De stap zetten naar zelfvoorzienend leven

door | 10 mrt,2022 | Blogs 2022, Moestuin, Onze moestuin, Thuis tuinieren | 2 reacties

Een boerderij met een grote lap grond, het is nog steeds mijn droom. En ik weet dat vele met mij een zelfde droom hebben. Maar als dat financieel niet kan, wat zijn dan de mogelijkheden. Je kan je droom natuurlijk in de ijskast parkeren, en wachten tot er genoeg geld komt aanwaaien om wel die boerderij aan te kunnen schaffen. Of je kunt stappen in gaan zetten om toch zo zelfvoorzienend mogelijk te gaan leven. En dat lukt eigenlijk al heel goed in een rijtjeshuis, balkon en zelfs binnen in huis kan je genoeg.

Turn your waiting room into a classroom

Ik volg op youtube al een tijdje roots and refuges, ik geniet van hun avontuur en manier van leven. Maar het mooiste wat ik er uit meegenomen heb is het wat Jess vaak zegt turn your waiting room into a classroom. Verander je wachtruimte in een klaslokaal. Want ook al bezit je die boerderij of grote moestuin nu niet. Je kan wel genoeg leren, zodat je later de kennis hebt. Daarnaast als je nu start met leren, zal je zien dat er voor jou ook genoeg mogelijkheden zijn stappen te zetten naar zelfvoorzienend leven. Vanuit je rijtjes huis kan dat misschien niet volledig, maar je kan wel hele mooie stappen zetten. Een begin maken, fouten maken en daar weer van leren. Zodat je kan verbeteren en zo weer verder kan leren.

Kleine stappen zetten naar het zelfvoorzienend leven

laurier

Wat eet je vaak, welke groente ligt er iedere week in je koelkast? Welke kruiden gebruik je vaak? Wanneer je een stap wilt zetten naar zelfvoorzienend leven dan is het belangrijk om jezelf af te vragen wat eet ik vaak, en waar gebruik ik veel van. 6 jaar geleden besloot ik zelfvoorzienend te worden in een aantal zaken. Kruiden kon ik makkelijk kwijt in de achtertuin, en binnen in de vensterbank. Tijm, rozemarijn, laurier, basilicum en peterselie worden hier in huis veel gebruikt. Daarnaast waren die bijna allemaal planten die makkelijk te krijgen zijn. Lidl bijvoorbeeld verkoopt ze op de laurier na allemaal en dan zijn de planten ook nog een biologisch. De laurier was even wat lastiger te vinden, maar uiteindelijk liep ik er tegen aan in een tuincentrum. En dan komt het leren, ik zocht alles uit wat er te leren viel over deze planten. Ik leerde basilicum stekken, en scheuren om van 1 zo’n lidl plant meerder planten over te houden. Ik leerde dat peterselie 2 jarig was en makkelijk uitzaait, dat laurier een traag groeiende plant is. Maar als ze eenmaal gaat je aan 1 plant voldoende hebt om het hele jaar verse en gedroogde laurier te hebben. En dat tijm en rozemarijn perfecte vaste planten zijn voor in iedere border. En je dan in de winter ook nog wat takjes kan knippen.

Steeds een stapje verder

Maar dat was niet genoeg, ik had immers al een geproefd van zelf gekweekte tomaten en die zouden en moesten ook in de tuin komen. Net als sla, paprika,boontje en komkommers. Ik maakte ontzettend veel fouten, bijvoorbeeld de tomaten niet dieven. De komkommers op een onhandige onbereikbare plek te zetten en te weinig boontjes zaaien. Maar ik leerde, en genood van de handjes cherry tomaten, om de dag een verse komkommer en van die paar snijbonen die we konden oogsten. En stukje bij beetje verlangde ik naar meer. En ieder jaar kwam er meer bij. Er groeit inmiddels in mijn achtertuin van alles. Een braam, een framboos, passiefruit en nog steeds vele soorten kruiden. Ook komen er ieder jaar vrijwillige aardappel op, waar ik nooit het hart voor heb om ze eruit te trekken. De achtertuin werd te klein of mijn dromen te groot.

Op zoek naar een stukje grond

Kleine moestuin

Al een tijdje stonden we op de wachtlijst op een volkstuinen complex. Maar de mailbox bleef leeg, ik stond op plek 19 geloof ik toen ik het zat was. En speurde het internet af. Nou kan je vertellen dat veel volkstuincomplexen niet goed vertegenwoordigd zijn online. Ze zijn moeilijk te vinden en als je niet weet waar ze zitten dan kom je er waarschijnlijk nooit achter. Via een forum zag ik een oud bericht van een tuincomplex vlakbij ons bedrijfspand. We gingen kijken, maar er was geen plek meer. Maar we hebben ook een andere locatie en daar zijn tuinen vrij. Tuinen vrij? Het klonk als muziek in de oren. Tenminste voor mij. Of het voor Rob ook zo klonk weet ik niet, ik hoorde maar ja we zijn ook druk met de zaak, financieel niet echt stabiel. En daar sloeg hij de spijker op zijn kop. Want tja zo’n tuin kost geld. Maar toen ik vroeg naar de huurprijs was het te mooi om waar te zijn. Ik kon een klein tuintje van zo’n 90m2 huren voor nog geen €40,- per jaar. Het eerste jaar kwam daar borg bij, sleutelgeld en we zouden geloof ik voor het eerste jaar €75,- kwijt zijn. Ik kon deze kans niet laten lopen. Dezelfde dag zeiden we ja tegen het kleine tuintje naast de grote moestuin die ook vrij was. Maar daar hadden we geen tijd voor besloten we.

Die tuin was te klein

grote moestuin

Tja, ik had het van te voren kunnen weten. Ik wilde dit al erg lang erg graag en die kleine tuin stond al heel snel bomvol. Naast ons lag nog steeds die grote tuin met schuurtje, een grote koude bak. En in tegenstelling tot ons tuintje altijd goed onderhouden. Ons tuintje was iedere zomer van eigenaar gewisseld en de grond op orde krijgen was een uitdaging. Die grote tuin lag na 8 maanden nog steeds afgedekt onder zwart plastic. Oh wat zou ik die graag huren, maar nee bedacht ik in januari er komt wel iemand voor. In mei lag het nog steeds onder zwart plastic. Familie en vrienden hadden aangegeven wel te willen helpen. En dat liet ik me geen tweede keer zeggen. We huurde die tuin voor de zomer om te kijken hoe het zou gaan. Dat was mei 2019 en een fantastisch moestuin jaar. Die overvloed aan komkommers, tomaten, bonen en courgettes. Ik was intens gelukkig. Want iedere avond stond er wel een maaltijd van de tuin op tafel. En ik had grote stappen gezet naar zelfvoorzienend leven. Maar er kwam ook een nieuwe leerschool ik moest gaan leren wecken en inmaken. Want ook al deelde we de oogst met vrienden en familie het was simpelweg teveel.

Leren conserveren

Moestuin oogst 2019

De grote tuin heeft een enorme bramenhaag, die helaas vers niet zo heel erg lekker zijn. Maar voor jam, siroop en voor bak recepten zijn het geweldige bramen. En aangezien ze met kilo’s van de struiken af komen zal je moeten leren hoe je ze kan bewaren. Ik schreef al eens over bramen invriezen, wat een prima methode is het eerste jaar verwerkte ik ze voornamelijk tot jam. Veel teveel jam, en in te grote potten die we met geen mogelijkheid leeg gegeten kregen. Tja les geleerd. Er zijn heel veel fijne website’s om te leren over inmaken en wecken. Op facebook bijvoorbeeld wecken is hip, waar ik heel veel van heb geleerd. Maar ook de website van weckenonline bevat veel informatie en recepten. Heerlijk om daar rond te kijken en te leren, leren, leren. Inmiddels draai ik er mijn hand niet meer voor om. Maar in het begin vond ik dat wecken maar eng. Bang dat we bedorven voedsel zouden eten en het loodje zouden leggen. Maar ook dat is een kwestie van leren, met de juiste kennis wordt het vertrouwen een stuk groter. En leren conserveren zorgt ervoor dat je ook in de winter nog volop kan genieten van je zelf gekweekte groente. En heb je geen grote moestuin, ook dan kan wecken nuttig zijn. Maak bijvoorbeeld in de zomer wanneer de groente goedkoop is een berg pastasaus. Op die manier bespaar je aanzienlijk wat geld, en een paar potten pastasaus in de kast hebben staan is simpelweg ideaal op de drukke dag. Pasta koken saus even doorkoken en klaar is het eten!

Nooit genoeg en nog een stap verder naar zelfvoorzienend leven

Uiteindelijk lijkt het allemaal nooit genoeg. Er was één teleurstelling toen we de moestuin huurde, we mogen er geen kippen houden. En tja zeg nou zelf dat is wel een beetje het ideaal beeld. Maar DeeDee zou DeeDee niet zijn als ik daar niet weer wat op verzon. 2020 was natuurlijk een krankzinnig jaar en ik merk dat veel mensen meer zijn gaan nadenken over zelfvoorzienend zijn. En ook mijn kijk hierop veranderde, zelfvoorzienend zijn in eieren zou toch wel erg fijn zijn. Maar de buren gaan niet blij worden van kippen. En bovendien zou een kippenhok ook teveel van de achtertuin in beslag nemen. En toen kwam ik via youtube uit bij kwartels. Lang verhaal kort, in oktober 2020 stond er een hok met 4 kwartels, in 2021 breide we uit en inmiddels zijn we de trotse eigenaar van 10 kwartels, 8 dames en 2 hanen. En ook daar viel veel te leren! Maar daar zal ik later nog eens meer over schrijven. Vanaf het voorjaar tot het najaar geven de dames genoeg eieren om niets meer in de winkel te hoeven kopen. En de beukensnippers die we gebruiken als bodembedekking nemen we weer mee als mulch voor de moestuin. En dat werkt GEWELDIG!

En nog veel lessen om te leren

Nee er past geen koe in de achtertuin en de optie dwerggeit heb ik ook uit mijn hoofd gezet. Maar ook zonder koe of geit kan je zelf leren kaas maken, yoghurt maken of brood bakken. Het zijn allemaal dingen waarvan ik geniet om het te leren. Terug naar de basis, en met een beperkt aantal producten iets lekkers op tafel toveren. Stap voor stap hebben we dit mooie leven opgebouwd. Zie ik mijn lieve zoontje Chase opgroeien op de moestuin, zaait hij met het grootste gemak wortelen, tomaten en paprika’s. En weet hij volwassen precies uit te leggen waar wat te vinden is op de tuin. Hij vraagt en leert bij, net al wij. En ja die boerderij staat nog steeds op het wensenlijstje. Maar de afgelopen jaren hebben we hele mooie stappen gezet naar zelfvoorzienend leven.

Welke stappen zet jij om zelfvoorzienend te leven

Dit was mijn verhaal in het kort. Stukje bij beetje zetten we steeds meer stapjes richting het zelfvoorzienend leven. Ben jij daar ook mee bezig of wil je wel graag en ga je nu starten? Ik zou het geweldig vinden om jou verhaal te lezen in de coments.

Veel liefs
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]

2 Reacties

 1. Gaby

  Hoi Deedee wat leuk om te lezen! Hier ook grote dromen en begonnen met ern klein moestuintje. Idd ook te weinig boontjes en nu pas gaan dieven. Pompoen te dicht opelkaar en de courgettes ook! Maar ik krijg veel energie om te zien hoe het groeit en dat het kleine plan gelukt is. Ik ben al 44 en begonnen met een opleiding natuurgeneeskunde. Met een dochter van 5 en nog 3 dagen werken blijft er weinig tijd over, maar het begin is er! ❤

  Antwoord
  • DeeDee

   Hoi Gaby, ik lees je berichtje erg laat. Helaas veel spam er tussen. Maar wat leuk om te lezen, en met de courgettes en pompoenen komt het vast goed. En wat een ontzettend mooie opleiding ben je begonnen, echt heel tof. Ja hier een ventje van net 6 en werk dus tijd is vaak lastig. Maar met wat hulp van andere komen we tegenwoordig heel ver. Succes met je moestuintje, hopelijk een mooie oogst dit jaar. En ieder jaar een stukje beter! Geniet ervan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten