Hachee het is één van mijn favoriete gerechten in de herfst en winter. En mijn favoriete hachee recept maak ik dan ook regelmatig. Soms volledig volgens het recept, en soms wijk ik wat af. Als ik afwijk is dat vaak omdat er nog een halve paprika, courgette of wat dan ook in de koelkast ligt die op moet. En waarvan ik vind dat die prima door de hachee kunnen. Zo gaan we verspilling tegen en zet je een heerlijke maaltijd met een twist op tafel.
Hachee maken kost tijd
Helaas ben ik nog steeds niet in bezit van een slow cooker die zeker nog op mijn verlanglijstje staat. Maar ach mijn gietijzeren pannen haal ik ook graag uit de kast. Een pan die uren staat te sudderen maakt het zo lekker huiselijk en knus. Maar het is wel belangrijk om op tijd te beginnen met het maken van dit hachee recept want taai rundvlees is oor niemand lekker. Dit hachee recept maken vraagt wel wat tijd, maar als de pan opstaat heb je er eigenlijk geen omkijken naar.
Gebruik roomboter in dit hachee recept
Dit recept vraagt om roomboter, het voegt echt extra smaak toe aan het gerecht. In het verleden heb ik de roomboter wel eens vervangen voor margarine of olie maar je proef het verschil. Dus ik gebruik altijd roomboter bij het maken van dit recept. En natuurlijk goed rundvlees. Soms heeft je rundvlees wat meer tijd nodig om goed gaar te worden. Inmiddels heb ik al regelmatig dit recept gemaakt, maar de kooktijd verschilt van 2 tot 3 uur sudderen. Vlees van de albert heijn duurt bijvoorbeeld weer wat langer dan het vlees van de buurtsuper hier om de hoek. Houdt hier dus rekening mee bij het maken van dit recept. Is je hachee eerder klaar, dan kan je deze van het vuur afhalen, afdekken en het rond etenstijd gewoon weer opwarmen.
Hachee bewaren voor later
Recepten die veel tijd vragen om te maken, maak ik vaak in grotere porties. Dan kunnen we het ’s avonds eten en heb ik nog een aantal porties voor later. Heerlijk om een gewekte pot zo uit de kast te kunnen pakken of even die vriezer doorspitten voor dat ene bakje hachee dat er nog staat. Hachee kan je wecken of invriezen om er op een later moment van te kunnen genieten. Ik koop het vlees altijd als het in de aanbieding is om een grote hoeveelheid te maken, dat bespaart weer op de boodschappen rekening. En is makkelijk op drukke dagen.
Dit recept wecken
Wil je dit hachee recept wecken? Laat de ontbijtkoek dan weg uit dit recept, die kan je toevoegen bij het opwarmen van de hachee. Ik laat het dan iets minder lang sudderen, omdat het nog 2 uur in de weckketel staat en daar nog door gaart. Zorg er wel voor dat je vlees door en door gaar is, maar nog niet uit elkaar valt voordat het in de weckpotten gaat. Vul je brand schonen potten met de hachee tot 2 cm onder de rand. Sluit de potten juist af, en weck ze 2 uur op 100 graden in je weckketel. Je kan ook een grote pan gebruiken, met onderin een theedoek of rooster. Zet de potten nooit direct op de bodem van de pan want dan kunnen ze breken. En dat is natuurlijk weer zonde van al je werk.
Volg voor het wecken altijd de weck richtlijnen
Dit recept invriezen
Hachee laat zich ook goed invriezen. Dat kan in bakjes, zip zakken of vacuümzakken. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar het vacuüm verpakken. Doordat alle lucht eruit is kan je het vlees langer bewaren in de vriezer en is er minder kans op vriezer brand. Vers gemaakte hachee kan je ook een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast, zo kan je bijvoorbeeld in het weekend een portie maken om een paar dagen later te eten. Handig na een drukke werkdag. Zorg dat je het vlees goed afdekt in de koelkast. Het is dan ongeveer 2 dagen houdbaar. Al staat een restje bij mij soms net iets langer!
Genoeg geklets, over naar het recept. Ik hoop dat je er net zo van geniet als dat wij doen!
Mijn favoriete hachee recept
Ingrediënten
- 750 gram rib of runderlappen
- 50 gram roomboter
- 4 grote uien in halve ringen gesneden
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 3 eetlepels witte wijn azijn
- 1 eetlepel appelstroop
- 500 ml runderbouillon
- 1 plak ontbijtkoek
- wat peper
Instructies
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep het droog
- Snij het vlees in grove stukken
- Smelt in een braadpan de helft van de boter en fruit de uien hierin tot ze glazig zien.
- Schep de uien uit de pan, en laat de andere helft van de boter smelten in de pan.
- Bak het vlees op een middelhoog vuur rondom bruin
- Voeg de uien, bouillon, laurier, kruidnagel en de appelstroop toe aan het vlees
- Roer het goed door en laat het nu 2 uur sudderen.
- Controleer af en toe mocht er teveel vocht verdampt zijn dan kan je wat water toevoegen het vlees moet onder blijven staan.
- Na 2 uur kan je proeven. Soms heeft het nog wat langer nodig om te sudderen afhankelijk van de kwaliteit van je vlees. Is de structuur goed (het vlees moet uit elkaar vallen) dan voeg je de ontbijtkoek toe. Dit bind de saus en geeft extra smaak aan je hachee.
- En voila je hachee is klaar. Eet smakkelijk
Notities
Heerlijk met aardappelpuree, rode kool of patatjes!
Heb je het recept gemaakt? Laat me dan even weten of het lekker was. Meer van mijn recepten vindt je hier!
[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”]
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks