Kerststol zelf maken

door | 9 jan,2024 | Blog 2024, Brood recepten, Recepten | 0 Reacties

Voor de feestdagen had ik het recept voor zelf een kerststol maken al geschreven, maar ik ben het vergeten te publiceren. Altijd druk druk druk rond de feestdagen met werk en dingen die moeten gebeuren rond de feestdagen. Dus publiceer ik het bericht maar in Januari en noemen we het gewoon een feeststol die voor iedere gelegenheid kan. Rob is opgeleid tot banketbakker en heeft jaren voor Banketbakkerij van der Heijden gewerkt, en die maken simpelweg de lekkerste kerststollen die er zijn. En meestal halen we daar dan ook een stol, maar het leek me ook wel eens leuk om er zelf één te bakken. Ik moet zeggen het is best wel wat werk om zelf een kerststol te maken maar leuk om te doen.

Met tips van de banketbakker

Rob bakt thuis niet vaak maar kan nog steeds de beste taarten op tafel toveren. En hij is altijd handig in het geven van tips en tricks, en dat is maar goed ook want ik kook graag maar bakken vind ik altijd wel een uitdaging. Ik had dus een recept gevonden maar dat was door Rob al vrij snel afgekeurd, te weinig vulling niet de juiste verhouding en met wat aanpassingen was dit recept voor deze kerststol geboren.

Leuk om met kinderen te maken

Chase vindt het leuk om te helpen in de keuken en als ik hem een kookboek geef dan wil hij het liefst alles uit het boek maken. De kerstvakantie gebruiken we vaak om wat meer samen te koken en te bakken. En deze kerststol is erg leuk om met kinderen te maken. Helpen met ingrediënten mengen of zelf het deeg kneden en natuurlijk de magie zien van deeg dat groeit tijdens het rijzen.

Waar vind je alle ingrediënten voor deze stol

Daar had ik dus even moeite mee waar ik alle ingrediënten kon kopen. Want gekonfijt fruit kon ik in geen enkele supermarkt vinden. Uiteindelijk vond ik het op de markt bij mijn favoriete notenkraam. Je kunt het gekonfijte fruit ook vervangen voor sukade, die is verkrijgbaar bij de AH en de Jumbo. De amandelspijs is verkrijgbaar bij de AH en de Jumbo, je kunt het ook zelf maken maar dat heb ik niet gedaan. En de overige ingrediënten zijn bij bijna iedere supermarkt te krijgen.

Kerststol zelf maken

Kerststol

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Brood
Keuken Bakken
Porties 1 kerststol

Equipment

  • Vershoudfolie
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Schone theedoek (zonder wasmiddelluchtjes)
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 8 gram droge gist
  • 150 ml melk lauwwarm
  • 125 gram roomboter gesmolten
  • 350 gram tarwebloem gezeefd, plus extra om te bestuiven
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 3 gram fijn zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 50 gram notenmix grof gehakt
  • 50 gram gekonfijt fruit gehakt
  • 300 gram amandelspijs

Voor de garnering:

  • 30 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker

Instructies
 

  • Meng in een grote kom de droge gist met de lauwwarme melk en gesmolten roomboter totdat de gist volledig is opgelost. In een andere kom combineer je de gezeefde tarwebloem, witte basterdsuiker, koekkruiden en fijn zout. Roer dit bloemmengsel samen met het losgeklopte ei door het gistmengsel en kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Kneed het deeg vervolgens 5 tot 10 minuten goed door, totdat het soepel aanvoelt. Vorm een bal van het deeg en plaats deze in een kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Bestuif het werkblad met bloem en leg het gerezen deeg erop. Kneed de rozijnen, krenten, grof gehakte notenmix en het gehakte gekonfijte fruit door het deeg. Druk het deeg plat tot een ovale vorm. Rol de amandelspijs uit tot een worst die even lang is als de deeglap en leg deze in het midden van het deeg. Vouw het deeg over de spijs zodat een broodvorm ontstaat, en druk de naad goed aan.
  • Leg de kerststol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat het geheel nog eens 45 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Plaats een ovenschaal met een kopje kokend water op de bodem van de oven. Verwijder de theedoek van de bakplaat en zet deze in het midden van de oven. Bak de kerststol in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  • Haal de kerststol uit de oven en laat deze afkoelen. Bestrijk de afgekoelde kerststol met gesmolten roomboter en bestuif royaal met poedersuiker.

Voila daar heb je je zelf gemaakte kerststol of feeststol waar je ook lekker van kunt genieten op andere momenten in het jaar. Was dit recept nuttig voor je laat het mij dan even weten in de reacties hieronder. Heb je het recept zelf gemaakt dan wil ik je vragen om een review achter te laten. Dit helpt mijn website weer groeien!

Meer brood recepten vind je hier

Mijn website begint steeds meer vorm te krijgen en op de pagina brood recepten vind je onder andere het recept voor zelf stokbrood bakken, een ciabatta maken, een vijgen notenbrood maken of een geweldig recept om een heerlijk zelfgebakken witbrood op tafel te toveren.

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept




Laatste blogs