Goudsbloem drogen voor thee

door | 2 jan,2021 | Moestuin, Blogs 2021, Calendula, Conserveren, Kruiden en groente drogen, Thuis tuinieren | 2 reacties

Ik schreef er al eerder over in het blog bloemen op de moestuin. Goudsbloemen ook wel bekend als Calendula zijn één van mijn favoriete bloemen op de moestuin. Goudsbloem drogen voor thee is heel erg makkelijk. Gedroogde goudsbloemen zijn niet alleen geschikt voor het maken van een heerlijk kopje thee. Maar je kan ze ook verwerken als goudsbloem olie of tinctuur. Maar goed daar gaat het hier niet over dus snel door naar hoe je de bloemen kan drogen.

Zo droog je de goudsbloem

Goudsbloemen drogen 1024x576 1

Goudsbloemen kan je het beste regelmatig plukken. Het stimuleert de plant namelijk om nieuwe bloemen te vormen. En zo kan je van één plant meer oogsten en bewaren voor bijvoorbeeld de wintermaanden. Pluk de bloemen zonder steel, ik knijp ze meestal met mijn nagel af. Je kan er voor kiezen om de bloemblaadjes er af te plukken en alleen deze te drogen. Ik vind dit persoonlijk teveel gedoe voor thee, dus wanneer ik goudsbloem droog voor thee laat de volledige bloem drogen. Voor tincturen en olie gebruik ik wel alleen de lintblaadjes maar deze kan je ook nog makkelijk van de gedroogde bloemen afplukken.

Het eerste jaar droogde ik de bloemen op het rooster van mijn oven. Je kan ze gewoon aan de lucht laten drogen, en je hoeft je oven dus niet aan te zetten. Wel opletten dat je niet per ongeluk de oven aanzet terwijl de bloemen er nog in liggen. Zorg dat er tussen de bloemen wat ruimte zit anders heb je kans dat ze gaan schimmelen. Controleer de bloemen na een paar dagen. Het is sterk afhankelijk van de periode van het jaar de warmte en de luchtvochtigheid in huis. Tijdens een warme zomer kunnen de bloemen binnen een week al volledig gedroogd zijn. Terwijl de bloemen die ik in het najaar droog er vaak wel 2 weken liggen.

Een andere optie is het drogen in de voedseldroger als je hier over beschikt. Ik heb er vorig jaar één aangeschaft en dan zijn de bloemen binnen enkele uren op 40 graden al volledig droog. Een stukje sneller dan het aan de lucht laten drogen maar het verbruikt wel weer meer energie.

Hoe zet je thee van de gedroogde goudsbloemen

thee zetten goudsbloem 1024x576 1

Thee van gedroogde goudsbloemen zetten is niet moeilijk, enkele blaadjes in een thee ei of een volledige bloem in een grote kop. Overgieten met gekookt water wat je even laat afkoelen en even 5 minuten laten trekken. Zelf vind ik de smaak van Calendula thee niet heel erg lekker. Ik maak daarom een mix, waaraan ik kamille, stevia en gedroogd fruit toevoeg. Op deze manier heb ik een heerlijke, zelf gekweekte en gezonde kruidenthee.

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

2 Reacties

 1. Gaby

  Dankjewel! Heel praktisch uitgelegd. Nu vind ik het ook niet zonde om ze te plukken in mijn tuin, omdat ik nu weet dat er dan nog meer bloemen komen.

  Antwoord
  • DeeDee

   Hoi, sorry voor de late reactie! Ik heb veel last van spam, dus mis soms dingen. Maar inderdaad er komen steeds nieuwe bloemen. Dus lekker plukken en gebruiken. En aan het einde van de zomer 1 plant laten uitbloeien en in zaad laten gaan. Dan kan je de zaden oogsten en voor volgend jaar gebruiken. Geniet ervan!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Calendula olie maken - DeeDaDo - […] Oké eindelijk! Het begint misschien wat lang te worden, maar ik vind het fijn om zoveel mogelijk informatie te…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten