pickled cucumbers, homemade preserves, jars-1520638.jpg

Zoetzuur Komkommer inmaken

Snel naar recept

Zoetzure komkommer inmaken het klinkt nog zo voorbarig want ik zaaide vorige week de eerste komkommers voor in potten. Die staan op de tuin in mijn kasje, maar toen ik eergisteren de eerste blaadjes boven de grond zag uitsteken sloeg mijn hoofd al een beetje op hol. En pende ik fanatiek een lijstje neer van wat ik dit jaar echt heel graag wil inmaken met komkommer en augurk. Misschien iets te fanatiek want vorig jaar hadden we helemaal niet zo’n goede oogst. Maar dit jaar gaat het gewoon veel beter weer worden, hebben we mooie verhoogde bakken en kunnen we zelf een komkommer plant of 2 kwijt in ons kasje. Dus ik ben er zeker van dat we dit jaar weer komkommer inmaken kunnen maken. En als het niet van eigen oogst is dan wordt het een ritje naar de markt. Want op de 3 overgebleven potjes van vorig jaar overleven we de winter niet, beter nog ze halen de winter niet eens 😉

Verantwoord komkommer inmaken

Wil je komkommer inmaken om ze langere tijd te kunnen bewaren dan moet je wat standaard regels in acht nemen. Werk altijd met schone potten en gebruik een azijn met een percentage van minimaal 5%. De 5% staat voor de zuurtegraad van de azijn, hoe zuurder deze is des te beter jij er producten in kan conserveren. Schone potten gebruiken, en werken met schone handen is altijd van belang op het moment dat je gaat inmaken. Je potten kan je op verschillende manieren schoonmaken.

  • Maak ze goed schoon met soda, was ze goed af en giet er kokend water in.
  • Kook je potten en deksels uit in een pan met water.
  • Zet ze op de hoogste stand in je vaatwasser.
  • Steriliseer je potten in de oven op een temperatuur van 120 graden. Zorg dat er geen etiketten meer opzitten.

Zelf maak ik de potten na gebruik goed schoon, was ze in de vaatwasser en berg ze op met de deksel erop. Zodra er een dagje wecken en inmaken op de planning staat vul ik de vaatwasser met alleen potten en deksels. En laat deze op de hoogste stand een vol programma draaien.

Zorg er altijd voor dat je deksels heel en schoon zijn. Hebben ze een beschadiging doe ze dan weg. Je loopt anders het risico dat je potten niet goed afsluiten en dat de inhoud bederft en dat is zonde van je komkommers.

Komkommer inmaken op verschillende manieren.

Komkommers kan je op verschillende manieren inmaken. Je kan verschillende kruiden gebruiken om je komkommer in te maken. En je kan ze ook in verschillende vormen inmaken, in plakjes, sticks of halve maantjes. Plakjes maak ik alleen nog van jonge komkommers die nog geen hele dikke zaadlijst hebben. Zelf merk ik dan bij ingemaakte komkommers met een dikke zaadlijst dit gedeelte zacht wordt na verloop van tijd. En we willen natuurlijk wel lekker knapperige zoetzure komkommers. Zelf maak ik het liefst sticks, omdat dit het snelst te verwerken is en ze sneller een potje vullen. Schijfjes of halve maantje moet je goed aandrukken. En ik heb altijd het gevoel dat de potjes dan toch minder vol zitten dan met sticks. Bij het maken van komkommer sticks kan je de zaadlijsten ook makkelijk verwijderen en dat vind ik zelf een stuk lekkerder.

Veel liefs

Een reactie op “Zoetzuur Komkommer inmaken

  1. Pingback: Wecken hoe doe je dat en wat is het

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *