Kruiden drogen in voedseldroger

door | 4 mei,2022 | Blogs 2022, Conserveren, Kruiden en groente drogen | 2 reacties

Kruiden drogen in een voedseldroger kan je veel voordelen opleveren. Kruiden kan je overal kweken, op je balkon in je moestuin of in de achtertuin. Het hebben van verse kruiden voelt voor mij altijd als een luxe. Echter in de winter valt er veel minder te oogsten dan in de zomer. Het drogen van kruiden in de voedseldroger is voor mij dan ook een ideale manier om ook in de winter te kunnen genieten van mijn eigen onbespoten oogst. Kruiden kan je op verschillende manieren drogen hier ga ik specifiek in op het drogen van kruiden in een voedseldroger.

Kruiden drogen in een voedseldroger welke temperatuur

Belangrijk bij het drogen van kruiden is dat je de kruiden niet op een te hoge temperatuur verhit. Verhit je kruiden boven een temperatuur van 40 graden dan gaan de goede eigenschappen van de kruiden verloren. En dat is natuurlijk zonde. Kruiden droog je het beste tussen de 35-39 graden.

Was de kruiden goed voordat je ze gaat drogen, zo weet je zeker dat er geen aarde of beestjes in je gedroogde kruiden zitten. Dep ze goed droog met een schone theedoek.

Kruiden kunnen gemakkelijk door het rooster van de voedseldroger vallen. Sommige voedseldrogers worden geleverd met droog matjes. Mijn voedseldroger* heeft deze matjes niet. Ze zijn wel te koop. Maar ik heb oude hydrofiel doeken op maat geknipt en even onder de naaimachine met een zigzag steek afgewerkt tegen het raffelen. Niet zo handig met de naaimachine? Je kan ook op maat geknipt bakpapier, neteldoek of kaasdoek gebruiken om te voorkomen dat de kleine deeltjes door het rooster vallen.

Hoe lang kruiden drogen in droogmachine

Kruiden drogen in droogmachine

Hoe lang kruiden moeten drogen in een voedseldroger is lastig om te zeggen. Het hangt namelijk af van je voedseldroger en het type kruiden dat je wilt drogen. Gemiddeld ligt de tijd voor het drogen van kruiden tussen de 6-12 uur. Om je een indicatie te geven:

Soort kruidenTemperatuurDroogtijd
Basilicum35 graden12-13 uur
Bieslook35 graden12-16 uur
Citroenmelisse35 graden6 uur
Chilivlokken38 graden24 uur
Lavendel35 graden3 uur
Salie35 graden12 uur
Vlierbloesem35 graden6 uur

Kan je jouw voedseldroger net als ik niet zo specifiek instellen, hou dan een lagere temperatuur aan en verleng de droogt tijd.

Voordelen van kruiden drogen in een voedseldroger

Er zitten wel wat voordelen aan het drogen van kruiden in een voedseldroger. Doordat je op een lage temperatuur droogt blijven de voedingsstoffen behouden. Daarnaast kan je een mooie wintervoorraad aan legen en scheelt je dit in de winter in kosten. Een ander voordeel van drogen in de voedseldroger is dat je kruiden zoals bieslook, peterselie, dille en basilicum makkelijker kunt drogen. Deze kruiden zijn moeilijker te drogen door ze op te hangen doordat ze meer vocht bevatten. In de voedseldroger lukt het meestal wel.

Gedroogde kruiden bewaren

Bewaar je gedroogde kruiden in een luchtdichte pot en zorg ervoor dat er geen vocht bijkomt. Je wilt je kruiden goed droog en uit direct zonlicht bewaren. Bewaar je de gedroogde kruiden op deze manier dan kan je ze tot een jaar bewaren. Lang genoeg tot de volgende oogst dus! Nog geen voedseldroger bekijk mijn aanbod aan voedseldrogers.

Droog jij zelf je kruiden? En heb je leuke aanvullingen voor dit artikel laat dan hieronder een berichtje achter. Ook lees ik graag of het artikel nuttig voor je was en hoe ik het verder kan aanvullen. Veel plezier met het zelf drogen van kruiden in een voedseldroger!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuin winkel

2 Reacties

 1. Chantal

  Wat een fijn artikel, dankjewel! Kan je ook verschillende kruiden tegelijk in een voedseldroger drogen? Of nemen ze dan elkaars smaak of geur over? Ik heb nu bijvoorbeeld bieslook maar ook stevia staan die allebei deels gedroogd kunnen worden.

  Antwoord
  • DeeDee

   Hoi Chantal, wat leuk om te lezen! Vaak nemen kruiden wel elkaars geur en smaak over. Ik kijk altijd een beetje naar wat ik toch veel samen gebruik. Bijvoorbeeld droog ik wel ui met knoflook. Of peterselie met bieslook. Omdat ik die combinatie in gerechten vaak samen gebruik. Maar Stevia en bieslook zou ik niet samen doen. Stevia droogt ook heel makkelijk in een klein bosje als je het ophangt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten