In mijn blog de moestuin in April schreef ik dat we vorige maand al aardig wat plantjes hadden uitgeplant. Sommige waren al zo groot aan het worden dat ze dicht in de buurt kwamen om te oogsten. Maar helaas we hebben een slakken leger rond lopen op de tuin. En dat leger moet gevoed worden. En daarmee is zo ongeveer alles wat we hadden uitgeplant opgegeten.
Tijd om van de slakken af te komen
Aangezien er 24 andijvie plantjes, mijn bijna oogstbaren paksoi, een paar koolrabi’s en een stuk of 8 koolplantjes verdwenen zijn ben ik er wel klaar mee. Zelfs de grote planten zoals rabarber en frambozen worden aangevreten. We leven graag in harmonie met de natuur. Er staan genoeg onkruidjes waar de slakken van mogen snoepen, of ze kunnen los gaan op mijn chop and drop stapel. Of het uitgetrokken onkruid dat ik onder de struiken gooi. En dat ze dan af en toe zin hebben in een ver hapje sla, of een heel kropje vind ik prima. Maar nu zijn ze te ver gegaan tijd om te vertrekken!
Slakken vangen op de moestuin
Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Maar de meeste zijn alles behalve diervriendelijk. Het komt simpelweg neer op moord op de moestuin. En dat proberen we graag te voorkomen. Al laat ik ook niet al mijn plantjes op eten. De eerste stap is slakken vangen. De eerste lading trekken we van de paksoi af, want daar waren ze nog heerlijk van aan het genieten toen wij op de tuin kwamen. We tillen alle emmers, bloempotten en andere dingen die op de grond staan op omdat de meeste daar onder verstopt zitten. Na een uurtje zoeken hebben we zo’n 50 a 60 slakken gevangen. Die we uit hebben gezet op een onkruidveldje buiten het complex. Die mogen van mij nog heerlijk genieten van hun leven, maar niet meer op onze moestuin.
De volgende dag weer een rondje
We dachten de meeste wel te hebben weggevangen maar slakken zijn heel erg goed in verstoppertje spelen. Dus de volgende dag doen we weer hetzelfde rondje, en vinden we ook tussen de paksoi weer slakken. Iedere bloempot en bakken worden weer opgetild en we vangen nog een stuk of 20 slakken weg. Ook die mogen nog genieten van hun leven op het onkruidveldje.
Paneermeel of legmeel
Gister las ik ergens dat paneermeel of legmeel voor kippen slakken aantrekt, door een schaaltje neer te zetten zou je daar ’s avonds nog slakken weg kunnen halen. Slakken gaan voornamelijk ’s avonds en ’s nachts op pad voor een lekker hapje. Dus als je makkelijk slakken wilt vangen dan kan je dit het beste in de avonduren doen. Het is jammer dat het ongelofelijk snert weer is, en ik niet sta te springen om ’s avonds nog naar de tuin te rijden. Maar ik ga het van de week nog wel even proberen. We hebben thuis kwartels dus voldoende legmeel in huis en dan mengen we het met paneermeel.
Sinaasappel schillen tegen slakken
Een zak sinaasappel schillen wordt achteloos op de composthoop gegooid, en wat schets onze verbazing. De slakken komen van links en recht uit hun schuilplaatsen gekropen. Zo konden we ze 1 voor 1 wegvangen. Sinaasappel schillen blijken dus ideaal te zijn om slakken te lokken!
Andere mogelijkheden om van slakken af te komen
Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Een schaaltje met bier ingraven trekt de slakken aan waarna ze verdrinken in het bier. Niet heel erg vriendelijk natuurlijk maar dat is voor jezelf om te bepalen of je daar mee kan leven. Een stuk vochtig karton neerleggen zorgt voor een veilige plek voor de slakken om zich te verstoppen. Waarna je ze kan vangen en ergens anders kan uitzetten. En er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die je kan inzetten tegen slakken.
Kippen houden tegen slakken
Als je de ruimte hebt om kippen te houden dan kan dit erg helpen tegen slakken. Kippen eten namelijk slakken en andere insecten die misschien minder wenselijk zijn voor je moestuin. Het nadeel van kippen houden op je moestuin is dat ze ook graag je plantjes opeten. Je zou de kippen wel in het vroege voorjaar en najaar een schoonmaak rondje voor je kunnen laten doen. Zo bemesten ze ook gelijk je moestuin. Voor ons is het geen optie om kippen te houden op ons volkstuinen complex omdat het niet mag van de gemeente
Natuurlijke vijanden aantrekken
Wat wij wel kunnen doen is natuurlijke vijanden van de slakken aantrekken. Kikkers, padden, vogels en egels lusten allemaal wel een slakje op zijn tijd. De moestuin aantrekkelijk maken voor deze dieren is dan ook iets waar we steeds meer op focussen. Zo maakte we een klein vijvertje, en gaan we straks in het voorjaar met een schepnetje wat kikkerdril vangen en uitzetten in de vijver. Hoopjes met afgevallen blad, zorgen voor beschutting voor kleine dieren zoals kikkers en padden. Op het complex zijn regelmatig egeltjes te zien. Dus we maakte een egel huisje. Die bleef deze winter onbewoond, dus waarschijnlijk moeten we die nog een upgrade geven. Of gewoon verstoppen onder een dikke laag bladeren en takken.
Vogels aantrekken tegen slakken
Merels, eksters, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen eten slakken. Ik weet niet of we er gelukkiger van worden om een paar eenden op de tuin rond te hebben lopen. Maar de tuin een aantrekkelijke plek maken voor vogels zoals merels, eksters, lijsters en spreeuwen staat zeker bovenaan het lijstje om te doen. Daarmee loop je natuurlijk ook het risico dat je fruit geroofd wordt, maar dat kunnen we inpakken met meters vitrage stof van de kringloop. Hier raken de vogels niet snel in verstrikt, en zo kunnen wij genieten van onze bessen etc. Meestal oogsten we niet alles, we oogsten wat wij nodig hebben om vers te eten, jams, taarten en vriezer voorraad te hebben. Dan gaan de doeken eraf en is de rest voor de vogels.
Knoflook inzetten tegen slakken
Knoflook is giftig voor slakken, en inderdaad op de plekken waar knoflook stond. Net als de plekken waar uien stonden trouwens. Het liefst kweek ik najaars uien omdat de bedden dan eerder vrij zijn voor andere groente. Maar omdat 2021 zo’n rampenjaar was qua slakken en we in 2022 wel graag willen genieten van onze oogst, gaan we in alle bedden wat uien en knoflook zetten. Kleine rijtje tussen de planten in. En dan voornamelijk in de bedden waar de bladgroentes komen te staan. Ook kan je knoflook extract maken, spray of giet dit op de slakken eitjes en ze zullen niet meer uitkomen. Planten in sprayen met het extract zal slakken er van weerhouden er van te eten. Dit is wel een tijd rovende klus, want na iedere regenbui moet je opnieuw aan de slag.
Aaltjes tegen slakken
Dit is een vrij dure manier om van slakken op de moestuin af te komen. Zeker bij een grote moestuin, maar voor ons is in 2021 wel gebleken dat het effectief was. Aaltjes kan je online bestellen, je moet ze mengen met water en daarna uitgieten over de grond. De aaltjes bestrijden ondergrondse slakken. De aaltjes dringen bij de slakken naar binnen waardoor deze binnen een paar dagen sterft. Voor mij was dit wel het laatste redmiddel. Want niet de hele slakken populatie hoeft uitgemoord te worden. Zoals eerder al gezegd kan ik best leven met wat opgegeten groente. Maar 20 slakken uit je kropje sla vissen is uiteindelijk echt niet leuk meer. En al je harde werk aan het opkweken van planten in 1 nacht verwoest zien worden is ook niet iets om gelukkig van te worden.
We hopen dat 2022 een beter moestuin jaar wordt, En dat we het aantal slakken tot een minimum kunnen beperken. Heb je nog goede tips tegen slakken, laat het dan hieronder weten. Ik leer graag van andere en misschien kunnen we nog iets anders toevoegen aan het lijstje wat te doen tegen slakken in de moestuin.
Pingback: Het hele jaar sla kweken in de moestuin | DeeDaDo