2021 een verwarrend moestuin jaar.

door | 7 sep,2021 | Blogs 2021, Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Het is dit jaar een verwarrend moestuin jaar. Ik zou graag schrijven over de mooie trossen tomaten die beginnen af te rijpen. Hoe we bakken met komkommers en courgettes binnen halen. En de andere overvloed aan oogst aan jullie tonnen die we andere jaren hadden. Maar tja het is er niet. De tomatenplanten heb ik eruit getrokken. Die waren stuk voor stuk getroffen door de Phytophthora. De courgettes en pompoenen eerst opgegeten door de slakken en de nieuwe planten groeien maar langzaam. En ik ben niet alleen hierin, zowel op het volkstuinencomplex als op social media balen veel moestuinders dit jaar.

Geen geweldige zomer

Vorig jaar konden we genieten van een prachtige zomer, weleens waar een droge zomer maar één met heel veel zon. Zolang je dan voldoende water blijft geven op de tuin is het geweldig weer voor héél veel planten. Dit jaar is het precies het tegenovergestelde. We begonnen met een koud en nat voorjaar. Iets wat voor veel planten geen goed begin was. Ik wachten wat langer met de planten naar buiten doen maar ja een keer moeten ze toch echt naar buiten. En toen kwam de zomer met veel regen en nog meer regen en nog meer regen. Als iets goed groeit bij nat en relatief koud weer dan zijn het wel slakken. En het lijkt wel alsof er dit jaar een berg slakken over onze tuin is uitgestrooid. En dit jaar richten ze ernstige schade toe aan de tuin.

Slakkenplaag

Ik schreef er al een stukje over dat we dit jaar héél veel last hadden van slakken. En niet zoals andere jaren dat er eens een plantje verdwijnt of er een enkele krop sla wordt opgegeten. Nee een serieuze plaag waarbij complete volwassen planten worden verslonden door de slakken. Direct zaaien op de tuin heeft bijna geen nut. Zodra er maar iets opkomt, is er ’s avonds wel een slak die het plantje op eet. Maar ook grote planten die we uitplanten worden opgegeten door de slakken. En zo blijven we dus een paar avonden in de week slakken vangen in de hoop er toch ergens dit jaar nog vanaf te komen. Maar ook het slakken probleem hoor ik aan alle kanten terug. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om aaltjes in te zetten tegen de slakken. Iets wat erg goed heeft geholpen.

Phytophthora in de tomaten

Waar ik op facebook veel verschrikkelijke foto’s van tomatenplanten getroffen door de gevreesde aardappelziekte voorbij zie komen stonden onze planten tot 2 weken geleden nog mooi en gezond. Af en toe een slecht blad er af gesnoeid. En de planten netjes bij gehouden, niet teveel blad laten zitten en goed dieven zodat de planten lekker kunnen luchten. Maar ook wij moesten eraan geloven, dit weekend zagen de planten er al slecht uit. Terwijl ze een paar dagen ervoor nog prachtig groen bij stonden. En stonden te pronken met hun mooie grote trossen tomaten. Een paar dagen laten hingen er rotte trossen tomaten en zagen de planten van onder tot boven zwart. De nog groene tomaten heb ik geoogst, een deel geprobeerd binnen af te laten rijpen. Waardoor we nog hebben kunnen genieten van een heerlijke tomaten soep, en wat verse tomaten. Veel groene tomaten zijn de vriezer in gegaan, en binnenkort ga ik daar nog dingen mee maken. Dit was ruim 10 kg, maar er is ook zeker 20 kg weggegooid. Echt enorm balen! Mocht je planten moeten ruimen het maken van groene gefrituurde tomaten is echt een aanrader!Veel geleerd dit jaar

Het was wel een mooi jaar om veel te leren! Ik leerde veel bij over ziektes en plagen waar we andere jaren niet of nauwelijks mee te maken hadden. Leerde mijn verlies nemen, en weer doorpakken. En ik genoot extra van de dingen die we wel konden oogsten en konden eten. De afgelopen jaren wilde ik graag een mooie herfst en wintertuin neer zetten. Maar vaak stonden de bedden nog vol, en was ik in september nog aan het rennen om de grote oogsten in te maken, in te vriezen en te verdelen over vrienden en familie. Doordat de oogst dit jaar niet denderend was gaf het me de tijd om voor te zaaien voor een mooie herfst en wintertuin. Waar we hopelijk in het najaar tot het voorjaar nog van kunnen gaan genieten!

En niet vergeten veel ging er wel goed!

Door alle ellende in de moestuin zo ik het bijna vergeten maar veel ging er wel goed! We hadden een prachtige knoflook oogst dit jaar. Met mooie smaakvolle bollen, die in prachtige vlechten in de keuken hangen om in verse maaltijden te kunnen gebruiken. De uien genoten van het vocht in het voorjaar en het waren prachtige exemplaren! Die aan de andere kant in mijn keuken prachtig hangen en zeker in onze maaltijden terecht komen. De fruitstruiken genoten ook van het extra vocht, een mooie opbrengst aan kruisbessen, josta bessen, aalbessen en bramen. Die laatste zijn dit jaar 2 keer groter dan vorig jaar. En kunnen het extra vocht dus duidelijk waarderen. Er hangen prachtige grote luffa’s aan de planten. Waar ik telkens over grap geen fatsoenlijke krop sla op kunnen kweken. Maar een in Nederland moeilijk te kweken plant (zeker buiten) doet het fantastisch. De pepers zijn geweldig, en de paprika’s doen het ook helemaal prima. En oh ik zou bijna de ruim 8 kg aan aardbeien vergeten! Och wat hebben we er daar veel van gegeten vers. Een ander deel veranderde in siroop, jam en een deel ligt nog in de vriezer. Heerlijk om later nog te gebruiken in muffins, smoothie of om nog meer jam van te maken. Kijk de zomer van 2021 was misschien verwarrend, vol met ziektes en plagen. Maar we mocht ook ontzettend veel oogsten!

Wat ging er bij jou goed en wat ging slecht deze zomer?

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten