Het moestuin seizoen is weer begonnen 2023

door | 21 feb,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Onze moestuin | 0 Reacties

Na wat rustigere maanden op de moestuin is het voor dit jaar toch echt weer begonnen. Het voelt voor mij nog een beetje raar. Vorig jaar was het tot laat in het jaar nog erg warm. In november oogsten we buiten de laatste paprika’s en pepers. Voor mijn gevoel hebben we de herfst gemist en hebben we een sprong gemaakt van zomer naar winter en nu kunnen we al weer beginnen met voorzaaien.

Wat heb ik allemaal al voor gezaaid

Voor wie me volgt op youtube heeft het al gezien wat ik de afgelopen weken allemaal heb voorgezaaid. februari is een prima maand om rustig aan te starten met voorzaaien. Maar het is ook een lastige maand, er is eigenlijk nog onvoldoende licht om planten gezond te laten groeien. En dus mochten de groeilampen weer uit de kast. En ben ik langzaam aan gaan zaaien. En nu staan de paprika’s, pepers, aubergines en uien allemaal al boven de grond. De doperwten en peulen zijn voorgezaaid. En in de kas heb ik spinazie en radijs gezaaid. Vorig jaar was de spinazie die ik eind januari zaaide een groot succes en hebben we er veel van kunnen oogsten. Dus hopelijk is het dit jaar ook weer een succes. Binnenkort ga ik daar nog wat sla zaaien. Zodat we in het vroege voorjaar al lekker kunnen genieten van een verse salade.

Pootgoed besteld en ontvangen

Deze maand heb ik ook het pootgoed besteld, en liggen de aardappelen voor te kiemen. En ligt het zakje met plant uien geduldig te wachten tot ze de grond in mogen. Wat ergens volgende maand gaat gebeuren. Bij het vooruitzicht dat er binnenkort weer dingen de grond in mogen maakt mijn hart weer een sprongetje.

Mijn voortuin wordt dit jaar ook een moestuin

In het verleden toen we nog geen grote moestuin beschikbaar hadden kweekte ik hier thuis van alles in potten en bakken. Leuk om te doen en alles bij elkaar had ik ook altijd een leuke opbrengst. Niet genoeg om veel potten pastasaus te wecken of om bergen jam te maken. Maar wel genoeg om een lekkere salade van te maken, en verse tomaten uit de achtertuin te oogsten. Dit jaar ga ik mijn voortuin weer ombouwen tot kleine moestuin. Om te laten zien wat je allemaal kunt kweken in een kleine ruimte. Zodat ik daar ook weer leuke filmpjes voor kan maken. En natuurlijk hier op mijn blog kan schrijven over tuinieren in potten en bakken. Ook in mijn achtertuin zal ik dit jaar weer het één en ander

Het moestuin plan is ook weer klaar

Ik heb al eerder een blog geschreven over een moestuinplan maken. Gister heb ik eindelijk de planning afgemaakt. Ik was dit jaar een beetje aan het worstelen met wat er nu nog op de tuin groeit en hoe onhandig ik de herfst/wintertuin heb aangeplant. Een halve bak met knoflook, ergens anders nog een halve bak. Her en der dingen die echt nog even moeten blijven staan. Dus ik was heel erg aan het puzzelen met mijn planning. Wij houden ons niet heel erg strikt aan wisselteelt, maar letten er wel op niet alles op dezelfde plek beland jaar na jaar. Meestal schuif ik de “inhoud” van de bakken dus gewoon één bak op en maken we zo een rondje. Maar dat ging dit jaar dus niet.

Hoe ik dit jaar mijn planning maakte

Ik moest dus even terug naar de tekentafel om mijn planning rond te krijgen. Ik heb dus eerst een lijst gemaakt van alles wat we ieder jaar graag kweken op onze moestuin. Heb de planning van vorig jaar erbij gepakt en zo ben ik vakken gaan invullen. Dit werkte voor nu even het beste om een goede planning te kunnen maken. Dus een goede tip voor als je een nieuwe moestuin start maak eerst een lijst met alles wat je wilt kweken.

Volgende maand een drukke moestuin maand

Vanaf volgende maand gaat het allemaal weer gebeuren. De aardappelen en de uien kunnen de grond in. Buiten kunnen we al veel meer gaan zaaien, en ook binnen zal ik volgende maand het nodige gaan voorzaaien zodat we straks de moestuin weer goed kunnen vullen.

De tuin opruimen

Een korte video van een deel van onze moestuin voor het opruimen.

Deze maand hebben we ook tijd besteed aan het opruimen van de tuin. Er stonden nog wat dode planten die we bijna allemaal hebben opgeruimd. En het onkruid doet het ook fantastisch dus dat zijn we ook een beetje aan het ruimen. En zo is het moestuin seizoen officeel weer begonnen. Al vraag ik me af of het ooit geeindigd is. We oogsten nog volop boerenkool, winterpostelein vinden nog regelmatig een wortel of een pastinaak en ook de palmkool kunnen we nog veel van oogsten. Maar ik kijk wel weer uit naar pepers, paprika’s, komkommers ed. En ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jij allemaal al hebt gezaaid of op je planning hebt staan.

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten