De tuin is ontploft en volop oogst

door | 20 jul,2022 | Blogs 2022, Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Ja onze moestuin is op dit moment ontploft, en wat is het contrast met vorig jaar groot! Toen wilde veel niet, hadden we ontzettend veel last van slakken en maar weinig oogst. Maar dit jaar gaat het als een malle. En dat terwijl we achter liepen vanwege het maken van de verhoogde moestuin bakken. Ik had dit dus helemaal niet verwacht, maar blijkbaar is 2022 een geweldig moestuin jaar. En hoop ik natuurlijk van harte dat dit zo blijft.

Volop fruit om te oogsten

aardbeien moestuin

De afgelopen 3 weken is het echt begonnen met oogsten. Het begon met aardbeien, de teller staat op dit moment op 11,8 kg. En dat zijn héél veel aardbeien. Veel verdwenen vers in ons buikjes maar ook conserveerde ik er weer veel voor de winter. Ik maakte er aardbeien muffins, aardbeien jam, aardbei rabarber jam,  aardbeiensiroop en veel aardbeien gingen de vriezer in. Terwijl we aardbeien oogsten beginnen ook de aalbessen te kleuren en kunnen we ook daar volop van genieten. En als we die net achter onze kiezen hebben beginnen de josta bessen en kruisbessen volop hun mooie rijpe kleur te krijgen. Iedere dag een bak zelfgemaakte yoghurt met eigen fruit bevalt me perfect.

Iedere dag eigen groente op tafel

oogst 2022

Maar ook aan groente ontbreekt het ons op het moment niet. Bietjes, jonge wortel, sla, andijvie, paksoi we genieten er volop van. Ook de knoflook die we in het najaar planten is inmiddels geoogst, een mooie oogst al zijn de bollen niet mega groot. Maar toch voldoende om weer een jaar voorraad knoflook te hebben En de 4 courgette planten hebben in de afgelopen weken al 34 courgettes opgeleverd. Waarvan een  paar vergeten exemplaren die mega groot zijn gegroeid. Ik weet dat veel mensen die op de composthoop gooien, maar wij hebben er dit jaar een nieuwe bestemming voor. Ze gaan in de sapcentrifuge, het sap gaat in de smoothie en de pulp in de voedseldroger. Als de pulp droog is maal ik het in de blender fijn en deze poeder kan ik later weer gebruiken in soepen, sauzen en als bindmiddel. En makkelijke manier om een beetje extra groente toe te voegen aan gerechten of om sauzen te binden. Maar er staan voor de komende weken nog veel verschillende courgette recepten op de planning.

Volop genieten van de moestuin

Onze verhoogde bakken zijn een succes! Alles doet het ontzettend goed en we genieten volop van onze moestuin. Het is heerlijk om nu al zoveel oogst te hebben. We kunnen dagelijks genieten van verse groente en fruit uit eigen tuin. En kijken enorm uit naar nog meer oogst. De Japanse wijnbes begint vruchtjes te krijgen, de bonen beginnen goed te klimmen. De tomaten beginnen te vormen, en in de komkommers en augurken zitten kleine vruchten. Het is heerlijk om dit allemaal zo te zien ontwikkelen. Maar zoals ieder jaar gaan er ook dingen mis.

Niet alles is rozengeur en maneschijn

Nee er gaan ook zeker dingen mis zoals ieder jaar. De uien geven eigenlijk nooit problemen, maar onze herfst uien zijn dit jaar één grote flop. We hebben ook echt geen idee waar het aan heeft gelegen. We hebben niets anders gedaan dan de andere jaren. Maar een groot deel heeft geen mooie ui gevormd, een ander deel was rot. Dit zelfde was het geval met een deel van onze knoflook. Die op het zelfde stukje grond stond. De knoflook die op een andere plek in de tuin stonden hebben een mooie oogst gegeven. En veel van de bloemen willen het dit jaar niet goed doen. Dat is iets waar ik me echt wat meer in moet verdiepen.

Nieuwe vaste planten op de moestuin

De kleine tuin wordt steeds meer aangevuld met vaste planten. Bij een kwekerij Schramas kwam ik een kersenstruik tegen. De struiken zouden maximaal 2,5-3 meter hoog worden en dus vele malen lager dan de kersenboom. Dit vond ik erg bijzonder en schafte twee planten aan. Ook kwamen er 2 kiwi planten bij die ons bij de ingang van de tuin mogen verwelkomen. Een schafte ik nog 3 blauwe bessen struikjes aan. De kleine tuin krijgt zo steeds meer de vorm die ik voor haar in gedachten had en is het bijzonder om te zien hoe we dit de afgelopen jaren rustig hebben opgebouwd.

Wij genieten volop van de tuin en de oogst! Gaat het bij jou ook zo goed, of valt het dit jaar tegen. Laat het me weten! Ik lees graag hoe het bij andere gaat.

Veel liefs
[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ image_height=”56.25%”]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten