Zoetzure Komkommer inmaken

door | 13 mei,2022 | Blogs 2022, Conserveren, Inmaken, Moestuin, Recepten | 0 Reacties

Zoetzure komkommer inmaken het klinkt nog zo voorbarig want ik zaaide vorige week de eerste komkommers voor in potten. Die staan op de tuin in mijn kasje, maar toen ik eergisteren de eerste blaadjes boven de grond zag uitsteken sloeg mijn hoofd al een beetje op hol. En pende ik fanatiek een lijstje neer van wat ik dit jaar echt heel graag wil inmaken met komkommer en augurk. Misschien iets te fanatiek want vorig jaar hadden we helemaal niet zo’n goede oogst. Maar dit jaar gaat het gewoon veel beter weer worden, hebben we mooie verhoogde bakken en kunnen we zelf een komkommer plant of 2 kwijt in ons kasje. Dus ik ben er zeker van dat we dit jaar weer komkommer kunnen inmaken. En als het niet van eigen oogst is dan wordt het een ritje naar de markt. Want op de 3 overgebleven potjes van vorig jaar overleven we de winter niet, beter nog ze halen de winter niet eens 😉

Verantwoord komkommer inmaken

Wil je komkommer inmaken om ze langere tijd te kunnen bewaren dan moet je wat standaard regels in acht nemen. Werk altijd met gesteriliseerde potten en gebruik een azijn met een percentage van minimaal 5%. De 5% staat voor de zuurtegraad van de azijn, hoe zuurder deze is des te beter jij er producten in kan conserveren. Schone potten gebruiken, en werken met schone handen is altijd van belang op het moment dat je gaat inmaken. Je potten kan je op verschillende manieren schoonmaken.

  • Maak ze goed schoon met soda, was ze goed af en giet er kokend water in.
  • Kook je potten en deksels uit in een pan met water.
  • Was ze op de hoogste temperatuur in je vaatwasser.
  • Steriliseer je potten in de oven op een temperatuur van 120 graden. Zorg dat er geen etiketten meer opzitten.

Zelf maak ik de potten na gebruik goed schoon, was ze in de vaatwasser en berg ze op met de deksel erop. Zodra er een dagje wecken en inmaken op de planning staat vul ik de vaatwasser met alleen potten en deksels. En laat deze op de hoogste stand een vol programma draaien.

Komkommer inmaken op verschillende manieren

Komkommer inmaken kan op verschillende manieren, je kunt de komkommer in dunne plakjes snijden, in halve maantjes of op mijn favoriete manier als stick. Hierbij snijd je de komkommers ongeveer net zo hoog als dat het potje is, houdt 1 cm ruimt over aan de bovenkant zodat je de potten correct kunt afsluiten. Met het maken van komkommer sticks kun je gemakkelijk de zaadlijsten van de komkommer wegsnijden. De zaadlijsten kunnen zacht worden tijdens het inmaak proces en we willen natuurlijk lekker knapperige komkommers sticks. Komkommer in het zuur maken is leuk om te doen, maar voor ons met een grote moestuin ook bijna een noodzaak om te doen. Om op deze manier onze komkommer oogst te kunnen conserveren voor de winter.

Variëren met dit recept is simpel!

Voor het inmaken van komkommers gebruik je als basis water, azijn en suiker. Maar variëren met dit recept is erg makkelijk door een rode peper, rode ui of andere kruiden toe te voegen . Het toevoegen van dille geeft weer een hele andere smaak aan de komkommers. Terwijl het toevoegen van peper korrels om rode peper de komkommer lekker pittig kunnen maken. En op deze manier kan je het recept eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak. Gebruik de ingemaakte komkommer in een zoetzure komkommer salade, als bijgerecht bij Indische of Surinaamse recepten, of als lekkere snack op een tapas plank. Ik blijft dit één van de lekkerste inmaak recepten voor komkommers vinden die ik tot nu toe heb gemaakt. Oké weer genoeg geklets, laten we snel naar het recept gaan zodat jij zelf komkommers kunt gaan inmaken.

Variëren met dit recept is erg makkelijk door een rode peper, rode ui of andere kruiden toe te voegen kan je het recept eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak. Gebruik de ingemaakte komkommer in een zoetzure komkommer salade, als bijgerecht bij de nasi of bami, of als lekkere snack op een tapas plank.

Bekijk dit recept op youtube

Ik hoop dat dit recept nuttig voor je was! Wil je liever zien hoe ik met dit recept thuis komkommer plakjes inmaak? Bekijk dan even mijn youtube video over het inmaken van komkommers in zoetzuur van mijn eigen komkommer oogst.

Zoetzure komkommers inmaken video
Veel liefs

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wecken hoe doe je dat en wat is het - […] alleen ontwikkelen in een luchtdichte omgeving die niet zuur is. Daarom is het helemaal veilig om komkommer in te…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten