook nog wat pastinaken die er de hele winter hebben gestaan. Die nemen we de volgende keer mee. En er staat een vrolijk vergeet mij nietje. Die inmiddels over de hele tuin mooi staat te stralen. Vergeet me nietjes zaaien zichzelf makkelijk uit, maar ze zijn ook gemakkelijk weer te verwijderen. Ik vind het wel een gezellig gezicht zo al die blauwe bloempjes. En er staan nog twee bossen met lente knoflook. Ik schreef er eerder al een blog over “steek eens een bol knoflook in de grond” En daar is dus dit het resultaat van. Wij genieten er echt van om nu al van die verse knoflook smaak te kunnen genieten. Terwijl we nog aan het wachten zijn op de knoflook bollen.
De aardappelen gaan de potten in
Het pootgoed lag er al even, en was inmiddels flink aan het uitlopen. Heerlijke roseval aardappelen en eigenheimers. Vorig jaar probeerde we uit wat voor ons beter werkt, aardappel in de grond of aardappelen in boomemmers. En de opbrengst van de aardappelen in de emmers werkte voor ons het beste. De opbrengst was groter dan van de aardappelen in de grond, en het oogsten ging ook een stuk gemakkelijker dan aardappelen uit onze kleigrond moeten opgraven. Voor dit jaar hebben we er dus voor gekozen om alleen maar in emmers te kweken. De boomemmers zijn erg fors 40 en 50 liter emmers zijn het. Ik vind het zelf fijn om met compost te werken en dat is wat we ook dit jaar weer zullen gebruiken om de emmers mee te vullen. Maar ik meng het dit jaar met bemeste tuinaarde. Vorig jaar droogde de bakken snel uit, en de bakken die met tuinaarde stonden hielden toch beter vocht vast. Nu dus een mengel van compost en tuinaarde. En ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Zaaien zaaien en nog meer zaaien
Ik had me voorgenomen om veel te zaaien. Wortel, pastinaak, radijs, koolrabi, chinese kool en nog wat andere zaken die ik nu even niet meer weet. Maar uiteindelijk bleek ik een fout gemaakt te hebben in mijn moestuin planning, en ging het hele feest niet door. Dus Chase en ik hebben samen radijs, wortel en koolrabi gezaaid wat dat vak was wel beschikbaar. En voor de rest moet ik het plan maar even aanpassen. Gelukkig hebben we nog genoeg tijd om dit soort dingen te zaaien.
De knoflook krijgt wat lavameel
Als ik één ding heb geleerd van de moestuin is dat je vaak niet precies weet wat er mis is met planten. Ze kunnen te nat, te droog staan teveel of juist te weinig voedingsstoffen hebben. Of ze staan te warm of te koud. De knoflook zag wat geel, dat stuk grond is niet bemest vorig jaar, en andere jaren gaf ik de knoflook wat compost. Want mooie grote bollen opleverde. Dit jaar krijgen ze lavameel, om eens te kijken wat dit doet. Ik heb er veel positieve dingen over gelezen. Dus we gaan daar dit jaar meer mee proberen. Het kan met de knoflook ook zijn dat het gewoon nog wat koud is, en dat ze verder is het voorjaar gewoon goed terug komt. Maar de extra mineralen van de lavameel zal de planten zeker ten goede komen.
De theetuin heeft een plekje
Toen we net de tuin huurde was één van mijn ideeën om een deel in te richten als theetuin. Waar we heerlijke theerkuiden konden oogsten en verse thee mee op de tuin konden zetten. Want daarom staat er ook een kookstel met 1 pit in de schuur. De echte uitvoering van een theetuin kwam er echter maar niet van. Er is altijd veel te dromen op de moestuin van wat we allemaal nog zouden willen realiseren. Maar dit jaar is het dan toch echt een feit, de theetuin heeft een plekje gekregen. En de theeroos staat er al in. Thuis staan heerlijke plantje te groeien om dit jaar van de theetuin een groot succes te maken.
Moestuinieren is vermoeiend
We hebben heel veel werk verzet. De tuin ziet er weer netjes uit, en bijna alles wat ik wilde doen hebben we vandaag gedaan. Het is heerlijk om de tuin netjes en opgeruimd te zien. En te zien dat we ontzettend vooruit gaan qua kennis. Voor de kleine man is het allemaal teveel, en die besluit om een dutje te doen op de tuin. Tijd om af te ronden en lekker naar huis te gaan.
0 reacties