Gember kweken.

door | 14 jan,2022 | Blogs 2022, Moestuin, Onze moestuin, Zaaien | 0 Reacties

Zelf gember kweken hoe doe je dat? Er ligt weer wat gember met groene punten op de schaal. Ik had het er waarschijnlijk een goed voornemen mee. Maar door ziekenhuis opname van Chase is het er niet van gekomen. Ze zijn in ieder geval niet op gegaan en beginnen inmiddels vrijwillig te groeien. Daar maken we dan maar gebruik van!

Gember kweken is binnen starten

Gember is niet dol op kou, maar heeft wel een lange periode nodig om te groeien en een goede oogst te ontwikkelen. Wil je een mooi resultaat bereiken dan heeft gember tussen de 8 en 10 maanden nodig voor een goed resultaat. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met het opkweken van gember. Omdat het een plant is die niet goed tegen de kou kan moet je binnen beginnen.

Zoek je gember goed uit

Untitled design 26

Gember koop ik bij de groenteboer tot nu toe zijn die altijd gaan groeien. Er wordt vaak gezegd dat je het beste kan kiezen voor biologische gember. Omdat de niet biologische behandeld kan zijn en daarom niet wil groeien. Zelf heb ik dit nog nooit ervaren. Als er een stuk blijft liggen dan gaat het altijd wel weer ergens groeien. Maar ik let er wel altijd op als we gember kopen om te planten dat ze al ogen hebben. Bij de groenteboer of op de markt zoek ik dan naar de gember met beginnende ogen. Dit zijn kleine witte bobbeltjes op de wortel. Vanuit hier ontwikkeld de plant.

Een groot stuk gemberwortel verdelen

Gember met oog

Je kan de gemberwortel in stukken snijden zo kom je tot meer planten. Laat het snijvlak wel even goed drogen, zodat het stukje wortel niet gaat rotten. Let erop dat ieder stukje wortel minstens 1 oog (rhizomen) heeft. Heeft je stuk gember nog geen ogen. Dan kan je de gehele wortel in een bakje met vochtige aarde doen. De wortel mag je gewoon op de aarde leggen, en wat aandrukken. Zet ze op een warme plek zetten. Bijvoorbeeld naast of boven de verwarming. Zorg dat de grond vochtig blijft. Je zult dan snel zien dat je gember wortel snel ogen gaat maken of misschien zelfs al groen. Hierna kan je de wortel alsnog in stukken verdelen. Zorg ook hier dan het snijoppervlak is ingedroogd.

De gember planten in eigen potjes

Vul potjes met potgrond, je kan hier eventueel wat zand doorheen mengen om de grond wat losser te maken. De wortel mag je helemaal afdekken met potgrond of zand. Zit er net als bij mij al een groen puntje aan de wortel dan mag je deze boven de grond uit laten steken.

Zet weg op een lichte warme plek

Zoals al gezegd gember heeft veel warmte nodig om goed te kunnen groeien. Het is dan ook belangrijk dat de gember op een warme maar ook lichte plek staat. Een plekje op de vensterbank boven de verwarming is ideaal om de gember te laten groeien.

Half mei mogen de planten naar buiten

Half mei als de kans op nachtvorst is verdwenen mogen de planten naar buiten. Zet ze niet gelijk in de volle zon, omdat ze nog moeten afharden. De planten kunnen net als mensen verbranden als je ze te snel bloot stelt aan zonlicht. Omdat ze hier nog niet aan gewent zijn. Zet ze de eerste dag een uurtje buiten, en bouw dit op. Na een paar dagen kan je de gember definitief een plek geven.Gember in een pot of volle grond kweken

Ik kweek gember het liefst in grote potten. Mocht de zomer tegen vallen dan kan ik de planten eventueel richting de herfst nog binnen halen om de gember nog wat meer kans te geven om te groeien. Gember groeit bij ons op de kleigrond erg slecht, zeker met de natte zomer van vorig jaar was het geen succes. De gember die in potten stond deed het wel geweldig.

De juiste grond voor gember planten

Door schade en schande leerde ik de juiste grond soort voor gember kennen. Gember kweken is niet moeilijk als de de juiste omstandigheden voor de plant kent. Gember houdt van vochtige grond, die mooi los is en veel voeding bevat. Compost gemengd met wat zand is voor ons de ideale manier gebleken om gember te kweken. De planten krijgen iedere 6 weken een paar handjes compost voor extra voeding.

De juiste standplaats voor je gember planten

Ondanks dat gember van warmte houdt staan ze niet graag in de volle zon. Plant je gember daarom op een plek met gefilterd zonlicht. Bijvoorbeeld in de buurt van een boom of struik. Zodat de gember planten niet pal in de zon staan.

Gember houdt van vochtige grond

Gember houdt van vochtige grond zorg er dus voor dat deze niet uitdroogt. Zoals al gezegd houdt gember niet van natte voeten. Dus zorg ervoor dat de grond rond je gember planten niet te nat is. Ook hierom vind ik het zelf fijn om ze in potten te kweken, omdat overtollig water hier kan weglopen. Zo kan je de planten voorzien van voldoende water zonder dat ze te nat staan.

Wanneer kan je gember oogsten

Gember kweken

Wie zelf gember kweekt wil natuurlijk ook zelf gember oogsten. Dit kan zodra het groen van de planten afsterft. Mocht dit in het najaar nog niet het geval zijn zorg dan dat je de gember oogst voor de eerste vorst. Let er hierbij weer op dat de planten niet te nat staan want dit kan je oogst laten bederven!

Veel plezier met het zelf kweken van gember. Laat je me weten of mijn blog nuttig voor je was?

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten