Een vierkante meter moestuin voor Chase

door | 9 mei,2021 | Kinder moestuin, Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Ik schreef al eerder een blog over Chase zijn kinder moestuintje. Tot nu toe is dat een blauwe zandbak schelp. Hij heeft daar veel plezier van gehad vorig jaar. Er groeide van alles in zijn moestuintje, ronde worteltjes, radijs, bloemen, spinazie en snijbiet. Er staat nog steeds spinazie en snijbiet in het tuintje waar we nog regelmatig van oogsten. Het is geen grote hoeveelheid maar voldoende om te verwerken in een salade of als maaltje voor onze kwartels. Dit jaar mag Chase zijn tuin uitbreiden.

Een plekje vinden voor zijn nieuwe moestuinbak

We hadden hem natuurlijk één van onze bedden kunnen geven om zijn eigen moestuintje te beginnen. Maar er is op de tuin nog voldoende ruimte waar op het moment niets mee gebeurt. En die wilde ik graag benutten. Het achterstuk op de tuin is erg nat, en de grond erg compact. Wij hebben daar een zitje gemaakt en Chase heeft er een speelhuisje, waar hij zich kan terug trekken als hij daar behoefte aan heeft. Naast het huisje is er nog een mooie plek die nu telkens veranderd in een rommelhoek waar we “even” wat dingen neerzetten. En mooi moment dus om die hoek op te gaan vullen.

Waarom de keuze voor een moestuinbak

De afgelopen weken zijn gevuld met het opkweken van héél veel plantjes. En we wilde hiervoor een snelle en simpel oplossing. Daarnaast wilde we niks maken dat permanent is. Het speelhuisje van Chase is aan vervanging toe, en wellicht dat we het achterstuk dan weer anders willen indelen. De vierkante meter bakken zijn gemakkelijk weer uit elkaar te halen en eventueel te verplaatsen. En ze de bakken zijn simpel in elkaar te zetten. Een soort van een kind kan de was doen. Daarnaast wilde ik er ook niet al teveel geld aan uitgeven en deze bakken vonden we bij de hornbach voor €13,95 per stuk. Wat ik fijn vind aan deze bakken is dat ze een raster verdeling hebben zodat iedere (grotere) plant een eigen vakje krijgt. Wat voor kinderen natuurlijk erg overzichtelijk is om aan te planten.

De eerste in elkaar zetten

Chase was gister slim en wilde liever niet mee naar de tuin want mama het regent en dan is het niet leuk op het tuintje. Dus hij ging papa nog even helpen op het werk. Had ik maar naar hem geluisterd. Want het regende non stop, en ik had stiekem de stille hoop dat het toch echt nog even ergens droog zou worden al was het maar voor 5 minuten. Maar nee! Ik heb wat plantjes geplant die hier buiten uit hun potje aan het groeien waren. En één van de moestuin bakken in elkaar gezet. De houtsnippers die er lagen heb ik weg geharkt. Er wordt bij de moestuinbak gronddoek geleverd maar die heb ik niet gebruikt. De bak staat gewoon op onze kleigrond en doet dus eigenlijk dienst als een verhoogde bak. Zo kunnen planten met een groot wortelgestel zoals de komkommer van Chase zijn lijstje ook in de klei grond verder wortelen. Verder is het de latten in elkaar schuiven en binnen 10 minuten staat zijn nieuwe moestuintje in elkaar.

Hoeveel aarde gaat er in een vierkante meter tuin

Ik dacht dat ik het wel zou redden om de bak op te vullen met de zakken tuinaarde en compost die nog op de tuin lagen. Maar dat waren er nog maar 3 en een beetje. Ik had dit natuurlijk thuis gemakkelijk uit kunnen rekenen. Maar daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Met die 3 zakken en een beetje kom ik niet zover. Uiteindelijk zal ik nog een zak of 3 nodig hebben om het op te kunnen vullen. Gelukkig liggen er nog 25 zakken in de voortuin om naar de moestuin te vervoeren. Dus de volgende keer nemen we weer een paar zakken mee om deze moestuinbak op te vullen.

De eerste plantjes planten

Het is nat, koud en eigenlijk simpelweg waardeloos mei weer. Chase zijn vierkante meter tuin staat inmiddels al even gevuld met aarde. En Chase wilde toch wel al graag wat van zijn plantjes uitplanten. Ik heb van alles nog reserve plantjes, dus van mij mag hij een poging wagen. Dat doet mama tenslotte ook. Alleen als we de tomatenplanten bekijken die we vorige week hebben uit geplant besluiten we toch maar zijn plantje nog even mee naar huis te nemen. De kou, het vocht en de regen doen de planten alles behalve goed. Maar het voordeel van de moestuin bak is dat deze wat hoger staat en dat de planten minder last hebben van het hoge grondwater op de tuin. Chase kiest zelf voor een combinatie van bloemen en groente. Ik ben ontzettend benieuwd hoe zijn plantjes het gaan doen en of ze volgende week niet opgegeten zijn door de slakken. Zoals in mama d´r tuin op het moment wel gebeurt. We gaan de reserve planten die thuis staan maar met extra veel liefde behandelen! Just to be sure!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten