Hoe begin je een moestuin?

door | 22 jan,2024 | Blog 2024, Moestuin | 0 Reacties

Wil je graag een moestuin beginnen maar vraag jij je af hoe begin je een moestuin? Ik help je graag om een start te maken met je moestuin. Door de jaren heen kweekte ik op veel verschillende manieren mijn groente en fruit. Ik kweekte in mijn voortuin, achtertuin in potten en bakken die ook gebruikt kunnen worden voor een moestuintje op een balkon. En sinds een paar jaar kweken we groente en fruit op de moestuin die wij huren op een moestuin complex. Mijn ervaring deel ik graag en hier leg ik je graag uit hoe begin je een moestuin.

Waar begin je een moestuin?

moestuin beginnen

Allereerst moeten we natuurlijk weten waar begin je jouw moestuin, wil je wat ruimte vrij maken in je achtertuin of wil jij je voortuin wijden aan het moes tuinieren. Ga je voor een grote tuin die je kunt huren op een moestuin complex of een stukje land dat je misschien kunt huren bij een boer in de buurt. Of hou je het klein en begin je met moes tuinieren op je balkon? Allemaal belangrijke vragen om rekening mee te houden. Een moestuin van 200m2 is natuurlijk weer een heel ander verhaal dan een moestuin op je balkon. Toch kan je moes tuinieren op al deze manieren. Mijn advies begin klein en begin met wat je hebt!

Moestuin in je voor of achtertuin

Moestuin in de voortuin

Beginnen met wat je al aan ruimte hebt kan er zeker voor zorgen dat jou moestuin een succes wordt. Moes tuinieren is een kwestie van leren maar als je teveel tegelijk moet leren dan kan het erg overweldigend zijn. En is de kans groot dat jouw moestuin faalt en je de handdoek in de ring gooit. Woon je in een rijtjeshuis met een voor en achtertuin of heb je een mooie tuin beschikbaar dan kun je daar beginnen met jouw moestuin. Dat kan door een hoek van je tuin in te richten als moestuin, hier heb ik lange tijd een strook langs mijn schutting en tegenover mijn schuur gehad waar wij in zomer onze groente kweken. Nu staat daar ons kwartel hok omdat we die ruimte niet meer gebruiken voor groente. Mijn bramen en frambozen struiken staan daar nog wel. Maar ook behoort het kweken in potten en bakken in je voor of achtertuin tot de mogelijkheden om succesvol groente te kweken. Verdiep je goed in de planten die je wilt gaan kweken. Als je ze kweekt in potten let er dan goed op dat je potten groot genoeg zijn. Tomaten planten bijvoorbeeld hebben een behoorlijk wortelgestel en hebben toch minstens wel een 30 liter pot per plant nodig om tot het einde van het seizoen goed te kunnen groeien en voldoende voedingsstoffen te hebben. Terwijl sla prima gekweekt kan worden in een mooie pot op je tuintafel, sla heeft geen groot wortelgestel en doet het prima in een ondiepe bak. Paprika en peperplanten kunnen dan weer prima met 2 of 3 planten groeien in een 30 liter pot. Ook in een voor of achtertuin kan je meer ruimte benutten door verticaal te tuinieren, door de hoogte in te werken bespaar je ruimte en kan je vaak meer planten kwijt.

Moestuin op je balkon

Verticaal tuinieren is ideaal voor de balkon moestuinder en het bewijst dat je ook op een klein oppervlak veel planten kwijt kunt. De vraag is natuurlijk wil je héél je balkon opofferen of wil je ook nog een hoekje houden om zelf lekker te kunnen ontspannen. Hoe vol jij je balkon moestuin zet ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Zoals ik hiervoor al schreef op het moment dat je gaat moes tuinieren in potten blijft het belangrijk dat jij je goed verdiept in de planten die je kweekt op je balkon. Planten met een groot wortelgestel hebben simpelweg een grote pot nodig. Wat betreft het verticaal tuinieren kan ik je niet direct tips geven, maar ik weet wel dat er online veel te vinden is. Ik weet dat vooral in landen zoals China en Japan waar weinig ruimte in de steden is er veel mensen moes tuinieren op hun balkon. Kijk dus zeker eens op Youtube naar wat ideeën over balcony gardening om inspiratie op te doen. Hieronder een aantal producten die geschikt zijn voor verticaal tuinieren om mee uit je balkon moestuin te halen. Wil je kweken op het balkon zoek dan ook eens op balkon groente. Inmiddels zijn er veel verschillende soorten zaden beschikbaar die geschikt zijn voor het keken in potten zoals bijvoorbeeld de klimmende courgette.

verticaal tuinieren
verticaal moestuinieren
moestuin verticaal

Moestuin huren

Moestuin starten

Wanneer je zelf niet beschikt over veel ruimte om een moestuin te starten dan is er de mogelijkheid om een moestuin te huren bij een moestuin vereniging. Wij huren zelf onze tuin en ik moet zeggen dat wij héél goedkoop kunnen huren. Wij huren 1,5 tuin wat neerkomt op ongeveer 220m2 moestuin en betalen daar €97,- per jaar voor. Ja ik weet het spotgoedkoop! Ik weet dat er bijvoorbeeld in gemeente zoals Amsterdam de prijzen vele malen hoger liggen en de moestuin daarmee totaal niet rendabel maakt. Maar het huren van een moestuin behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Er zijn in Nederland veel moestuin verenigingen maar online zijn ze vaak slecht of helemaal niet te vinden. Ben je op zoek naar een complex in je buurt maar kan je er geen vinden, grote kans dat ze goed verstopt zitten. Doe eens navraag bij tuincentra’s in de buurt vaak weten zij de complexen wel te vinden of doe een oproepje op sociaal media.

Een grote moestuin kost geld en komt met verplichtingen

Voordat je een moestuin huurt wil ik wel benadrukken dat een moestuin veel werk is. Onze moestuin onderhouden wij met 4 volwassen en ons zoontje Chase. Wij besteden 1 volle dag per week op de tuin met zijn vijven maar in het voorjaar ben ik er vaak nog meer omdat er planten uitgeplant moeten worden en in de zomer zijn Rob en ik er extra om te oogsten en extra water te geven. In de drukke periodes gaat er makkelijk 30 man uren zitten in onze tuin om alles netjes te houden, en het beste uit onze moestuin te halen. Daarnaast brengt een moestuin op een complex ook verplichtingen met zich mee, zoals werkdagen om gezamenlijk het complex te onderhouden. Vergaderingen om de verenging draaiende te houden en andere gezamenlijke activiteiten. Zeker iets om rekening mee te houden, want je maakt geen vrienden met standaard weg blijven op werkdagen omdat je te druk ben.

Ligging van de moestuin

Verhoogde moestuin bak van pallethout

De ligging van je moestuin is belangrijk om te weten, groente planten hebben 6-8 uur zonlicht nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Tomaten, paprika’s en pepers hebben liever nog meer uren zon, geef die dus altijd de meest zonnige plek in je moestuin. Bladgroente doet het goed met wat minder zonlicht en in een warme zomer kunnen ze ook prima op een plek groeien die wat meer schaduw heeft. Wanneer bladgroente in een hete zomer de hele dag in de volle zon staat kunnen ze doorschieten (de planten gaan dan in bloei). Dit maakt de planten bitter en niet lekker om te eten. Een moestuin op het zuiden of op het westen is de meest ideale ligging voor een moestuin omdat ze met deze ligging beschermd zijn tegen de kouden noord en oost wind. Heeft je tuin veel schaduw dan kan het lastig zijn om daar bepaalde planten succesvol te kweken zoal al gezegd tomaten, paprika’s en pepers zullen het daar minder goed doen, ook planten zoals luffa’s en komkommers kunnen veel zon gebruiken. Al kunnen komkommers ook goed groeien in half schaduw. Op de verpakking van zaden wordt vrijwel altijd aangegeven of de planten in de volle zon moeten staan of dat ze goed kunnen ontwikkelen in half schaduw of schaduw. Bij volle zon wordt er niet bedoeld dat de planten van ’s ochtends tot ’s avonds in de zon moeten staan. Volle zon betekend 8 uur zonlicht.

Maak een moestuin plan

Ik schreef al eerder een blog over een moestuin plan maken als je begint met een moestuin dan is het handig om een plan te maken. Wil je een klein hoekje maken voor je moestuin of gebruik jij je hele achtertuin, voortuin of balkon. Wil je een zitje hebben in je tuin, wil je een vijver aanleggen wil je ergens een fruithaag plaatsen of wil je fruitbomen aanplanten? Allemaal belangrijke vragen als je een moestuin wilt beginnen. Wil je bijvoorbeeld fruitbomen aanplanten dan is het belangrijk om te weten hoe hoog wordt deze boom als deze volwassen is, is daar plek voor? En ook belangrijk hoeveel schaduw gaat deze boom geven. Kan je de ruimte onder de boom bijvoorbeeld benutten om fruitstruikjes te planten en kan je dan nog overal goed bij als alles volgroeid is. Ik leerde door schade en schande en heb regelmatig planten moeten verplaatsen omdat het niet meer logisch was om ze op een bepaalde plek te laten staan. Verdiep je dus goed in de soorten die je wilt aanschaffen en hoe ze zich gedragen als ze volgroeid zijn.

Kweek wat je eet

Kweek wat je eet

In je moestuin plan neem je ook mee wat je dit jaar wil kweken op je moestuin, en het klinkt misschien logisch maar kweek wat je eet. Je kunt natuurlijk veel verschillende dingen uit testen en je moestuin vol zetten met mooie groentes die je niet kent vanuit de supermarkt maar als je het niet lekker vindt zit je met een vrij nutteloze moestuin. Kijk dus goed naar wat je eet. Koop je iedere week sla en tomaten voeg die dan toe aan je moestuinplan, en omdat je het wekelijks eet kan je daar best wat meer van zaaien. Koop jij af en toe een courgette dan is het slim om je af te vragen of je de ruimte wilt geven aan een courgette plant die veel ruimte inneemt en ontzettend productief is. Reken maar op minstens 3 courgettes per plant per week minstens! In je moestuin plan neem je ook mee hoeveel ruimte planten innemen, maak een schets van hoe jij wilt dat je tuin eruit ziet. Op de zaadverpakkingen staat altijd aangegeven wat de afstand tussen de planten moet zijn, op deze manier kan jij uitrekenen hoeveel planten je kwijt kunt per m2 en kan je een plan maken voor wat je moet zaaien om je tuin te vullen. Zaai altijd wat extra voor als er iets niet opkomt, teveel plantjes kan je altijd nog weggeven.

Je moestuin bodem voorbereiden

Op onze moestuin hebben wij inmiddels verhoogde moestuin bakken van pallethout gemaakt. Dit omdat we op zeer natte, vette kleigrond zitten. In Nederland is kleigrond een veel voorkomende grondsoort, die zeker te verbeter is door veel compost toe te voegen. Vroeger werden tuinen op kleigrond standaard gespit, bemest met koemest en gefreest. Vandaag de dag is do-dig toch echt the way to go. Door het spitten verstoor je de bodem, en niet alleen de structuur maar ook alle micro organisme en nuttige insecten worden verstoord. Daarnaast lopen er nuttige schimmelnetwerken in iedere bodem die allemaal wereldwijd weer met elkaar in verbinding staan. Door de bodem niet te verstoren blijf er een gezonde bodem bestaan die alleen maar kan verbeteren. Onze kleigrond zat echter zo dicht dat we het eerste jaar wel hebben gespit en een dikke laag compost hebben aangebracht. Maar doordat ons complex zo dicht op het grondwater zit spoelt de compost weg in een natte winter. Met een compleet dichtgeslagen bodem waar je niks mee kunt. Vandaar dat we de verhoogde bakken hebben gemaakt. Niet meer spitten en snel starten in het voorjaar, en ook geen problemen meer met vocht. Naast kleigrond kan je tuin ook op zandgrond staan, wat ook niet erg ideaal is omdat water snel wegspoelt en moeilijk voedingsstoffen vast houdt. Ook hier zou ik een vorm van verhoogde bakken maken. Wat al heel simpel kan met 4 houten plakken die je op de hoeken aan elkaar bevestigd. Vervolgens kan je de bak vullen met compost, tuinaarde of moestuin grond.

De beste grond voor verhoogde bakken en potten

De beste grond voor verhoogde bakken en potten

Hou altijd rekening met je budget. Je kunt prima moestuin planten kweken in de goedkoopste tuinaarde die je kunt vinden. Geloof me ik heb het jaren gedaan omdat we vrijwel geen budget hadden. Maar als je het budget hebt dan vind ik de moestuingrond van pokon erg fijn om te gebruiken, het bevat alle biologische voedingsstoffen die planten nodig hebben. Terwijl de goedkope tuinaarde vaak bemest is met kunstmest. Wij toppen al onze verhoogde bakken en ook mijn potten thuis af met compost. Compost is zo veelzijdig dat je het voor al je planten kunt gebruiken als voeding. Staat een plant er niet zo mooi bij geef een handje compost en wat water zodat de voedingsstoffen de grond in gaan en meestal hersteld de plant dan heel snel.

Wat zijn de makkelijkste groente om te kweken

Last but not least wat zijn de makkelijkste groente om te kweken als beginner. En ik ga het eerlijk zeggen alles is makkelijk te kweken, ja yep ik heb het gezegd. Je moet alleen weten hoe je het moet doen. Maar goed als beginners groente wordt vaak sla en radijs aangeraden, beide groeien vrij snel en hebben niet veel verzorging nodig, ideaal dus als je nog geen idee hebt wat je aan het doen bent. Ook snijbonen, sperziebonen en droogbonen zijn makkelijke groente als beginner. Kruiden kunnen vaak wat meer een uitdaging zijn met het opkweken maar als je het een beetje onder de knie hebt is het niet moeilijk tip zaden alleen aandrukken in de aarde. Rucola, snijbiet en spinazie zijn makkelijke groentes voor jouw moestuin. Tomaten, paprika en pepers hebben wat meer voorbereiding nodig, je zaait deze binnen voor omdat ze een lang groeiseizoen nodig hebben en slecht tegen kou kunnen. Door ze in een beschermde omgeving met warmte en voldoende licht voor te zaaien geef je ze alvast een mooie start. En als er na ijsheiligen (half mei) geen kans op vorst meer is kun je de planten uitplanten nadat je ze eerst een paar dagen hebt laten wennen in de zon. Lees hiervoor mijn blog plantjes afharden.

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en dat het een motivatie is om je eigen moestuin te starten. Of dat nu een kleine kruidentuin is of dat je er dit jaar helemaal voor gaat omdat dit al jaren lang je droom is. Ik wens je veel succes, en niet vergeten in iedere moestuin gaan er dingen goed en dingen mis. Soms maak je zelf fouten maar ook de weersomstandigheden tellen enorm mee in de moestuin en daar hebben we geen controle over.

Lees ook:

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten