Zelfgemaakte knoflookboter op een vers warm stokbroodje daar kunnen wij héél erg van genieten! Bij de BBQ, het gourmetten of tijdens een heerlijke tapas avond. Zelf knoflookboter maken is dusdanig eenvoudig dat je het binnen enkele minuten op tafel kan hebben. Maak je wat meer dan kan je er later in de week het nog gebruiken voor heerlijke knoflook aardappeltjes uit de oven. Bak er een stukje vlees in om een heerlijke knoflook smaak aan je stukje vlees te krijgen. Of gooi een klontje over een vers gegrilde maiskolf met deze kruidenboter kan je alle kanten op. En dat is voor mij dan ook de reden om in de zomer bijna wekelijks deze heerlijke knoflookboter te maken. Wij houden van veel knoflook.
Varieer eens met kruiden voor een andere knoflookboter
Ik hou ervan om bieslook en peterselie te gebruiken, omdat dit smaken zijn die net snel overheersen. Maar toch even net dat extra beetje smaak geven aan de kruiden knoflook boter. Maar je kan prima variëren met de kruiden. Salie gaat bijvoorbeeld ook heel goed samen met knoflook. Of gebruik eens munt voor een frisse smaak. Ben je gek op ui, dan kan je een gehakt lente uitje of het groene loof van ui toevoegen. En op deze manier kan je eindeloos variëren met deze heerlijke boter.
Lente variatie met deze knoflookboter
Ohhh wat hebben we er dit weekend van genoten! Knoflook kruiden boter met “lente knoflook” ik schreef er al over in mijn blog steek eens een bol knolfook in de grond de lente knoflook blijft één van mijn favoriete dingen van de tuin. Gewoon omdat je al vroeg kan oogsten en kan oogsten wanneer je wil. Nu stond er een bosjes met jonge knoflook aardig in de weg en nam ik dus alles mee. Het was heerlijk weer dus ’s avonds ging de bbq aan, kwam er nog mais uit de vriezer en maakte ik natuurlijk deze knoflookboter. Maar nu met de verse lente knoflook en een grote teen knoflook erdoor. We hebben er van gesmuld. En het is zo fijn om eindelijk weer verse dingen van de tuin te hebben!
Maak de kruiden knoflook boter van te voren
Het is verstandig om de knoflookboter van te voren te maken. Zodat de smaken van de knoflook en kruiden goed in de boter kunnen trekken. Zelf vind ik de boter het lekkerst als hij een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Maar je kan hem ook heel goed een paar uur van te voren maken. En ben je echt last minute, dan kan je altijd nog een teentje extra knoflook toevoegen om de boter snel op smaak te krijgen. Kortom met dit receptje kan je veel verschillende kanten op!
De kruiden boter invriezen
Heb je een grote knoflook oogst van de moestuin, of kan je goed knoflook kopen? Dan is het een idee om een flinke portie kruiden knoflook boter te maken en deze in kleine porties in te vriezen. Zo heb je het altijd bij de hand. Je kan het bijvoorbeeld invriezen in ijsblok bakjes waardoor je makkelijk een kleine portie boter uit de vriezer kan halen. Bijvoorbeeld om lekker aardappeltjes, of een stukje vlees in te kunnen bakken voor een subtiele knoflook smaak. Maar je kan ook een worst maken. Maak de knoflook boter volgens het recept. Neem een vel bakpapier en rol de knoflook boter erin op. Laat de rol opstijven in de koelkast. Verwijder voorzichtig het bakpapier. En stop de knoflook boter in een bakje of zip zak. Zo kan je er telkens met een scherp mes een plak afsnijden. De boter blijft ongeveer 6 maanden goed in de vriezer.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 125 gram roomboter
- 4-5 grote tenen knoflook (meer mag natuurlijk)
- Klein bosje peterselie
- Klein bosje bieslook
- Peter zout naar smaak
Instructies
- Haal de roomboter van te voren uit de koelkast en laat deze op kamer temperatuur komen. Op deze manier kan je de boter makkelijker verwerken.
- Snij de boter in kleine blokjes, en prak het fijn met een vork zodat er een egaal geheel ontstaat.
- Snij de kruiden fijn en voeg deze toe aan de boter.
- Pers de knoflook en meng deze met de boter
- Voeg peper en zout toe.
- Mix en geheel goed en je knoflookboter is klaar!
Notities
Je kan de knoflookboter het beste een paar uur van te voren maken, zodat de smaak van de knoflook goed in de boter kan trekken. Niet genoeg tijd voeg dan wat extra knoflook toe.
Varieer eens met kruiden, salie en knoflook zijn ook een heerlijke combinatie!