Hoeveel komkommers aan een plant?

door | 6 mrt,2024 | Blog 2024, Komkommer, Moestuin, Moestuinplanten | 0 Reacties

Het aantal komkommers dat je van een enkele plant kunt verwachten, is een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die net beginnen met moestuinieren. En het is ook handig om je dit af te vragen want op deze manier weet je ook hoeveel planten je moet planten om je moestuin doelen te halen. Het goede nieuws is dat gezonde komkommerplanten inderdaad in staat zijn om een aanzienlijk aantal vruchten te produceren, maar er zijn verschillende factoren die deze opbrengst beïnvloeden. Om de maximale opbrengst te bereiken, is het belangrijk om rekening te houden met het komkommer ras, de groeiomstandigheden, zorg en onderhoud, en niet te vergeten, de bemesting.

Verschillende komkommer rassen.

Allereerst, het ras speelt een grote rol in de opbrengst. Er zijn talloze komkommer rassen beschikbaar, variërend van traditionele tot hybride soorten. Sommige rassen zijn ontwikkeld om compact te groeien, terwijl andere meer ruimte nodig hebben. Raadpleeg de informatie op het zaadverpakking of de kweek handleiding voor specifieke details over de opbrengst van de gekozen komkommer. Zelf vind ik het fijn om verschillende rassen te kweken op onze moestuin. De afgelopen 2 jaar kweken we het ras Chinese slangen, een fijn ras dat behoorlijk goed produceert, en lange slanke vruchten geeft. Maar ook gewoon héél erg lekker smaakt. Het is een komkommer bomvol met smaak en maar weinig zaadlijsten. Vorig jaar kocht ik ook een komkommer plant, en jeetje wat was die plant productief. Steen vast gaf de plant iedere week 2 komkommers, totdat we op vakantie gingen en mijn tuin oppas niet genoeg water had gegeven. Dat was het einde van de plant. De productiviteit van de plant vond ik geweldig, maar de smaak was simpelweg minder. Vergelijkbaar met een supermarkt komkommer. Terwijl ik zo gewend ben dat groente uit de tuin veel meer smaak heeft. Maar het ras heeft er dus ook mee te maken.

Groeicondities van de komkommer planten

De omstandigheden waaronder je komkommerplant groeit, spelen ook een hele belangrijke rol. Komkommers gedijen het beste in een zonnige omgeving met goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat je de planten voldoende ruimte geeft, regelmatig water geeft, en een evenwichtige meststof toedient.Komkommer planten hebben een lekkere warme bodem nodig om in te groeien, daarnaast hebben ze veel vocht nodig. Mulchen kan helpen om het vocht in de bodem te houden en kan verdamping tijdens warme dagen voorkomen. Komkommer planten zijn veelvraten onder de planten, ze hebben veel vocht en aardig wat voedingstoffen nodig. En dat is ook nodig voor de hoeveelheid komkommers die de plant produceert.

Zorg en onderhoud van de planten

Een toegewijde zorg voor je komkommerplanten is van onschatbare waarde voor een overvloedige oogst. Regelmatig dieven, zoals eerder besproken, is een essentiële praktijk om ervoor te zorgen dat de energie van de plant gericht blijft op de ontwikkeling van vruchten. Daarnaast is het monitoren op ziekten en plagen belangrijk, omdat deze de opbrengst kunnen verminderen. Preventieve maatregelen en tijdige interventies zullen bijdragen aan een gezonde plant.

Bemesting voor een overvloedige oogst

Naast water geven is bemesting een belangrijk voor een gezonde komkommer plant en een maximale opbrengst. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte, bijvoorbeeld 10-10-20. Kalium is essentieel voor de bloem- en vruchtvorming.

Breng de meststof aan volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal tijdens de groeiperiode. Overbemesting moet echter worden vermeden, omdat dit schade kan veroorzaken. Een goede balans is cruciaal voor de gezondheid van de plant en een overvloedige productie.

Gebruik je liever een natuurlijke meststof dan is compost een goede optie om de komkommer planten mee te bemesten. Daarnaast zijn bananenschillen een rijke bron van kalium. Je kunt er een “smoothie” van maken en dit bij je planten gieten, dek het vervolgens af met wat aarde zodat het geen insecten aantrek. Ook kun je bananenschillen in kleine stukje snijden en deze naast je planten begraven.

Regelmatig oogsten voor doorlopende productie

Een ander belangrijk punt om de opbrengst van je komkommer plant hoog te houden is door de vruchten regelmatig te oogsten. Wanneer je de komkommers te groot laat worden gaan ze zaad maken. Dit zorgt ervoor dat de plant stopt met produceren omdat de plant maar één doel heeft met het maken van vruchten en dat is voortplanten. Op tijd oogsten is dus belangrijk.

Aantal komkommers per plant

Het aantal komkommers dat je uiteindelijk van één plant kunt verwachten, varieert, maar het is niet ongebruikelijk dat gezonde planten tientallen vruchten produceren gedurende het seizoen. Onder de juiste omstandigheden kan je een opbrengst van 20 tot 30 komkommers van één goed verzorgde plant verwachten.

Houd er rekening mee dat de opbrengst gedurende het seizoen kan variëren. Vroege komkommers zijn vaak talrijker dan latere oogsten. Bovendien kan externe invloeden zoals weersomstandigheden ook een rol spelen in de uiteindelijke opbrengst.

In conclusie, voor de maximale opbrengst van komkommers per plant, kies je zorgvuldig je variëteit, creëer je optimale groeiomstandigheden, en bied je de juiste zorg, onderhoud en bemesting. Het regelmatig oogsten van volgroeide komkommers zal niet alleen resulteren in een smakelijke beloning, maar ook bijdragen aan een doorlopende, overvloedige productie.

Meer lezen over komkommers kweken, lees dan onderstaande moestuin blogs:

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten