Eetbare laurier drogen op verschillende manieren

door | 28 feb,2022 | Blogs 2022, Conserveren, Kruiden en groente drogen | 0 Reacties

Laurier drogen is kinderlijk eenvoudig! Maar zorg er wel voor dat je beschikt over de eetbare laurier, niet alle laurier is eetbaar. De sierstruik is namelijk giftig en wordt veel in tuinen gebruikt als hagen. De keuken laurier draagt de naam Laurus Nobilis en is dus de eetbare variant die je ook in de winkel kan kopen. Soms is het best wel even zoeken om een eetbare laurier te vinden. Maar de afgelopen jaren heb ik ze regelmatig bij verschillende tuincentrums zien staan. Vaak zijn het vaak wel kleine plantjes. Wil je direct een grote plant aanschaffen dan zijn er online verschillende bedrijven die de eetbare laurier aanbieden in verschillende maten.

Over de laurier plant

De Laurus Nobilis is een wintergroene struik die zonder snoeien 4 tot 8 meter hoog kan worden. De plant groeit niet bijzonder hard en is dus goed in toom te houden. Wanneer je een klein plantje aanschaft kan het best wel even duren voordat deze een leuk formaat heeft om er veel van te oogsten. Maar geduld wordt ruim beloond. Mijn laurier plant staat inmiddels 5 jaar in een pot in de achtertuin. Daar doet ze het goed en zorgt er voor dat ik geen laurier meer hoef te kopen in de winkel. 2 jaar geleden schafte we een extra plant aan voor op onze moestuin. Deze groeit een stuk harder, maar goed daar staat de plant ook op het zuiden en doet het goed bij veel zon.

Waarom zelf laurier drogen

zelf laurierblaadjes drogen
Verschil tussen eigen gedroogde laurier (mooi groen) en gedroogde supermarkt laurier.

Laurier is geen duur kruid, dus waarom zou je het zelf drogen. De laurier plant is een mooie plant om te laten groeien, zowel op de moestuin als in de achtertuin en zelfs op het balkon. En is dus ideaal om te hebben voor mensen die niet hun achtertuin of balkon willen veranderen in een moestuin. De plant blijft de hele winter mooi groen. Wat ik als pluspunt zie. En daarnaast beschik je dan ook nog eens over een ruime voorraad laurier die je zowel vers als gedroogd kan gebruiken. En nogmaals laurier drogen is zo simpel waarom zou je het niet doen. Daarnaast ziet vers gedroogde laurier er veel mooier uit in de potten. Kijk maar naar de foto, de bruine blaadjes komen uit de winkel de groene zijn vers gedroogd.

Verschillende manieren van laurier drogen

Laurier drogen kan op verschillende manieren, je kan het binnen laten drogen aan de lucht. In de zomer kan je de laurier blaadjes drogen in de zon. Je moet de laurierblaadjes dan wel afdekken met een dunne doek want in direct zonlicht kunnen de laurierbladeren bruin kleuren. Maar ook kan je laurier drogen in de voedseldroger of oven. Zelf kies ik vaak voor de methode om het aan de lucht te laten drogen. Omdat het geen energie kost en laurier net als veel andere kruiden snel droogt.

Laurier drogen aan de lucht

De makkelijkste manier om laurier te drogen is aan de lucht. Je kan de blaadje ophangen in kleine bosjes en op een droge plek laten drogen. Ik leg ze meestal op de roosters van mijn droogoven. Deze staat in de zomermaanden standaard op het aanrecht omdat ik die dan zeer regelmatig gebruik. Maar ook een rooster van de oven werkt prima. Zolang de lucht er maar langs kan circuleren. Na een week zijn de blaadjes door en door droog.

Laurier drogen in de voedseldroger

Laurierblaadjes drogen voedseldroger.
Laurierblaadje drogen in de voedseldroger

Ik vind het nooit de moeite om de voedseldroger aan te zetten voor laurier omdat het aan de lucht snel en goed droogt. Zonde van het stroomverbruik. Maar als ik andere dingen heb waarvoor de voedseldroger aangaat en ik een rooster over heb dan gaat er vaak zat wat laurier in om snel te drogen. Ik gebruik de stand van 40 graden. Binnen 12 tot 23 uur zijn ze volledig droog. De jonge malse blaadjes hebben altijd wat langer nodig om te drogen dan de oudere blaadjes. Als de blaadjes makkelijk breken zijn ze volledig droog.

Laurier drogen in de oven

Laurier kan je ook drogen in de oven, kies voor een lage stand. Bij mijn oven is de laagste stand 50 graden. Droog ze nooit boven de 100 graden want dan is de kans groot dat de laurier verbrand. Leg de blaadjes op een rooster en laat ze circa 2 uur drogen. Controleer regelmatig want niet iedere oven verwarmt gelijkmatig. En verbrande laurier werkt misschien wel rustgevend, maar het is niet heel erg lekker in je soep of stoofschotel.

Gedroogde laurier bewaren

Laurier drogen en bwaren

Gedroogde laurier bewaar je het beste in een luchtdichte pot en op een donkere plek. In je keukenkastje is een prima plek om je gedroogde laurier te bewaren. Laurier kun je gebruiken in stoofschotels zoals hachee maar ook in soepen zoals mijn kippensoep. Ook kan je thee trekken van de laurier die ontstekingen remt in het lichaam.

Heb je zelf een laurier plant dan wens ik je veel plezier met het drogen van je eigen laurier!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De stap zetten naar zelfvoorzienend leven - DeeDaDo - […] Eetbare laurier drogen op verschillende manieren Verhoogde moestuinbak maken van pallethout […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten