boog

Een kleine ramp op de moestuin

Afgelopen donderdag kwam ik de moestuin op lopen en zag ik dat er iets niet klopte. Ik had stamboontjes gezaaid en dacht nog oh nee heb ik nou de verkeerder bonen gezaaid? Maar toen ik goed keek drong het langzaam tot me door dat onze prachtige boog met droog bonen op één van onze bedden lag. Het metaal had het begeven onder het gewicht van de planten. Niet alleen de bonen planten hadden er onder te lijden ook de planten die eronder zijn beland hebben flink wat schade opgelopen.

Redden wat er te redden valt

boog-omgevallen

Donderdag hebben we nog geprobeerd om de boel vast te zetten met palen. Maar dat lukte niet omdat de boog ook aan de bovenkant was geknakt. We hebben alles dus zo goed mogelijk geprobeerd opzij te duwen en de boog met bonen op het enige vrije stukje moestuin neergelegd. Gelukkig moeten we nog steeds één verhoogde moestuinbak maken en was die ruimte nog vrij.

Een nieuwe boog maken

nieuweboog

Tja begin van het jaar hadden we het er nog over doen we bogen of gaan we toch iets van hout maken. Omdat we dit jaar al het nodige geld hadden uitgegeven aan de tuin besloten we voor het goedkopere alternatief van metalen bogen te gaan. Maar deze blijken alles behalve duurzaam te zijn. De boog die het nu heeft begeven hadden we vorig jaar gekocht. Erg zonde dus en uiteindelijk ook niet erg duurzaam en op de lange termijn waarschijnlijk ook nog eens een stuk duurder dan de metalen bogen. Dit keer maakte we het dus van houten palen en betongaas dat we nog hadden staan op de tuin. Het lijkt me een oplossing die erg stevig is en hopelijk jaren lang rechtop blijft staan.

Overleven de planten het

Op dit moment heb ik geen idee we hebben een deel van het metaal doorgeknipt aan de bovenkant en ook een deel van de bonen bovenaan moeten door knippen om het geheel over de mooie pergola te hangen. Een flink deel van de planten hing slap. Maar een groot deel ziet er nog goed uit. De aarde rond de wortels heb ik goed aangedrukt en flink water gegeven. De bonen hebben denk ik nog 2 a 3 weken nodig om te kunnen oogsten. Dus ik hoop dat ze het die tijd nog even uitzingen.

Uiteindelijk heeft ongeveer de helft van de planten het overleefd en kunnen we alsnog droog boontjes oogsten.

Veel liefs
Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *