Slakken plaag in de moestuin

Slakken plaag in de moestuin

door | mei 20, 2021 | Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

In mijn blog de moestuin in April schreef ik dat we vorige maand al aardig wat plantjes hadden uitgeplant. Sommige waren al zo groot aan het worden dat ze dicht in de buurt kwamen om te oogsten. Maar helaas we hebben een slakken leger rond lopen op de tuin. En dat leger moet gevoed worden. En daarmee is zo ongeveer alles wat we hadden uitgeplant opgegeten.

Tijd om van de slakken af te komen

Aangezien er 24 andijvie plantjes, mijn bijna oogstbaren paksoi, een paar koolrabi’s en een stuk of 8 koolplantjes verdwenen zijn ben ik er wel klaar mee. Zelfs de grote planten zoals rabarber en frambozen worden aangevreten. We leven graag in harmonie met de natuur. Er staan genoeg onkruidjes waar de slakken van mogen snoepen, of ze kunnen los gaan op mijn chop and drop stapel. Of het uitgetrokken onkruid dat ik onder de struiken gooi. En dat ze dan af en toe zin hebben in een ver hapje sla, of een heel kropje vind ik prima. Maar nu zijn ze te ver gegaan tijd om te vertrekken!

Slakken vangen op de moestuin

paksoi slakken
Opgegeten paksoi

Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Maar de meeste zijn alles behalve diervriendelijk. Het komt simpelweg neer op moord op de moestuin. En dat proberen we graag te voorkomen. Al laat ik ook niet al mijn plantjes op eten. De eerste stap is slakken vangen. De eerste lading trekken we van de paksoi af, want daar waren ze nog heerlijk van aan het genieten toen wij op de tuin kwamen. We tillen alle emmers, bloempotten en andere dingen die op de grond staan op omdat de meeste daar onder verstopt zitten. Na een uurtje zoeken hebben we zo’n 50 a 60 slakken gevangen. Die we uit hebben gezet op een onkruidveldje buiten het complex. Die mogen van mij nog heerlijk genieten van hun leven, maar niet meer op onze moestuin.

De volgende dag weer een rondje

We dachten de meeste wel te hebben weggevangen maar slakken zijn heel erg goed in verstoppertje spelen. Dus de volgende dag doen we weer hetzelfde rondje, en vinden we ook tussen de paksoi weer slakken. Iedere bloempot en bakken worden weer opgetild en we vangen nog een stuk of 20 slakken weg. Ook die mogen nog genieten van hun leven op het onkruidveldje.


?c=27943&m=1303588&a=401146&r=&t=html

Paneermeel of legmeel

Gister las ik ergens dat paneermeel of legmeel voor kippen slakken aantrekt, door een schaaltje neer te zetten zou je daar ’s avonds nog slakken weg kunnen halen. Slakken gaan voornamelijk ’s avonds en ’s nachts op pad voor een lekker hapje. Dus als je makkelijk slakken wilt vangen dan kan je dit het beste in de avonduren doen. Het is jammer dat het ongelofelijk snert weer is, en ik niet sta te springen om ’s avonds nog naar de tuin te rijden. Maar ik ga het van de week nog wel even proberen. We hebben thuis kwartels dus voldoende legmeel in huis en dan mengen we het met paneermeel.

Sinaasappel schillen tegen slakken

Een zak sinaasappel schillen wordt achteloos op de composthoop gegooid, en wat schets onze verbazing. De slakken komen van links en recht uit hun schuilplaatsen gekropen. Zo konden we ze 1 voor 1 wegvangen. Sinaasappel schillen blijken dus ideaal te zijn om slakken te lokken!

Andere mogelijkheden om van slakken af te komen

Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Een schaaltje met bier ingraven trekt de slakken aan waarna ze verdrinken in het bier. Niet heel erg vriendelijk natuurlijk maar dat is voor jezelf om te bepalen of je daar mee kan leven. Een stuk vochtig karton neerleggen zorgt voor een veilige plek voor de slakken om zich te verstoppen. Waarna je ze kan vangen en ergens anders kan uitzetten. En er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die je kan inzetten tegen slakken.

Kippen houden tegen slakken

Als je de ruimte hebt om kippen te houden dan kan dit erg helpen tegen slakken. Kippen eten namelijk slakken en andere insecten die misschien minder wenselijk zijn voor je moestuin. Het nadeel van kippen houden op je moestuin is dat ze ook graag je plantjes opeten. Je zou de kippen wel in het vroege voorjaar en najaar een schoonmaak rondje voor je kunnen laten doen. Zo bemesten ze ook gelijk je moestuin. Voor ons is het geen optie om kippen te houden op ons volkstuinen complex omdat het niet mag van de gemeente

Natuurlijke vijanden aantrekken

Wat wij wel kunnen doen is natuurlijke vijanden van de slakken aantrekken. Kikkers, padden, vogels en egels lusten allemaal wel een slakje op zijn tijd. De moestuin aantrekkelijk maken voor deze dieren is dan ook iets waar we steeds meer op focussen. Zo maakte we een klein vijvertje, en gaan we straks in het voorjaar met een schepnetje wat kikkerdril vangen en uitzetten in de vijver. Hoopjes met afgevallen blad, zorgen voor beschutting voor kleine dieren zoals kikkers en padden. Op het complex zijn regelmatig egeltjes te zien. Dus we maakte een egel huisje. Die bleef deze winter onbewoond, dus waarschijnlijk moeten we die nog een upgrade geven. Of gewoon verstoppen onder een dikke laag bladeren en takken.

Vogels aantrekken tegen slakken

Merels, eksters, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen eten slakken. Ik weet niet of we er gelukkiger van worden om een paar eenden op de tuin rond te hebben lopen. Maar de tuin een aantrekkelijke plek maken voor vogels zoals merels, eksters, lijsters en spreeuwen staat zeker bovenaan het lijstje om te doen. Daarmee loop je natuurlijk ook het risico dat je fruit geroofd wordt, maar dat kunnen we inpakken met meters vitrage stof van de kringloop. Hier raken de vogels niet snel in verstrikt, en zo kunnen wij genieten van onze bessen etc. Meestal oogsten we niet alles, we oogsten wat wij nodig hebben om vers te eten, jams, taarten en vriezer voorraad te hebben. Dan gaan de doeken eraf en is de rest voor de vogels.

Knoflook inzetten tegen slakken

Knoflook is giftig voor slakken, en inderdaad op de plekken waar knoflook stond. Net als de plekken waar uien stonden trouwens. Het liefst kweek ik najaars uien omdat de bedden dan eerder vrij zijn voor andere groente. Maar omdat 2021 zo’n rampenjaar was qua slakken en we in 2022 wel graag willen genieten van onze oogst, gaan we in alle bedden wat uien en knoflook zetten. Kleine rijtje tussen de planten in. En dan voornamelijk in de bedden waar de bladgroentes komen te staan. Ook kan je knoflook extract maken, spray of giet dit op de slakken eitjes en ze zullen niet meer uitkomen. Planten in sprayen met het extract zal slakken er van weerhouden er van te eten. Dit is wel een tijd rovende klus, want na iedere regenbui moet je opnieuw aan de slag.


?c=27943&m=1303588&a=401146&r=&t=html

Aaltjes tegen slakken

Dit is een vrij dure manier om van slakken op de moestuin af te komen. Zeker bij een grote moestuin, maar voor ons is in 2021 wel gebleken dat het effectief was. Aaltjes kan je online bestellen, je moet ze mengen met water en daarna uitgieten over de grond. De aaltjes bestrijden ondergrondse slakken. De aaltjes dringen bij de slakken naar binnen waardoor deze binnen een paar dagen sterft. Voor mij was dit wel het laatste redmiddel. Want niet de hele slakken populatie hoeft uitgemoord te worden. Zoals eerder al gezegd kan ik best leven met wat opgegeten groente. Maar 20 slakken uit je kropje sla vissen is uiteindelijk echt niet leuk meer. En al je harde werk aan het opkweken van planten in 1 nacht verwoest zien worden is ook niet iets om gelukkig van te worden.

We hopen dat 2022 een beter moestuin jaar wordt, En dat we het aantal slakken tot een minimum kunnen beperken. Heb je nog goede tips tegen slakken, laat het dan hieronder weten. Ik leer graag van andere en misschien kunnen we nog iets anders toevoegen aan het lijstje wat te doen tegen slakken in de moestuin.

Veel liefs

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het hele jaar sla kweken in de moestuin | DeeDaDo - […] Sla zaaien in de volle grond kan ook heel goed. Wij doen dit voornamelijk met de pluksla en zaaien…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige courgette wafels met kaas

Dit jaar maakte ik voor het eerst hartige courgette wafels met kaas, en mensen kinderen wat zijn deze wafels heerlijk! Dus ze krijgen zeker een plekje op mijn website. Na terugkomst van onze vakantie in Duitsland, lagen er natuurlijk weer een paar kilo knallers aan...

Simpele courgette soep recept

De courgettes vliegen me op het moment weer om de oren, en ik heb al heel veel courgette recepten gemaakt deze zomer. Maar courgette soep was nog niet in mij opgekomen. Nu de temperaturen weer wat omlaag zijn gegaan gaat een courgette soep er wel weer in. En dat stond...

Welk fruit in een kleine tuin

Eerder schreef ik al een blog over 7 makkelijk te kweken groentes in potten. Wat handig is voor een kleine tuin. Maar hoe zit het met fruit in een kleine tuin. In mijn blog welk fruit in een kleine tuin leg ik je graag uit welke fruitsoorten geschikt zijn om te kweken...

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het...

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van versgeplukte aardbeien, en wat is een betere...

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook...

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd....

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren op basis aardbeienjam of aardbeien rabarber jam. Nu de aardbeien weer langzaam beginnen te kleuren en we al wat aardbeien op onze moestuin hebben kunnen oogsten. Ben ik...

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden we al een half bakje oogsten. Wij kijken dus heel erg uit naar de komende weken waarop we hopelijk volop bakken met aardbeien kunnen oogsten. Want laten we eerlijk...

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo'n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo'n potje...