Geneeskrachtige werking artisjok

door | 31 okt,2023 | Moestuin Blog 2023 | 0 Reacties

De artisjok (Cynara scolymus), oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en nu overvloedig geteeld in Frankrijk, staat niet alleen bekend om zijn verfijnde bloemknop die fijnproevers waarderen (ik trouwens niet!), maar heeft nog veel meer te bieden. Deze plant is een waardevolle aanvulling voor zowel de tuin als de gezondheid, en heeft bovendien een aantrekkingskracht op vlinders, bijen en hommels.

Artisjok als bescherming voor de lever

De kracht van artisjok ligt in zijn bladeren, waarvan het belangrijkste bestanddeel cynarine is. Cynarine stimuleert de lever om gal te produceren en af te breken, wat de leverfunctie ondersteunt en helpt bij de behandeling van lever- en galblaasproblemen. Bovendien kan artisjok de spijsvertering indirect verbeteren, die vaak lijdt onder een slecht functionerende lever. Dankzij cynarine en andere heilzame stoffen kan artisjok helpen bij de bescherming van de lever en het herstel van levercellen, en is het ideaal voor een twee weken durende reinigingskuur na perioden van overmatig alcoholgebruik.

Artisjok is meer dan leverbescherming

Naast de voordelen voor de lever, heeft artisjok ook veel te bieden voor de algehele gezondheid:

  • Stimulatie van de Spijsvertering: Artisjok kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering, wat leidt tot een soepelere verwerking van voedsel.
  • Cholesterolverlaging: Artisjok kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte, wat gunstig is voor de gezondheid van hart en bloedvaten.
  • Bloedzuivering: Dankzij de zuiverende eigenschappen van artisjok kan het helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam.

Voorzichtigheid tijdens borstvoeding

Hoewel artisjok vele voordelen biedt, moet er voorzichtigheid worden betracht tijdens de borstvoedingsperiode, omdat het de melkproductie kan remmen. Desondanks kan artisjok nuttig zijn bij overmatige melkproductie en kan het tijdens de afbouwperiode van de borstvoeding worden ingezet om borstontsteking te voorkomen.

Gebruik en contra-indicaties van Artisjok

Artisjok kan worden gebruikt in de vorm van bladextracten en kan ook vers worden gegeten in gerechten. Het is geschikt voor de volgende situaties:

  • Slechte Spijsvertering, Leverproblemen, Alcoholmisbruik en Katers: Artisjok kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen en het herstel van de lever na overmatig alcoholgebruik.
  • Galblaasproblemen: Het stimuleert de galproductie en kan dus effectief zijn bij galblaasproblemen.
  • Overproductie van Moedermelk en Afbouw van Borstvoeding: Artisjok kan de melkproductie beïnvloeden en wordt afgeraden tijdens borstvoeding, tenzij er sprake is van overproductie of in de afbouwfase om borstontsteking te voorkomen.

Artisjok moet echter worden vermeden tijdens de zwangerschap en gedurende de periode van borstvoeding.

Combinaties met Andere Kruiden

Artisjok kan in combinatie met andere kruiden worden gebruikt voor specifieke gezondheidsdoelen:

  • Leverproblemen en Hepatitis: Voor de behandeling van leveraandoeningen, waaronder hepatitis, kan artisjok worden gecombineerd met mariadistel.
  • Opgezette Maag en Moeizame Spijsvertering: Bij maagklachten en spijsverteringsproblemen kan een combinatie van artisjok en melisse effectief zijn.
  • Anorexia: Artisjok kan worden gecombineerd met paardenbloem om eetluststoornissen aan te pakken.
  • Geelzucht: Voor geelzucht kunnen artisjok, grote klis en paardenbloem worden gecombineerd om de lever te ondersteunen.

Artisjok een mooie plant in de tuin

Naast zijn medicinale en culinaire waarde, is de artisjokplant ook een prachtige aanvulling op siertuinen en moestuinen. De artisjok heeft grote, opvallende bladeren en kan uitgroeien tot een imposante plant met een hoogte van ongeveer 1,5 meter. De grote, zilverachtige bladeren zorgen voor een opvallend en exotisch uiterlijk, waardoor het een indrukwekkende blikvanger wordt in elke tuin.

Een ander bijkomend voordeel van het kweken van artisjokken is hun aantrekkingskracht voor bestuivers. De bloemen van artisjokken trekken vlinders, bijen en hommels aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Dit maakt de artisjok niet alleen een functioneel gewas, maar ook een prachtige en milieuvriendelijke keuze voor tuinliefhebbers.

Kortom, de artisjok is zowel geneeskrachtig als culinair te gebruiken

In het kort is de artisjok niet alleen een culinaire traktatie en een medicinaal wonder, maar ook een prachtige aanvulling voor siertuinen en moestuinen. Het is van essentieel belang om deze veelzijdige plant op een verstandige manier te benutten, rekening houdend met de juiste omstandigheden en eventuele contra-indicaties. Het combineren van artisjok met andere kruiden kan ook de voordelen versterken. Zo kunnen we niet alleen profiteren van de beschermende en herstellende eigenschappen van artisjok voor onze gezondheid, maar ook van zijn schoonheid en bijdrage aan de biodiversiteit in onze tuinen. Artisjok is inderdaad veel meer dan alleen een culinaire traktatie – het is een schat voor onze gezondheid en onze tuinen.

Veel liefs

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten