Een moestuin voor kinderen

door | 20 sep,2020 | Moestuin, Kinder moestuin | 0 Reacties

Samen tuinieren met kinderen is ontzettend leuk en daarnaast ook nog eens erg gezond. Het wroeten in de aarde brengt de geest tot rust. En jullie zijn lekker samen buiten bezig. Heerlijk om even je zinnen te verzetten en even uit de drukte van het leven weg te stappen. Tenminste dat is het voor ons wel.

Waarom een moestuin voor kinderen beginnen

Kinder moestuin bak
Een zandbak omgetoverd tot kinder moestuin

Wij huren een volkstuin van bijna 200 m2, het was daarom voor ons vrij logisch dat Chase zijn eigen plekje kreeg op de moestuin. Dit hebben we niet direct het eerste jaar gedaan omdat we starten met een tuin van 70 m2. En hij was pas 2 jaar. Wel hielp hij graag mee met oogsten, en vond hij het ook leuk om zaadjes te zaaien. Zo geleidelijk aan krijgt hij steeds meer eigen moestuin ruimte. Vorig jaar toverde wij zijn oude zandbak om tot een moestuin. Je kent ze wel de plastic schelpen. Als Chase dus ergens een hekel aan heeft is het in het zand spelen. De zandbak stond hier dus meer voor andere kinderen dan voor Chase. We namen één helft mee naar de tuin. Onderin boorde we een paar gaten zodat het water goed weg kan lopen. Een paar zaken aarde erin en zijn tuintje was klaar om te gebruiken.

Dit jaar krijgt hij er een extra stukje bij. Hij heeft een houten speelhuisje op de tuin, de grond daar is erg nat en tot nu toe doen we vrijwel niets met dat stuk. Omdat de meeste planten daar weg rotten door de hoge stand van het grondwater. Dit jaar gaan we naast zijn huisje een verhoogde bak maken. Zo kunnen de planten met hun voetjes droog staan, en gaan we ook eindelijk dat stukje van de tuin benutten. Mama heeft stiekem een romantisch beeld in haar hoofd van komkommer die langs het huisje klimt en het kapotte dak van zijn huisje bedekt. En die uiteindelijk volgeladen met komkommers hangt. Maar goed dat mag ik blijven dromen. Want hij wil geen komkommer in zijn kinder moestuin.

Een kinder moestuin beginnen in een kleine ruimte

Ik ben me ervan bewust dat zo’n grote moestuin hebben een enorme luxe is en dat lang niet iedereen hier over beschikt. Toch kan je ook op je balkon of in de achtertuin een kinder moestuin maken. In zo’n zandbak schelp kan erg veel groente groeien dat zagen wij vorig jaar al, en dit jaar wil ik proberen om er voor Chase nog meer uit te halen. Maar ook met een paar potten of een verticale bak kan je een heel leuk tuintje voor de kinderen creëren. Je opbrengst zal dan niet enorm zijn. Maar de lachende gezichtjes van de kinderen zijn het zeker waard.

Meer genieten van het eten

Kind op de moestuin
Ruimen na de winter

Sinds wij zelf een moestuin hebben geniet ik vele malen meer van het eten dat van en uit de grond komt. De smaken zijn sterker, fruit is zoeter en het is gewoon simpelweg genieten van iets waar je zelf hard voor hebt moeten werken. En dit merk ik ook aan Chase. Hij eet hierdoor héél erg met het seizoen mee. In het voorjaar eet hij zijn buik vol aan de zoete sappige aardbeien. En daarna de bramen, frambozen en bessen. Om vervolgens over te stappen op snoeptomaten en snack komkommers. Het is heerlijk om te zien hoe hij geniet van al die verse groente en fruit die van de tuin af komt.

Leren waar je eten vandaan komt

Chase uien
Trots op de uien oogst

Voor de meeste mensen jong en oud is het heel logisch dat we eten kopen in de supermarkt. Het verbaasd mij soms hoe ver we verwijderd zijn van onze natuur. Ik wil Chase graag laten opgroeien met het bewust zijn over waar ons eten vandaan komt. Het is dan ook erg leuk om hem met andere kinderen te horen kletsen over de tuin. Waar hij met het grootste gemak uitlegt hoe de tomaten planten groeien, dat we ze dan weer een stok moeten geven omdat de planten zo hoog groeien. En hoe hij trost op school verteld dat de bramen en frambozen die in zijn trommeltje zitten van onze eigen tuin komen. Ik vind het erg fijn dat hij al op zo’n jonge leeftijd deze kennis heeft. Want uiteindelijk is dit kennis die je niet op school leert. Maar die wel héél erg nuttig kan zijn in je leven.

Leuk planten voor in de kinder moestuin

Snel resultaat zien is voor kinderen natuurlijk erg leuk. Iedere dag even kijken of de gezaaide zaadjes al boven de grond uit komen. Maar het is natuurlijk ook wel belangrijk dat je plantjes kiest die je kind ook echt eet. Chase is een hele makkelijke eter maar een bladje sla krijg ik er echt niet in! Ook radijsjes is hij geen fan van. Maar wortels smult hij dan weer van. Ronde wortels groeien vrij snel en staan dan ook op zijn lijstje. Maar hij kiest ook voor radijs, want mam die vind jij zo lekker toch. Dit jaar staat op het lijstje voor zijn tuintje:

  • Roze bloemen
  • Ronde worteltje
  • Radijs
  • Snack paprika (ras: patio red skin, die is ook geschikt voor potten)
  • Dwerg tomaat (wederom een ras dat geschikt is voor potten.
  • Aardappel

De tomaten en aardappel zetten we niet bij elkaar. Deze planten zijn gevoelig voor dezelfde ziektes. En zodra de aardappel plant afsterft heb je kan dat deze ook de tomaten infecteert. En dat is zonde omdat de tomatenplanten dan meestal net bezig zijn met vrucht zetten. Dus die willen we wat langer behouden.

Verder moeten we nog even kijken hoe de planning voor zijn tuintje eruit gaat zien. Maar daar plannen we nog niet teveel voor. Als de plantjes straks groot genoeg zijn om uit te planten mag hij ook tussen mama d’r plantjes leuke plantjes voor zijn tuintjes uitzoeken.

Nu buiten de zon schijnt kijk ik wel al heel erg uit naar het moestuin seizoen! Al moeten we toch echt nog even wachten!

handtekening 1

Andere blogs over wecken

[blog_posts style=”bounce” cat=”278″ readmore=”Lees meer” badge_style=”square” image_height=”75%”]

Producten uit mijn webshop

[ux_products]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten