Luffa zaaien

door | 15 feb,2021 | Zaaien, Onze moestuin, Thuis tuinieren | 2 reacties

Nee mijn moestuin ontwerp voor dit jaar is nog steeds niet klaar. Ik heb wel al een beetje in mijn hoofd waar ik wat wil laten. Maar ik ben er nog niet aan toe gekomen om de tekeningen te maken. Wel ben ik door al mijn zaden gegaan en heb ik een lijst gemaakt wat ik in februari en maart allemaal kan zaaien. En daar kwam ik ook de luffa zaden tegen. Inmiddels probeer ik al 2 jaar luffa te kweken, maar ben ik nog nooit tot de vruchten gekomen. Tijd om mijn huiswerk te doen.

Eerst even uitleg, wat is luffa?

Je kent ze wel de luffa sponzen, waarmee je kan wassen, je huid kan reinigen en zelfs kan gebruiken als afwasspons. En nee die groeien niet in de zee! Ook ik ben één van de vele mensen die altijd heeft gedacht dat de luffa spons was opgevist van de zeebodem. Een leuke verrassing dus toen ik leerde dat de spons helemaal niet in de zee groeit maar gewoon aan een plant. De plant komt oorspronkelijk uit India. De jonge vruchten kunnen gegeten worden als komkommer al vergelijken veel mensen het ook met courgette. Als je de vruchten door laat groeien kan je de rijpe vruchten laten drogen. Vervolgens pel je de hard geworden huid er af en hou je de bad spons plus genoeg zaden voor de rest van je leven over. Want het is verbazing wekend hoeveel zaden er ui 1 volgroeide luffa komen.

Waar ging het eerder mis?

Ik zei het al ik probeer al 2 jaar lang luffa te kweken. De planten hebben een lange tijd nodig om vrucht te zetten. Het eerste jaar begon ik heel dapper in januari met het voorzaaien binnen. Alleen toen toen had ik nog geen groeilamp. Het eindresultaat was hele grote slungelige planten. Op de tuin groeide ze wel maar niet heel erg goed. Tegen de tijd dat het oktober was hadden ze wel wat kleine vruchten, maar dit was niet voldoende. De kou kwam en de planten stierven zoals verwacht af. Daarnaast stonden ze dat jaar ook op een stukje hele natte grond, waar ze absoluut niet van houden. Het was ons eerste jaar en kende de tuin nog niet zo goed. Inmiddels weten we beter waar we wat wel en niet moeten zetten.

Les geleerd: NIET te vroeg voor zaaien of onder een groeilamp zetten!

Jaar twee was ik me daar bewust van en ik starten ze in maart. Jammer joh geen van de gezaaide zaden kwam op. Niet 1, terwijl ik denk ik wel 10 zaden had gezaaid. Ik had nog wat zaad over dus deed nog een poging. Niks noppes nada. Ik hield de zaden netjes vochtig maar na 4 weken, was er zowel van de eerste als van de tweede poging niets opgekomen. Ik bestelde nieuwe zaden. En JA die kwamen wel allemaal op, maar was het inmiddels mei. Waardoor ik besloot om ze thuis in een pot in mijn kleine wand kas te zetten. Maar midden in de hittegolf, en rennen op de tuin met gieters water vergat ik de luffa. Stom! De plant kreeg een opdonder door vocht te kort. En deed daarna nog wel een poging maar helaas zetten ze geen vrucht. Goed ze staan niet graag te nat, maar ze houden dus ook niet van droge voeten.

Les geleerd: NIET te laat zaaien en niet laten uitdrogen

Een nieuwe poging om Luffa te kweken in 2021

Ik heb dan ook wel weer zo’n kop van ik laat me niet kisten. Op de moestuin gaat er regelmatig het één en ander mis. Maar van andere planten krijg je dan weer zo’n overvloed, dat dit de boel weer in balans brengt. Het hoort er ook een beetje bij. En luffa kweken in ons klimaat is gewoon niet simpel. Toch wil ik het dit jaar graag weer proberen. Want het lijkt me erg leuk om te kunnen zeggen ik kweek mijn eigen badspons.

Beginnen met zaaien in februari

Oké dit jaar gaan we ervoor! Gewapend met een nieuw zakje zaad kan ik aan de slag. Ik gebruik een kweekbakje met 12 cellen die een doorzichtig kapje heeft om het bakje mee af te dekken. Ik weet dat de plantjes niet graag verpot worden, maar ook al gebruik ik de “oplosbare” zaai zakjes. Moet ik ze alsnog een keer verpotten voordat ze überhaupt eind mei naar buiten kunnen. Dus ik kies voor mijn zaai bakje, omdat het dekseltje erop er voor zorgt dat het vocht goed in het bakje blijft en niet verdampt. Voor Luffa zaden zijn 2 dingen belangrijk warmte en de zaden mogen niet uitdrogen. Vochtige maar geen natte grond dus. Inmiddels zitten er 10 zaden in de bakjes. Ze staan nu op zolder, waar het zonnetje de kamer snel opwarmt. Nu is het afwachten, ze zouden circa binnen 2 weken moeten ontkiemen. So fingers crossed!

En toen vloog het kweekbakje hoppa door de kamer

Even snel wat plantjes verplaatsen en meer ruimte maken om alles straks kwijt te kunnen in mijn kamer. En daar zag ik het bakje in een soort van slow motion uit mijn handen glippen. De deksel eraf vliegen. En precies op de kop op de grond belanden. En het enige dat ik op dat moment kon bedenken was misschien moet ik de luffa maar gewoon opgeven! Uiteindelijk viel de schade mee. En heb ik de boel nog een beetje kunnen redden. Gelukkig zijn luffa zaden groot. Ze lijken een beetje op de zaden uit een watermeloen, dus ze waren gemakkelijk terug te vinden. De boel weer netjes gemaakt en de nog niet ontkiemde zaden maar weer terug gedaan in het bakje. Op hoop van zegen dan maar.

Toch maar wat meer bodem warmte geven

Na twee weken en een valpartij gebeurt er nog niets in het kweekbakje. Misschien ben ik te ongeduldig. Maar door het verspenen van de gezaaide paprika plantjes is een groot deel van mijn propagator weer vrij. Tenminste voor even, dus ik plaats het bakje daar maar op in de hoop dat de zaden dan toch net wat sneller gaan ontkiemen. Later op de dag bedenk ik me dat ik ze vorig jaar op de verwarming had gezet en dat ze toen wel snel ontkiemde. Dus aan het einde van de dag staat het bakje op de verwarming.

Yes de eerste 2 plantjes beginnen op te komen

Zelf je luffa kweken
De kleine luffa plantjes komen op

Oké ik heb bijna een vergrootglas nodig, maar er begint iets door de grond te prikken. Zo’n twee dagen nadat ik het bakje op de verwarming heb gezet beginnen er 2 zaden voorzichtig te ontkiemen. Ik laat ze nog even op de verwarming staan, maar zodra ze goed zijn opgekomen zet ik ze wel wat kouder weg. Om te voorkomen dat ze als een malle gaan groeien omdat ze zo warm staan.

Update 13-5-2021 vier plantjes staan al even te groeien

Terwijl ik al wat op Instagram heb gepost over de luffa’s ben ik vergeten dit blog bij te werken. Van de 10 gezaaide zaden zijn er 5 opgekomen, en is er één overleden. Ik heb nog 4 luffa planten over. Een daarvan ging al vanaf het begin af aan als een malle. Na het verspenen was het plantjes duidelijk niet blij, dagen hingen de blaadjes slap. Maar eenmaal hersteld ging deze rap. En inmiddels staat die dan ook in een grote pot in mijn woonkamer. De andere 3 bleven achter en nadat alle andere moestuin plantjes de propagator hadden verlaten heb ik 2 van de 4 luffa planten daarop gezet. En dat konden ze zeker waarderen. Er zit een groot verschil in groei tussen degene die extra bodemwarmte hebben gekregen en degene die dat niet hebben gekregen. Niet raar voor een plant die van een warm klimaat houd.

Mei is koud dit jaar, dus ze blijven nog binnen

Luffa houdt net als ik duidelijk niet van koude voeten. En dat snap ik wel, want het is gewoon ellendig! Maar als ik naar de nacht temperaturen kijk voor de komende twee weken dan zijn die nog best wel laag. De luffa’s blijven dus nog even binnen. En ik ben nog aan het twijfelen wat ik met ze ga doen. Er blijft er sowieso één thuis. Op de tuin heb ik nog een klein kasje, waar eigenlijk kiwano in en uit zou groeien maar de kiwano wil het niet goed doen. Het zaad kwam al slecht op, en ik heb nog één sneu plantje over. Dus ik denk dat ik begin juni één of twee van de luffa planten daar in zet, ze staan dan meer beschut, warmer en de grond is dan misschien wat meer opgewarmd. Er staat er nu één in de woonkamer en die blijft hier ook. Die zet ik met mooi weer wel even buiten. Maar ook daarin merk ik dat de plant het lastig heeft. Na een half uurtje in de zon hangt de plant slap. Eenmaal terug naar binnen hersteld ze wel weer snel. Maar afharden bij deze planten is dus duidelijk lastiger dan bij de planten die ik gewend ben.

Er gaan 2 luffa’s naar de tuin verhuizen

Afgelopen weekend (6 juni) mochten de grootste luffa’s naar onze volkstuin verhuizen. Ze houden alleen niet van verpotten. En luffa is daar echt wel een zeurpiet over, als de plant in shock raakt dan stopt hij met groeien. Ik hoor je denk ja dat is wel met meer planten. Maar luffa is een echte cry baby en stopt gewoon een maand met groeien. Dat risico neem ik liever niet. Want dan gaat het waarschijnlijk geen sponzen worden. Ze staan in redelijk brede potten met flinke gaten in de bodem dus ik graaf de bodem van de pot een stukje in zodat de wortels door de gaten van de pot kunnen groeien en de planten hopelijk gewoon rustig doorgroeien. 1 staat vooraan op de tuin, met de hoop dat de plant daar een prachtige volle haag gaat maken. De andere heb ik op dezelfde manier ingegraven in een grote boomemmer, en staat langs de pergola in de hoop dat die mooi vol groeit en hopelijk ook boven ons zit gedeelte en ons hoofd gaat groeien zodat we lekker in luffa schaduw kunnen zitten.

De 2 thuisblijvers krijgen ook een bestemming

Ik wilde er graag één of twee thuis houden maar ik had er nog niet echt een plekje voor bedacht. Het leek me wel leuk om er 1 binnen te houden en dan bij voorkeur op zolder. Ik zal ze dan wel met de hand moeten bestuiven, maar dat is makkelijk te doen met een kwastje. In de zomer het warmte en zonnigste plekje in het huis. en de planten die daar de afgelopen weken hebben gestaan zijn mooi, groot en gezond. Het is dus zeker een goed plekje voor de plantjes. Met een klimrekje voor het raam mag deze dienst gaan doen als gordijn op zolder. Ik hoop dat deze een beetje vaart gaat maken met groeien want op dit moment is het 34 graden onder een plat dak. En de komende dagen wordt het nog warmer. Daar wordt de luffa misschien blij van maar ik vind het toch wat minder. De andere luffa gaat onder onze overkapping wonen. Daar moet ik alleen nog even goed opruimen. En dat is er de afgelopen weken nog niet van gekomen met alle plantjes die hier stonden. Dus die staat nu gewoon lekker buiten van het leven te genieten.

Luffa plant nummer 5 geboren

Raar maar waar 4 maanden na het zaaien van de luffa zaden komt er nu nog een luffa zaailing met zijn hoofdje boven de grond uitsteken. Ik had het bakje expres laten staan om te kijken of er nog iets zou gebeuren. Ook omdat ik het bakje telkens vergat water te geven omdat de andere planten ook mijn aandacht nodig hadden. Ach we zetten deze ook gewoon nog in een potje en zien wel wat het wordt.

De eerste luffa bloem is zichtbaar

Luffa bloem

Ja ik mag even een dansje doen op de tuin. De eerste Luffa bloem is zichtbaar! Verderop in de plant zitten nog meerdere clusters met knoppen. De clusters zijn de mannelijke bloemen en produceren geen vruchten. Ze zijn echter wel nodig om de vrouwelijke bloem zoals op de foto te bestuiven. Al met al vind ik het een heel goed begin. De planten hebben duidelijk genoten van het warme weer van de afgelopen weken met soms temperaturen van ruim 30 graden.

De hamvraag krijgen we echt luffa sponzen

Het blijft spannend er kan nog van alles gebeuren voordat we sponzen kunnen oogsten. De slakken kunnen de plant verorberen. De planten kunnen ziek worden en zo zijn er nog wel wat dingen te bedenken. Maar als er één jaar is dat we kans hebben om de sponzen te kunnen oogsten dan is het dit jaar wel. De planten zijn al mooi groot en kunnen nu genieten van het prachtige weer dat we hebben!

Hadden we oogst?

luffa oogst

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en besef ik me dat ik nooit meer de prachtige luffa oogst heb gedeeld met jullie! We hadden echt een geweldig prachtige oogst, ondanks dat de zomer vorig jaar geen geweldige zomer was. Luffa kweken in ons klimaat is dus zeker te doen. Maar zaai ze op tijd en zet ze op de meest zonnige plek die je beschikbaar hebt in de tuin. Degene die pal op het zuiden stond had de meeste en de grootste vruchten.

Ga jij dit jaar luffa’s kweken? Laat het me weten hoe het gaat!.

Veel liefs

2 Reacties

  1. Liebest

    Dankje voor deze leerzame post.

    Hier is het het 2de jaar dat ik probeer. Ik heb momenteel 1 plant in de kas staan, en was op zoek naar info over mannelijke en vrouwelijke bloemen (hoe ze te herkennen) ik hoop echt gauw een vrucht te zien. Want als ik je foto´s hier mag geloven, heb ik zonet de eerste vrouwelijke bloem gespot. (Ik wou eigenlijk weten of ik voor bevruchting minstens 2 planten nodig heb.. dat ze zichzelf kunnen bevruchten of niet. Maar dat lijkt niet zo)

    Ik vind het allesinds spannend ! Bedankt!

    Antwoord
    • DeeDee

      Wat leuk om te lezen dat het nuttig voor je is. Ik twijfelde daar vorig jaar ook over en kwam veel verschillende informatie tegen. Maar je hebt dus maar één plant nodig. Ik merkte wel dat twee planten bij elkaar zorgt voor een betere opbrengst. Veel succes en hopelijk kan je mooie luffa’s oogsten! Dit jaar moeten wij ze missen op de tuin helaas wilde de zaden niet ontkiemen en de twee plantjes die ik had hebben voor een volle slakkenbuik gezorgd.

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maart 2023 plantjes en tuin update | DeeDaDo - […] die ik in 2021 succesvol buiten kweekte. Hier schreef ik toen mijn bevindingen over in het artikel luffa zaaien…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *