Wanneer je zelf begint met planten opkweken dan krijg je waarschijnlijk wel een keer te maken met slungelige iele planten. Ondanks dat ik zelf al jaren zaai, stek en al heel veel planten heb groot gebracht gebeurt het mij ook. Zeker de planten die ik vroeg in het jaar moet zaaien zoals pepers of paprika’s hebben hier last van. De licht situatie binnen is dan verre van ideaal. Met een groei lamp erboven kon ik dit jaar de schade aardig beperken. Maar uiteindelijk was er niet meer genoeg plek onder de lamp en had ik hier en daar toch slungelige planten.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je plantjes slungelig worden. Zoek daarom een raam in je huis met het meeste licht, en plaats daar je bakjes met zaden. Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Krijgen ze niet voldoende licht dan gaan ze zich uitstreken en worden ze lang en dun. Zorg er ook voor dat je voldoende grond in je potjes doet, bij een potje dat bijvoorbeeld maar half gevuld wordt krijg je hetzelfde als een plantje dat te donker staat. Zet je planten niet te warm. Het lijkt misschien aantrekkelijk om de temperatuur even wat omhoog te gooien. Maar ook planten die te warm staat kunnen te snel groeien waardoor ze erg slungelig worden. Zoals bijvoorbeeld bij de luffa’s die ik vroeg in het jaar zaaide en even op de verwarming zette om kieming te versnellen. Ze kwamen sneller op dan ik er erg in had, met als resultaat lang en slungelig. Op de verpakking van de meeste zaden staat de kiem temperatuur die planten nodig hebben om te ontkiemen. Het is echt niet erg om de zaden iets warmer te zetten.
De nadelen van slungelige planten
Slungelige planten zijn simpel weg zwakkere planten. Ze kunnen buiten door de wind sneller omwaaien omdat hun steel niet dik genoeg is. In een flinke storm zullen ze sneller kapot waaien dan planten die stevig op hun steel staan. En daarnaast zijn ze vaak ook gevoeliger voor ziektes. Waar je natuurlijk ook niet op zit te wachten want je wil je planten niet verliezen voordat ze oogst hebben gegeven. Daarom blijft het altijd belangrijk om het te corrigeren.
Maar hoe corrigeer je slungelige planten
Belangrijk is om je planten dus zo veel mogelijk licht te geven. Maar gebeurt het nu toch dat je plantjes lang en dun zijn, dan is het tijd om ze over te gaan zetten. Haal de zaailing voorzichtig uit het potje. Staan er meerdere zaailingen in een potje dan kan je ze gemakkelijk eruit scheppen met een koffielepel. Steek deze goed diep, zodat je zo min mogelijk wortels beschadigd. Zet het plantje over in een ander potje. Zelf vind ik het fijn om wat aarde in de bodem van het potje te doen dan het plantje op de aarde te zetten en dan voorzichtig het potje bij vullen met aarde. Wees voorzichtig met het plantje, want het is nog jong en kwetsbaar. En zorg er voor dat de blaadjes boven de aarde blijven. Deze mag je niet begraven, want dan loop je het risico dat het plantje gaat rotten. Druk de aarde rond het plantje voorzichtig aan, en als het goed is staat hij niet goed en stevig in het potje. Geef het plantje een lichte plek, en laat het rustig verder groeien.
0 reacties