Lavas drogen, zo doe je dat!

door | 18 jun,2021 | Recepten, Blogs 2021, Conserveren, Kruiden en groente drogen, Thuis tuinieren | 0 Reacties

Lavas drogen is héél eenvoudig om te doen. In dit bericht leg ik je uit hoe je lavas (ook wel maggiplant genoemd) kunt drogen door deze op te hangen. Hoe je lavas kan drogen in de voedseldroger of in de oven. Vorig jaar was de lavas in mijn achtertuin nog maar een klein plantje, af en toe knipte ik er een klein stukje af voor in de soep. Maar de lavas was nog niet groot genoeg om te kunnen drogen voor de winter. Nou daar is dit jaar flink verandering in gekomen. Want de plant is enorm gegroeid. Nu zo lekker vroeg in het jaar al dingen kunnen drogen is erg fijn. Er is nog geen overvloed van de tuin en de weckketel en droogoven staan nog niet op volle toeren te draaien. Een mooi moment dus om de lavas te drogen.

De lavas oogsten om te drogen

Enkele takken van de plant vallen om en hangen over het pad, deze zijn dus als eerste aan de beurt om te oogsten. Zo creëer ik weer wat ruimte in mijn achtertuin. De takken knip ik zo’n 10 cm boven de grond af zo heb ik een mooie lengte en voldoende blad om te drogen. De kleine korte stengels laat ik staan zo kan de plant mooi door groeien en kan ik er van de zomer verse blaadje van oogsten voor in de soep of in stoofschotels.

Waarom drogen voor de winter

Ondanks dat de lavas plant een geweldige groeier is en enorm kan worden is er in de winter maar weinig te zien van de plant. Deze sterft bijna volledig af tot de grond om in het voorjaar weer met fris groen boven de grond te komen. Maar lavas ook wel maggiplant genoemd is juist heerlijk in soepen, stoofschotels en veel andere gerechten. Een flinke pot gedroogde lavas in de kast hebben staan voor de winter is dus erg fijn om te hebben.





Hangend drogen

Het is deze week erg warm, en ondanks dat ik vaak kruiden droog in mijn voedseldroger zie ik er deze week totaal het nut niet van in om de voedseldroger aan te zetten. In huis is het warm genoeg om het snel te kunnen drogen. Ik maak twee bossen van de lavas en bind de stelen vast met een stukje touw. Maak de bossen niet te groot liever een paar kleine bosjes die snel drogen dan grote bossen die langzaam drogen en daardoor sneller kunnen schimmelen ed. Bij voorkeur hang je ze op een donkere plaats buiten het bereik van zonlicht. Ik hang ze aan de koelkast deur, omdat ze daar niet goed kunnen luchten omdat ze met de achterkant tegen de deur aan hangen draai ik ze dagelijks even om. Als alles volledig droog is kan je de blaadjes eraf halen. Ik laat die voor de zekerheid nog even een paar dagen op een rooster drogen zodat ik zeker weet dat ze volledig droog zijn. Vervolgens maal ik ze fijn, je kan ze ook fijn knijpen met je handen of een vijzel. En voila mijn wintervoorraad lavas staat in de kast!

Drogen in de voedseldroger

Zoals al gezegd droog ik ook veel in de voedseldroger. Kruiden hebben geen hoge temperatuur nodig om te drogen en ik kies meestal voor een temperatuur van 40 graden, maar 50 mag ook. Hoger zou ik persoonlijk niet doen. Haal dan alle blaadjes van de stelen af en leg de blaadjes in je voedseldroger. Binnen 3-4 uur zijn ze volledig droog. Je kan dit testen door een blaadje fijn te knijpen, is het knapperig en verkruimeld het makkelijk dan is het klaar.

Lavas drogen in de oven

Lavas drogen in de oven werkt niet anders dan lavas drogen in de voedseldroger. Stel je oven in op heteluchtoven op 50 graden. Laat het deurtje van je oven opstaan zodat het vocht kan verdampen. Doe de blaadjes op een rooster. En hussel de blaadjes af en toe even door elkaar zodat ze gelijkmatig kunnen drogen. Hou je oven in de gaten en ook na 3-4 uur zijn de blaadjes klaar om opgeborgen te worden.

Veel plezier met je gedroogde lavas!

 

 

Veel liefs

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *