Alles wat je moet weten over komkommers kweken

door | 29 feb,2024 | Blog 2024, Komkommer, Moestuin, Moestuinplanten, Thuis tuinieren, Zaaien | 0 Reacties

Wil je dit jaar zelf komkommers kweken maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Je bent op de juiste plek! In deze uitgebreide blog neem ik je stap voor stap mee, waardoor je volledig voorbereid bent op het kweken van de perfecte komkommers, van het voorzaaien, uitplanten, bemesten tot het oogsten.

Komkommer voorzaaien

Komkommer voorzaaien

Laten we beginnen met het zaaien van de komkommers. Voorzaaien is een belangrijke stap die je helpt sterke zaailingen te krijgen. Vul kleine zaaitrays of potjes met hoogwaardige zaai- en stekgrond. Zet de zaden ongeveer 1 cm diep en houd de grond constant vochtig. Doe dit ongeveer 4 tot 6 weken voor de laatste verwachte vorstdatum. De laatste vorstdatum in Nederland is hier rond half mei, we houden hiervoor houden de meeste tuinders ijsheiligen aan. Het is belangrijk om de zaailingen warm te houden. Plaats de potjes op een warme plek en wacht tot de zaailingen lekker . Geef de plantjes altijd een plek met voldoende licht, plaatst ze onder een groeilamp of in een zonnige vensterbank.

De komkommer planten afharden

Zoals al gezegd houden we ongeveer half mei aan voor het uitplanten van de komkommer planten. Voordat we de jonge plantjes kunnen uitplanten is het belangrijk om ze af te harden. Ik heb er al vaker over geschreven maar planten kunnen net als mensen verbranden als ze niet wennen aan direct zonlicht, Laat de jonge komkommer planten rustig wennen aan de zon door ze overdag even buiten te en na een uurtje weer binnen te halen. Bouw dit rustig op door telkens een uur toe te voegen, meestal hebben de planten maar een paar dagen nodig om te wennen. Let op tekenen van stress zoals blad dat slap gaat hangen, of dat geel verkleurd. Zie je dit gebeuren haal de planten dan direct naar binnen, en laat ze even een paar dagen bijkomen. Begin dan weer opnieuw met het afharden.

Komkommer buiten uitplanten

komkommer buiten uitplanten

Na de laatste vorstperiode is het moment aangebroken om je zaailingen in de volle grond te planten. Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten, ongeveer 60 cm. Of je nu kiest voor de tuin of grote potten, zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien. De komkommer planten hebben een vrij groot wortelgestel, als je de komkommers kweekt in een pot neem dan een grote pot. Vorig jaar had ik thuis een komkommer plant in een 30 liter pot, maar die was eigenlijk te klein. Waardoor ik dagelijks water moest geven en de plant onze vakantie niet heeft overleefd. En dat was erg jammer want het was een zeer productieve plant.

Hoe verzorg je een komkommer plant

Nu je komkommerplanten eenmaal in de grond staan, is regelmatige verzorging belangrijk. Hier zijn de belangrijkste taken om je komkommer planten goed te verzorgen:

  • Water geven: Komkommers houden van vocht. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Geef bij voorkeur ’s ochtends water om schimmelproblemen te voorkomen. Om het vocht vast te houden rond de planten kun je een mulch laag aanbrengen van bijvoorbeeld stro, gemaaid gras of versnipperd blad.
  • Bemesting: Een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte is ideaal om de vruchtvorming te stimuleren. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste toepassing. Zelf gebruik ik bij onze planten het liefst compost om ze mee te bemesten, en handje compost toevoegen en daarna water geven kan een enorme boost voor je planten zijn. Naast compost gebruiken wij bokashi en het vocht van de bokashi om onze planten te voeden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
  • Ondersteuning: Omdat komkommer planten klimmers zijn, hebben ze ondersteuning nodig. Plaats stevige klimrekken of stokken bij het planten om de planten te ondersteunen terwijl ze groeien. Bij ons op de moestuin groeien de komkommers tegen gaasbeton hier kun je ze mooi tussendoor “rijgen”.
  • Dieven: Net als tomatenplanten groeien komkommer planten dieven, dit zijn zijtakken die uit de oksel van de hoofdstengel groeien. Haal je deze niet weg dan groeien ze uit tot een volledige plant, en dat geeft nogal een bende.

Hoe dief je een komkommerplant

Hoe dief je een komkommer plant

Een belangrijke stap in de verzorging van komkommerplanten is het regelmatig verwijderen van zijtakken, ook wel ‘dieven’ genoemd, tussen de bladoksels. Dit bevordert een optimale energieverdeling voor gezonde vruchten. Dieven kun je het beste vinden door de hoofdstengel vanaf de grond te volgen, en langs ieder blad te controleren of er geen zijtak ontstaat vanuit de blad oksel (tussen de stengels en het blad) Knip deze met een scherpe snoeischaar weg.

Hoe groeien komkommers het beste

  1. Ondersteuning Bieden: Begin met het plaatsen van stevige klimrekken of kooien bij het planten. Deze ondersteuning zal de komkommerplanten helpen om omhoog te klimmen en de vruchten te ondersteunen terwijl ze groeien.
  2. Regelmatig Dieven: Het dieven van komkommerplanten is belangrijk voor een optimale groei. Verwijder regelmatig de zijtakken tussen de bladoksels om ervoor te zorgen dat de plant zijn energie richt op de hoofdstengel en de ontwikkeling van gezonde komkommers.
  3. Juiste Bemesting: Gebruik een evenwichtige meststof, bij voorkeur met een hoger kaliumgehalte, om de vruchtvorming te stimuleren. Breng de meststof volgens de instructies aan, meestal in de groeiperiode.
  4. Voldoende Water: Komkommers hebben consistent vocht nodig. Zorg voor een regelmatige watertoevoer om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens warme zomerdagen.
  5. Bescherming Tegen Ziekten: Controleer je planten regelmatig op tekenen van ziekten, zoals meeldauw of bladluizen. Handel snel en doeltreffend om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe lang duurt de groei van een komkommer

Na het succesvol uitplanten duurt het meestal tussen de 50 en 70 dagen voordat je volgroeide komkommers kunt oogsten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de komkommervariëteit en de groeiomstandigheden. Daarnaast kan er ook een behoorlijk verschil zijn in zelf gezaaide planten en gekochte planten. Vorig jaar had ik één gekochte plant en die produceerde veel sneller en meer dan mijn zelfgezaaide planten. Maar! De komkommers van de zelfgezaaide planten waren wel een stuk lekkerder. Zo kun je dus een afweging maken voor jezelf wat je belangrijker vindt.

Hoeveel komkommers aan een plant

Hoeveel komkommers aan een plant

De hoeveelheid komkommers die je kunt verwachten varieert, maar gezonde komkommerplanten kunnen tientallen vruchten produceren. Het regelmatig oogsten van volgroeide komkommers stimuleert bovendien een doorlopende productie. De productie hangt af van het soort komkommer dat je kweekt, op de verpakking staat vaak aangegeven wat je aan opbrengst kunt verwachten. De verpakking geeft eigenlijk nooit echt aan hoeveel komkommers je kunt oogsten. Maar rassen die veel opbrengst geven staat er vaak op de verpakking aangegeven dat het een productief ras is.

Heeft komkommer veel water nodig?

Ja, komkommers hebben aanzienlijke hoeveelheden water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Geef de planten regelmatig water, en houdt ze vooral tijdens warme dagen goed vochtig. De planten mulchen kan helpen om vocht in de grond vast te houden. Met het mulchen breng je een laag stro of ander plantaardig materiaal aan rond de planten. Het kan je helpen om minder water te geven en je komkommer planten gezond te houden.

Zo dat was het voor deze blogpost, ik hoop dat de informatie nuttig voor je is! Ben je benieuwd naar onze moestuin of wil je meer tips ontvangen volg mij dan op Youtube en Instagram.

Nog even doorlezen over komkommers kweken lees dan ook deze moestuin blogs:

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten