December is voor ons altijd een erg hectische maand. Ons glas graveer bedrijf draait dan op volle toeren, en er worden heel wat avonden doorgewerkt. Dus er blijft maar weinig tijd over om de tuin te bezoeken. Na het rond razen van storm Bella over ons land maakte ik mij toch wat zorgen. Thuis was namelijk een deel van de schutting eruit gewaaid en in de buurt was heel wat schade te zien. Op de moestuin staat er een klein speelhuisje voor kinderen die zijn beste tijd 2 jaar geleden wel al had gehad. En ook het schuurtje dat er al sinds de jaren 80 staat is niet heel erg stabiel te noemen. En bij een milde storm willen de ramen van de koude bak er wel eens afwaaien. Ik verwachte dus een ravage aan te treffen maar het tegendeel was waar. We hadden helemaal geen schade! Dat was natuurlijk een opluchting. Maar de tuin verraste ons ook nog eens met haar prachtige december groen.
Venkel groeit rustig maar prachtig door
Ergens in september kwam ik nog wat afgeprijsde venkel stekplantjes tegen in het tuincentrum. Geen idee of het nog aan zou slaan maar we kunnen het altijd proberen. De venkel staat er ondanks de kou en storm ontzettend mooie bij. Ze groeit gestaagd maar de knollen beginnen al een mooie volle vorm te krijgen. Het lijkt er dus op dat we binnen nu en een paar weken mooie venkel knollen kunnen oogsten. Ik verheug me nu al op een venkelsalade met sinaasappel!
Naast de venkel groeien de tuinbonen rustig door. Vorig jaar hadden wij in september nog tuinbonen gezaaid als groenbemester. Echter stonden de planten in het vroege voorjaar er zo mooi bij dat het zonde was om ze onder te spitten. Of als mulch te gebruiken. We hebben er heerlijke tuinbonen van kunnen oogsten al heel vroeg in het voorjaar. Dit jaar zaaide ik de tuinbonen dus bewust zo vroeg, in de hoop dat dit net zo goed zal uitpakken als dat het vorig jaar heeft gedaan. Tot nu toe staan de planten er mooi bij en groeien ze rustig door. Het zou heerlijk zijn als wij in April al kunnen genieten van tuinbonen.
De knoflook en uien die wij in oktober uitplanten doen het ook goed. Mooie groene sprietjes steken boven de grond uit. Het is heerlijk om te zien dat er zoveel aan het ontwikkelen is op de moestuin terwijl het buiten koud en nat is. We hopen op weer een mooie knoflook en uien oogst vroeg in het voorjaar. Heerlijk om dan weer verse knoflook te hebben om te drogen, en kruiden knoflookboter van te maken. En een reminder voor mezelf de witte uien moeten er in Maart/April uit. Vorig jaar hadden we ze langer laten staan en dit gaf als resultaat veel uien die in bloei schoten en daarnaast veel rotte uien. Ik had het ras dus al vervloekt, maar toen ik dit jaar opnieuw plantgoed bestelde zag ik dus dat de snowball witte sturon dus al eerder geoogst moet worden. Dan de gele Shakespeare uien. Al doende leert men en dit was een wijze les.
Helaas voor de bloemkolen
Een langere tijd afwezig zijn op de moestuin is vaak geen goed idee. En dat was duidelijk te zien aan de bloemkolen. Deze hadden al aardig wat schade van de regen en enkele waren totaal verrot. Deze zijn dus direct verhuist naar de compostbak. Erg jammer, maar we wisten dat we dit risico liepen en hebben het erop gegokt. Gelukkig staat er nog een kleine deel van de bloemkolen wel goed bij en zien we hier en daar ook wat mini broccoli verschijnen. De komende weken hebben we weer volop tijd, en kunnen we de moestuin weer regelmatig bezoeken.
Vochtproblemen op de kleigrond aardig opgelost
Onze kleigrond is in de winter erg nat. Veel tuinen op het volkstuinen complex kampen met natte stukken in de tuin en een enkele tuin staat soms volledig onder water. Dit zijn voornamelijk de tuintjes waar de afgelopen jaren weinig aan is gedaan en die van de ene naar de andere huurder gaat. Inmiddels gaan wij het derde moestuin jaar in hier op het complex. Maar ook ons kleine tuintje was zo’n doorgeef tuintje. De eerste winter stond een groot deel van onze tuin blank. Inmiddels zijn er al heel wat kruiwagens compost, tuinaarde en nog meer compost overheen gegaan. En ook houtsnippers. Het eerste jaar konden wij een leuke hoeveelheid houtsnippers met blad en naalden bemachtigen. Inmiddels was het grootste gedeelte volledig gecomposteerd en begon de bodem weer echt leven te tonen. Het zit vol met wormen en andere bodemdiertjes die wij heel graag terug zien in de moestuin. Helaas konden we dit jaar geen houtsnippers met blad krijgen en hebben we dus gekozen voor houtsnippers zonder blad. En ook dit is voor ons zeker in de natte moestuin periode een verademing. Ondanks dat er nog steeds veel vocht is staan er geen plassen meer op het kleine gedeelte van de tuin. De houtsnippers nemen het vocht op. Zo blijven de planten gezonder, en onze voetjes schoon en droog. Op het grote deel van de tuin hebben we het grasveld omgetoverd tot een houtsnipper laan en hebben we leuke ideeën voor het voorjaar. Tussen de bedden hebben we de padjes weer aangevuld met verse houtsnippers. Wij zijn er blij mee, de tuin lijkt erg opgeruimd en overzichtelijk hierdoor. En daarnaast geen klonten klei meer aan de kaplaarzen!