Maart 2023 plantjes en tuin update

door | 17 mrt,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Onze moestuin | 0 Reacties

Inmiddels is er hier in huis al volop gezaaid. De meeste paprika’s en pepers zijn verspeend en ook de aubergines en zoete aardappel stekken hebben een plekje in een eigen potje gekregen. De eerste tomaten zijn gezaaid en ook de uien en prei staan boven de grond te pronken. En de ster van dit jaar is toch weer de luffa die ik in 2021 succesvol buiten kweekte. Hier schreef ik toen mijn bevindingen over in het artikel luffa zaaien en later in het artikel luffa update. Het voelt nu echt alsof het moestuin seizoen is begonnen en ik snel haast moet maken.

De paprika, peperplantjes

Meer over de ster van de show voor 2023

Luffa zaden ontkiemen
Luffa zaden ontkiemen tussen keukenpapier in een plastic zip zak (deno methode)

Ik schreef dus al 2 artikelen over het kweken van luffa, waar ik in 2021 zo’n mooie oogst van had had wij daar nu nog sponzen van hebben. Maar de voorraad begint op te raken en vandaar dus ook de keuze om dit jaar weer te proberen om in ons klimaat Luffa’s te kweken. Wie mij volgt op youtube kon zien dat ik me wat zorgen maakte, omdat er niets om kwam. Ik zaaide dus nog eens via de beno methode, en deze zaden ontkiemde heel snel. Vervolgens kwam de rest ook op, ik was dus gewoon te ongeduldig. en nu beschik ik dus over 12 luffa planten. Wel iets te teveel van het goede, want zoveel hebben we er niet nodig. Dus ik neem er morgen waarschijnlijk wat mee naar de moestuinbeurs.

Bezoek aan de moestuinbeurs

Vandaag en morgen is er de moestuinbeurs, en dit is het eerste jaar dat deze beurs er is. Voor wat ik nu zie aan organisatie is het een hele leuke en goed georganiseerde beurs. Wij zouden eigenlijk vandaag gaan. Maar vorige week is Chase opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft blaasproblemen en heeft al een tijd te maken met blaasontsteking die telkens weer terug komt en in overleg met de arts is er besloten om een katheter te plaatsen. Deze mocht er eigenlijk al deze week uit, en omdat we niet zeker wisten welke dag dit ging gebeuren hebben we de kaartjes om geboekt naar zaterdag. Wat geen probleem was en de organisatie zeer vriendelijk . Gelukkig gaat het weer goed met hem en kan hij morgen ook mee naar de beurs. Uiteraard laat ik weten hoe het is geweest.

Veel te doen deze maand

Youtube viel even stil, na het ziekenhuis had ik geen zin om te filmen. Want het was alles bij elkaar zeker geen pretje. Daarnaast is Chase thuis, we hebben dus samen wel veel gedaan. En hij heeft me ook geholpen om de paprika plantjes te verspenen en op te potten. Maar deze maand moet ik nog veel gaan zaaien. Ik heb de vlees tomaten wel al gezaaid, maar de cherrytomaten nog niet. Ook de kolen en een flink aantal bloemen kunnen deze maand gezaaid worden. En daarnaast gaan we dit jaar ook flink wat kruiden zaaien. Er staan 5 soorten basilicum op de planning en ik wil dat jaar ook een poging doen om tijm en rozemarijn te gaan zaaien. En terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat de meloenen en de komkommers tegen het einde van de maand ook gezaaid kunnen worden. Druk druk druk dus.

Moestuinplan af

Het moestuin plan voor dit seizoen is ook af. Eerder schreef ik al eens een artikel over het maken van een moestuinplan. Wat voor een grote moestuin in mijn ogen wel belangrijk is om te maken om overzicht te houden. Zonder plan loop ik als kip zonder kop rond op de tuin. Ik deel mijn planning meestal in hoofd categorieën zoals wortelgewassen, koolsoorten, aardappelen ed. Maar uiteindelijk beland er in ieder vak ook wel een bloemetje en hebben we een gevarieerde tuin, waar niet alleen veel groente, kruiden maar ook veel bloemen te vinden zijn. Soms maak ik de planning op de computer dit jaar is het een kladje, als we maar weten waar alle plantjes moeten komen en waar we ze terug kunnen vinden.

Levering van compost en houtsnippers

Compost

Onze buurvrouw op het complex heeft dit jaar gezorgd voor een levering van compost en houtsnippers. Altijd fijn om weer een lading aan compost te hebben. En zoals altijd werd er meer geleverd dan besteld, of onze kruiwagens zijn kleiner dat kan natuurlijk ook maar wij konden alles weer mooi aanvullen. Het was echt belabberd weer dus het ligt allemaal nog op hopen maar ik hoop het volgende week over de bakken te kunnen gaan verdelen. Dan is alles weer voorzien van een mooi laagje voedingsstoffen en hopelijk hebben we dan weer een mooie oogst dit jaar.

Nog steeds aan het oogsten

De laatste weken zijn we minder op de tuin geweest dan ik had gewild. Het was de afgelopen tijd of aan het regen of er kwam nog wat sneeuw uit de lucht vallen. En ook de temperaturen zijn niets echt fijn om langere tijd op de tuin bezig te zijn. Tenminste niet voor deze koukleum. En de dagen dat de zon mooi scheen kon ik niet weg. Maar toch gaan we af en toe even heel en weer om wat te oogsten. Zo staat er nog volop boerenkool, groeit de winterpostelein telkens weer terug en staat er meer palmkool dan we kunnen eten en verwerken. Volgend jaar kunnen we wel wat minder planten zetten. Ook konden we al wat kleine stronkjes broccoli oogsten, die we verwerkt hebben in een quiche. En dan vergeet ik vast nog wat maar het is de hoogste tijd om eten te gaan koken. Ik laat jullie weten hoe de beurs was!

Hoe gaat het bij jullie? Ben je al flink aan het zaaien of heb je stress om wat er nog moet?

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten