Luffa bloem

Luffa update

Inmiddels is het half augustus en de hoogste tijd voor een luffa update! Wat doen de planten op de moestuin het ontzettend goed! En inmiddels hangen er al grote vruchten aan de planten. We wachten dus vol spanning af.

Een lang avontuur

Luffa kweken in ons klimaat is niet gemakkelijk en dit is het 4e jaar dat ik het probeer. Ik schreef er al veel over in mijn blog luffa zaaien. En zal op de andere jaren verder niet in gaan, behalve dat het tot dit jaar nog niet was gelukt om luffa’s te kweken. Maar dit jaar lijken we dan voor het eerst echt succes te hebben. Inmiddels hangen er aan één van onze planten 6 vruchten! Het zaaien begon al vroeg in het jaar, ik zaaide al in februari en had engel geduld nodig om te wachten tot de zaden opkwamen. Dit duurde ontzettend lang! In het begin groeien de planten traag maar als ze eenmaal gaan, dan gaan ze ook goed. Maar dan is het nog lang wachten op de bloemen op 21 juni zien we de eerste vrouwelijke bloem aan de plant. Dit is een klein vruchtje met een bloempje eraan. De mannelijke bloemen groeien in clusters. Er zaten veel van deze clusters in de planten maar geen van deze waren open. Het vruchtje viel er uiteindelijk af omdat deze niet bestoven was. Maar 1 of 2 weken later zien we een vrucht die lijkt te ontwikkelen. En hetzelfde als met de rest van de plant het vruchtje begint langzaam maar gaat ook weer als een malle als deze eenmaal groeit.

In 2 weken tijd van mini luffa naar grote luffa

luffa groei

De foto rechts is van 31 juli, de foto links van dezelfde vrucht is van 14 augustus. Zo snel kunnen ze dus groeien als ze eenmaal vrucht zetten. Heel bijzonder om te zien hoe snel deze vruchten ontwikkelen. De komende weken gaan we de vruchten dus goed in de gaten houden en hopen dat we ze groot kunnen oogsten zodat we er een mooie oogst aan sponzen aan over kunnen houden! Het is in ieder geval een leuk avontuur om deze plant op te kweken, en te zien groeien.



Wat ik volgend jaar anders doe

Wij zijn natuurlijk ontzettend blij met de mooie groei in deze luffa’s. Maar ik denk dat we het nog beter hadden kunnen doen door de verschillende planten die we hebben bij elkaar te zetten. Nu staat er één voorop de tuin en één achterop de tuin. De planten vormen in verhouding met de mannelijke bloemen maar weinig vrouwelijke bloemen. Door meerdere planten bij elkaar te zetten is de kans groter dat alle vrouwelijke bloemen bestoven worden. De luffa op het achterste stuk van onze tuin is minder productief. Die heeft later in de ochtend de zon, en eerder in de avond de schaduw. Deze planten houden duidelijk van pal in de zon staan, en daar zullen ze volgend jaar ook een mooi plekje krijgen. Alle planten genieten duidelijk van het staan in verhoogde bakken, en staan met hun voeten in de compost. Ik denk dat dit en voldoende water er voor zorgt dat we dit jaar wél succes hebben. En zo leren we ieder jaar een beetje bij!

Veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *