Even naar de moestuin voor de sneeuw valt

door | 6 feb,2021 | Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Mij zal je niet snel horen klagen over sneeuw. Heerlijk een land dat er even mooi en schoon uitziet, voordat de honden zijn uitgelaten ;). Heerlijk vind ik het, de kou wordt ik als echte koukleum daar weer niet heel gelukkig van. Maar goed dat overleven we ook wel. Iets wat voor sommige planten op de moestuin waarschijnlijk niet het geval gaat zijn. Dus nog even snel wat naar binnen halen.

De venkel gaat eruit

vekel oogsten

Zodra we de moestuin oplopen zie ik het direct de venkel die er in januari nog zo mooi en trots bijstond ziet er slecht uit. Even vrees ik dat we ze kunnen weg gooien. Ondanks dat de buitenkant bruin van kleur is voelen ze nog stevig aan en besluit ik ze mee te nemen. Zo oogst ik alle venkel in één keer. Als ik ze thuis door snij zijn ze van binnen nog mooi fris groen! Morgen eten wij lekker venkel soep als lunch.

Kruiden oogsten, voor onszelf en voor de kwartels

kruiden oogsten

Chase houdt van oogsten

Ik had de bleekselderij en snij selderij laten staan. Bleekselderij kwamen we dit jaar weer in om. Maar ik besloot om eens aan te kijken hoe lang we de planten op de tuin kunnen laten staan om zo ook laat in het seizoen te kunnen oogsten. Een deel van de planten hangt slap, maar allemaal maken ze in het hart van de plant mooie frisgroene stengels aan. Ik verwacht dat ze de sneeuw en vorst niet gaan overleven, dus ik snij zoveel mogelijk weg. Ik laat één plant met rust, gewoon omdat ik benieuwd ben of er een kans is dat die het overleefd. Ik acht de kans vrij klein, maar goed. Een experiment op zijn tijd hou ik wel van. De snijselderij en peterselie staan er nog goed bij, her en der een geel blad maar goed. Het blijft heerlijk om nog verse groente en kruiden van de tuin te hebben. Onze kwartels thuis zijn dol op peterselie dus we nemen een lekkere grote zak mee!

De winterpeen allemaal geoogst

winterpeen oogsten

Winterpeen uit de klei getrokken

Andere jaren lieten we de winterpeen staan, en oogsten we naar behoefte. Tegen het voorjaar haalde we het restje uit de grond. Maar met sneeuw, ijzel en nacht temperaturen van -11 graden durfde ik het eigenlijk niet aan. Op de vette natte klei, ben ik bang dat de winterpeen veranderd in een oranje smurrie waar zelfs de slakken waarschijnlijk geen hapje meer van willen nemen. We halen alles eruit. En dan is er weer die verbazing, het zijn er véél. En ondanks dat ik te dicht op elkaar gezaaid had zitten er hele mooie dikke exemplaren tussen. Al met al nog 3 kg peen uit de grond gehaald. Dat wordt peen en uien eten. En ook de mini’s hebben een bestemming. Chase is dol op de kleine worteltjes. En nu de scholen weer open gaan, krijgt hij die mee als snack. Kind gelukkig mama gelukkig!

Vergeten groente, de pastinaak

Tja vorig jaar was pastinaak nog al een dingetje. Ik zaaide, zaaide nog een keer, ik maakte uiteindelijk het zakje maar leeg maar er kwamen maar weinig pastinaken op. Ik leerde toen dat je pastinaak zaad niet lang kan bewaren. Je moet het eigenlijk binnen een jaar opmaken. Want het zaad verliest snel zijn kiemkracht. En dat was dus waarom het zo slecht opkwam. Gelukkig hadden we nog wat pastinaken kunnen oogsten. Maar vandaag zagen we nog ergens een sneu plukje groen. Rob dacht ook wortel, maar nee daar kwam een enorme pastinaak uit de grond. Met 358 gram is het de grootste pastinaak die wij tot nu toe hebben geoogst. Heerlijk is dat. Ik weet nog niet wat ik er mee ga maken. Maar één ding is zeker we gaan er heerlijk van genieten.

Boerenkool en spruiten staan deze week ook op het menu

Planten waar ik me niet echt zorgen over maak zijn de spuiten en boerenkool. Maar de spruiten zijn groot genoeg om te oogsten en ook de boerenkool planten staan er prachtig bij. Dus ook daar pak ik nog wat van mee. Op deze manier kunnen we weer bijna de hele week eten van de tuin. En dat is toch echt een luxe in februari.

Sla en salade mix

Het eerste jaar kocht ik een zakje assian salade mix zaden. We begonnen laat in het seizoen en deze zaden kon ik toen nog zaaien. Ik herinner me nog hoe mooi het er toen bij stond. Ik leerde toen wat rode blad mosterd was en dat dit echt mooie eye catchers zijn op de moestuin. Tenminste als ze het goed doen. En gaf ons toen de hele winter een mooie mix aan groente. Die wij voornamelijk als salade aten. Dit jaar heb ik net iets te laat gezaaid. Dus de planten zijn niet zo groot, maar toch konden we er nog genoeg van oogsten. Voor onszelf maar ook om de kwartels te verwennen.

Dan toch ook maar weer aardperen meenemen

De aardperen zitten voor een groot deel nog in de grond, ook al hebben we er al veel van gegeten. Inmiddels duwen ze zichzelf de grond uit. En luie tuinder als ik ben in deze maanden, ik heb vandaag dus aardperen geraapt. Ook die gaan van de week op het menu, misschien samen met de pastinaak. Oh er liggen ook nog lekkere truffel aardappelen die nu toch wel snel op moeten.

En dan thuis de bbq aan

winter bbq

Kou op komst, maar dan naar huis gaan met zo’n goed gevoel! Thuis ging de bbq aan. Rob maakte zelf spiezen, ik de kruiden knoflookboter, en we haalde nog wat mais van onze eigen oogst uit de vriezer. Een groene salade en stokbrood erbij. Oké eerlijk is eerlijk ik had het stokbrood liever zelf gebakken. Maar daarvoor was ik gewoon even te lui! Wij hebben genoten vandaag! Morgen gaan we genieten van de sneeuw, en ga ik een start maken met de moestuin ontwerp. Nou ja eigenlijk ga ik al mijn kladjes verzamelen, en dat uitwerken. De prei en uien zijn in ieder geval alvast voor gezaaid! Morgen doe ik nog de aubergine, en misschien maak ik een start met de pepers en paprika’s. Veel sneeuw plezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten