Knoflook kweken is dat moeilijk, nee helemaal niet eigenlijk vind ik het één van de makkelijkste dingen om zelf te kweken op de moestuin. En daarnaast smaakt verse knoflook vele malen beter dan de knoflook uit de supermarkt. Ik schreef eerder al een blog steek eens een bol knoflook in de grond. Wat ik ook zeker blijf doen en een mooie manier is om oogst te vervroegen en al vroeg in het jaar te genieten van de verse knoflook smaak. Maar het geeft je geen mooie grote bollen knoflook en daar gaat het natuurlijk om als je zelf knoflook wilt kweken.
Inhoudsopgave koflook kweken
Snel overzicht knoflook kweken, verzorgen en oogsten
Grondsoort: | alle grondsoorten |
Zaaidiepte: | 0.5 cm |
Zaai periode: | Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september |
Standplaats: | Zonnig |
Plantafstand: | 15 cm |
Planthoogte: | 15-30 cm |
Bewateren: | Matig |
Oogsten: | Binnen 4-9 weken |
Plagen en Ziektes: | slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje |
Waarom zelf knoflook kweken
Zelf knoflook kweken is iets waar ik veel plezier aan beleef. We houden van knoflook en eten het bijna dagelijks door onze gerechten. Voor ons is zelf knoflook kweken dus zeker een besparing op onze boodschappen rekening. Een ander voordeel van zelf knoflook kweken is dat we weten dat de knoflook vers is. Er gaat niets boven de smaak van verse knoflook. En is niet te vergelijken met de geïmporteerde knoflook die vaak uit China komt en daar vaak lange tijd ligt opgeslagen soms zelfs jaren.
Wanneer je knoflook uitplanten
Er bestaat een handig ezelsbruggetje voor het uitplanten van knoflook 10-10-10. Uitplanten in maand 10, oktober dus, ongeveer 10 cm uit elkaar en 10 maanden in de grond. 10 maanden in de grond red de knoflook bij ons meestal niet. Laten we haar zo lang staan, dan zal zeker in een natte zomer een deel al rot zijn op onze natte kleigrond. 9 a 9,5 maand werkt voor ons beter. Het ezelsbruggetje is dus handig maar geen must! Want ook in november, december en januari kan je nog prima knoflook uitplanten. Zolang de grond maar niet bevroren is. Knoflook heeft een koude periode nodig om de prachtige knoflook bollen te kunnen vormen. Voor het kweken van knoflook kan je pootgoed kopen maar je kunt ook knoflook uit de supermarkt gebruiken. Gebruik dan het liefst biologische knoflook. Niet bio kan nog wel eens bespoten zijn om uitlopen te voorkomen. Vooral voor knoflook uit het buitenland is dit vaak het geval.
Kan ik nog knoflook kweken in de lente
Lees je dit in de lente en denk je dat je te laat bent. Nee hoor, knoflook kweken kan nog, mijn tuinbuurman doet niet anders. En heeft altijd een leuke opbrengst. Knoflook die in de lente geplant wordt geeft vaak minder grote bollen met kleine teentjes. Iets wat we liever niet willen want dat geeft zoveel werk bij het pellen van de knoflook. Er is wel een trucje dat kan helpen om toch grote bollen te krijgen als je de knoflook pas in de lente uitplant. Door ze een paar weken achterin de koelkast te leggen krijgt de knoflook alsnog de koude periode die het normaal buiten zo krijgen bij het uitplanten in de winter. Vaak helpt die voldoende om ook in het voorjaar nog knoflook te kweken.
De tenen uitplanten
Voor een mooie grote bol gebruik je het liefst de grote teentjes knoflook. Je breekt de bol open, probeer het gedeelte waar de wortels zaten zo min mogelijk te beschadigingen. Daar gaan opnieuw de wortels groeien en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je een mooie bol knoflook overhoudt. Het vliesje kan je gewoon om de teentjes heen laten zitten. Plant het teentje ongeveer 10 cm uit elkaar en circa 6 cm diep, met het puntje omhoog. Dek het af met wat grond en het grote wachten kan beginnen. De knoflook teentjes mogen net onder de grond verdwijnen. Hou je veel kleine teentjes over dan kan je deze ergens anders of in een pot wat dichter bij elkaar planten. Zo kan je in het vroege voorjaar die jonge knoflook oogsten die nog geen bol heeft gevormd net als lente ui. Het is heerlijk in diverse gerechten.
Groen in de winter en het vroege voorjaar.
De tenen wortelen al vrij snel in de grond, en snel zal er dus ook al een groen sprietje boven de grond komen. In de winter zal de groei vertragen en zodra het in het voorjaar warmer wordt dansen de groene sprieten je tegemoet op een nog redelijk lege moestuin. Vanaf dan gaat het snel de sprieten vormen snel mooie dikke stelen en onder de grond ontwikkeld zich een mooie bol.
Knoflook stelt weinig eisen aan de grond
Knoflook groeit vrij makkelijk en stelt weinig eisen aan de grond waar ze ingeplant worden. Je kan ze alleen beter niet zetten op een plek die net bemest is want knoflook houdt niet van verse mest en ook niet van natte voeten. Wij gebruiken altijd compost als voeding voor de knoflook. En trouwens ook voor veel van onze andere planten in combinatie met mineral +. Hierop doet de knoflook het altijd erg goed op de tuin en mogen wij ieder jaar mooie exemplaren oogsten. Zelfs op het stukje grond dat nog veel liefde en aandacht nodig heeft doet ze het prima.
Bloemen op tijd verwijderen
De bloemen van knoflook zijn erg mooi om te zien, maar het is niet goed om de bloemen te laten zitten als je graag een mooie bol knoflook wilt kweken. De bloem trekt namelijk de energie uit de bol, waardoor je oogst verloren kan gaan als je de bloemen uit laat bloeien. De bloemen kan je er dus het beste uithalen. Probeer deze recht omhoog uit de knoflook te trekken, dan trek je er een hele lange bloemstengel uit. Die trouwens ook eetbaar is, en is veel culturen als delicatesse wordt gezien. De stengel is heerlijk in roerbak gerechten, soep of snij ze fijn door een salade. Bij ons worden de bloemstengels schoongemaakt, vers gebruikt en wat we teveel hebben gaat de vriezer in.
Knoflook oogsten
Knoflook kweken is leuk maar het leukste daaraan is natuurlijk de knoflook oogsten! De meningen zijn verdeeld als het gaat over wanneer oogsten. Sommige zeggen pas oogsten als het loof helemaal verdord is. Andere zeggen oogsten zodra de onderste 2, 3 bladeren uitgedroogd zijn. Meestal zitten wij er een beetje tussenin. Als we mooie dikke stelen hebben staan dan halen we er her en der een bol uit met een klein schepje. En kijken we of deze aan onze verwachting voldoet. Dit jaar besloten we daardoor 1 soort al te oogsten en de andere nog even te laten staan. Die had wat meer tijd nodig om nog wat door te groeien. De knoflook proberen wij bij voorkeur te oogsten na een paar droge dagen. Zodat de bollen droog uit de grond komen en we zo mooie schone knoflook overhouden.
Knoflook drogen na de oogst
Verse knoflook is heerlijk maar als je veel knoflook oogst dan is het belangrijk om de knoflook goed te laten drogen na de oogst. Knoflook drogen doe je het beste in een droge ruimte uit de volle zon. Bij ons is dit vaak onder de overkapping of in de schuur. Controleer je knoflook regelmatig en haal eventueel zachte bollen er tussen uit. Je kan ze ook liggend laten drogen op een rek, bijvoorbeeld een oud droogrek van de was. Belangrijk is dat ze niet te dicht op elkaar liggen of hangen, zodat ze echt goed droog kunnen worden. Eenmaal droog kan je er een mooie knoflook vlecht van maken. Of het uitgedroogde loof afknippen en de knoflook op een koele droge plek bewaren.
Ga jij dit jaar ook knoflook kweken?
Veel gestelde vragen over knoflook kweken, verzorgen en oogsten
Hoelang duurt het voordat je knoflook kan oogsten?
Circa 38 weken na het poten van de knoflook kun je knoflook oogsten.
Is knoflook winterhard?
Ja knoflook is winterhard en kan goed vorst verdragen.
Welke maand knoflook planten?
Knoflook plant je het beste in Oktober met een uitloop tot half November.
Is knoflook meerjarig?
Ja knoflook is meerjarig. Alleen zul je als je de knoflook laat staan geen mooie bollen meer kunnen oogsten. Omdat de tenen weer gaan splitten en proberen uit te groeien tot een nieuwe pot.
Hoe diep moet je knoflook planten?
Knoflook plant je 5-6 cm diep, en zet je circa 10 cm uit elkaar.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks