Verschil tussen struik- en stamtomaat

Het verschil tussen struik- en stamtomaten

Het was mijn lieve vriendin Sylvia die me er laatst weer even op wees dat ze nooit meer vergeet dat er een verschil is tussen struik en stamtomaten. Ze leerde van haar buurman hoe je netjes en zorgvuldig je tomaten planten moet dieven. Hij was er alleen bij vergeten te vertellen dat er ook tomaten zijn die je niet hoeft te dieven. Het was denk ik 2 of misschien zelfs wel 3 jaar geleden. In ieder geval in een periode dat verjaardag vieren nog héél normaal was. Maar het was zeker Chase zijn verjaardag. Want de tomaten planten stond buiten in een pot. En daar ging haar hand, zorgvuldig en snel trok ze de dieven eraf. Ze moet nu nog lachen om mijn gezicht van toen. Syl ga bij die plant weg, ja maar…. Het was dus een struiktomaat die niet gediefd hoeft te worden. Gelukkig was de schade beperkt, en kunnen we er nu nog om lachen. Dit jaar kreeg ze 4 van deze tomaten plantjes van me cadeau. Niet dieven Syl!

Wat is een struiktomaat

Struiktomaten in pot
Struiktomaten in pot

Een struik tomaat is een zelf toppende tomaat. Dit houdt simpelweg in dat als de plant zijn maximale hoogte heeft bereikt hij stopt met groeien. Veel struiktomaten zijn compact en erg geschikt voor het kweken van tomaten op het balkon of in potten in je tuin. Je moet je echter niet vergissen want er zijn ook rassen bij die tot 150 cm hoog kunnen groeien. Als je dus zaden koopt let dan goed op wat de gemiddelde hoogte van de planten is. Een struiktomaat hoef je dus niet te dieven.



Wat is een stamtomaat

Stamtomaat dieven
Stamtomaat dieven

Voor een stamtomaat is de sky the limit. In een kas kunnen ze gemakkelijk tot aan het dak groeien. Voor de stamtomaat is het aan te raden om de planten te dieven. De planten maken in de oksels nieuwe scheuten aan. In een warm klimaat is dit niet zo’n probleem. Maar in ons koude en vochtige klimaat kan het niet dieven van je planten problemen geven. De plant steekt veel energie in het maken van nieuw groen. En we willen dat de plant zijn energie steekt in het produceren en af rijpen van tomaten. Door te dieven kan je de opbrengst verhogen doordat de energie van de plant naar de vruchten gaat. Daarnaast zorgt veel groen er voor dat de planten minder goed kunnen ventileren. En als tomaten planten ergens niet van houden is het vochtig blijven. De planten kunnen dan sneller ziek worden, waardoor je de plant kan verliezen. Ook is het met stamtomaten erg belangrijk dat je ze opbind, anders vallen ze om en krijg je weer met het vochtprobleem te maken. Wanneer je stamtomaten niet dieft zal je te maken gaan krijgen met lange takken die de grond gaan raken. Of tussen je andere planten gaan groeien.

Stamtomaten opbinden

Tomaten opbinden
Tomaten planten opbinden

Er zijn heel veel verschillende manieren om je tomaten op te binden. De meest eenvoudige manier is door bamboe stokken te gebruiken. Maar er zijn ook speciale tomatenspiralen verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat deze zijn gemaakt van ijzer en dat ze dus erg lang mee gaan. Tomaten planten zijn soepel dus je kan ze om de spiraal heen “buigen” om ze vervolgens met binddraad vast te zetten. Zelf overweeg ik om ze dit jaar tegen betongaas te laten groeien. We kunnen ze tussen het gaas door weven en ze daaraan vast zetten. En misschien dat ik ze de eerste weken op deze manier ook aan de buitenkant kan afdekken met folie. Uhmm dit bedenk ik nu net, en ik denk dat ik daarvoor een heel leuk ideetje heb. Wordt vervolgd.

Sylvia bedankt voor de inspiratie voor dit stukje. En niet vergeten Tiny Tim is een struik tomaat.

Veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *