Slakkenplaag

De slakken eten alles op

In mijn blog de moestuin in April schreef ik dat we vorige maand al aardig wat plantjes hadden uitgeplant. Sommige waren al zo groot aan het worden dat ze dicht in de buurt kwamen om te oogsten. Maar helaas we hebben een slakken leger rond lopen op de tuin. En dat leger moet gevoed worden. En daarmee is zo ongeveer alles wat we hadden uitgeplant opgegeten.

Tijd om van de slakken af te komen

Aangezien er 24 andijvie plantjes, mijn bijna oogstbaren paksoi, een paar koolrabi’s en een stuk of 8 koolplantjes verdwenen zijn ben ik er wel klaar mee. Zelfs de grote planten zoals rabarber en frambozen worden aangevreten. We leven graag in harmonie met de natuur. Er staan genoeg onkruidjes waar de slakken van mogen snoepen, of ze kunnen los gaan op mijn chop and drop stapel. Of het uitgetrokken onkruid dat ik onder de struiken gooi. En dat ze dan af en toe zin hebben in een ver hapje sla, of een heel kropje vind ik prima. Maar nu zijn ze te ver gegaan tijd om te vertrekken!

Slakken vangen op de moestuin

Opgegeten paksoi

Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Maar de meeste zijn alles behalve diervriendelijk. Het komt simpelweg neer op moord op de moestuin. En dat proberen we graag te voorkomen. Al laat ik ook niet al mijn plantjes op eten. De eerste stap is slakken vangen. De eerste lading trekken we van de paksoi af, want daar waren ze nog heerlijk van aan het genieten toen wij op de tuin kwamen. We tillen alle emmers, bloempotten en andere dingen die op de grond staan op omdat de meeste daar onder verstopt zitten. Na een uurtje zoeken hebben we zo’n 50 a 60 slakken gevangen. Die we uit hebben gezet op een onkruidveldje buiten het complex. Die mogen van mij nog heerlijk genieten van hun leven, maar niet meer op onze moestuin.

De volgende dag weer een rondje

We dachten de meeste wel te hebben weggevangen maar slakken zijn heel erg goed in verstoppertje spelen. Dus de volgende dag doen we weer hetzelfde rondje, en vinden we ook tussen de paksoi weer slakken. Iedere bloempot en bakken worden weer opgetild en we vangen nog een stuk of 20 slakken weg. Ook die mogen nog genieten van hun leven op het onkruidveldje.

Paneermeel of legmeel

Gister las ik ergens dat paneermeel of legmeel voor kippen slakken aantrekt, door een schaaltje neer te zetten zou je daar ‘s avonds nog slakken weg kunnen halen. Slakken gaan voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts op pad voor een lekker hapje. Dus als je makkelijk slakken wilt vangen dan kan je dit het beste in de avonduren doen. Het is jammer dat het ongelofelijk snert weer is, en ik niet sta te springen om ‘s avonds nog naar de tuin te rijden. Maar ik ga het van de week nog wel even proberen. We hebben thuis kwartels dus voldoende legmeel in huis en dan mengen we het met paneermeel.

Andere mogelijkheden om van slakken af te komen

Er zijn veel verschillende manieren om van slakken af te komen. Een schaaltje met bier ingraven trekt de slakken aan waarna ze verdrinken in het bier. Niet heel erg vriendelijk natuurlijk maar dat is voor jezelf om te bepalen of je daar mee kan leven. Een stuk vochtig karton neerleggen zorgt voor een veilige plek voor de slakken om zich te verstoppen. Waarna je ze kan vangen en ergens anders kan uitzetten. En er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die je kan inzetten tegen slakken.

We hopen er nu genoeg weg te hebben gevangen om van een mooie oogst te genieten. Maar wij blijven de komende weken op slakkenjacht gaan!

Veel liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *