In de zomer zijn er altijd veel courgettes te verwerken van de tuin. Dus we zoeken altijd naar nieuwe ideeën om al die courgettes te verwerken. Courgette cake of brood staan dan ook vaak op de planning om te maken. Je kan er veel mee variëren, van zoete courgette cake zoals mijn chocolade courgette cake of juist een lekker hartig brood zoals dit mediterraan courgettebrood. Nu ligt er nog veel geraspte courgette in de vriezer dus een mooi moment om die op te maken en dit heerlijke brood te maken.
Zelf brood bakken
Zelf brood bakken is iets wat ik de laatste tijd steeds vaker doe. Soms succesvol en soms moet ik gewoon nog wat verder oefenen. Waar ik trouw recepten volg lukken de broden vaak goed. Maar het zelf experimenteren is vaak nog minder succesvol. Maar dit heerlijke courgettebrood mag er zeker wezen! Een heerlijke hartige snack die je zo warm kan eten, koud met een beetje boter. Of beleg het courgettebrood met een plakjes tomaat, pesto of roomkaas.
De courgette goed uitknijpen
Dit brood blijft makkelijk te nat als je de courgette niet goed uitknijpt. Raspt de courgette, doe deze in een vergiet en bestrooi met wat zout. Zout zorgt ervoor dat het vocht uit de courgette trekt. Laat het circa een half uurtje staan. Knijp daarna de courgette goed uit zodat het meeste vocht weg is. Dan krijg je een heerlijk courgettebrood, dat niet klef is van binnen.
Teveel? Vries het in!
Dit brood kan goed ingevroren worden. Snij het in plakken, bekleed een bakplaat of bord met bakpapier leg daarop de plakken courgettebrood op. Zet dit in de vriezer, zodra de plakken goed bevroren zijn kan je ze verpakken in een diepvries zak of een diepvriesdoos. Ideaal als makkelijke lunch, je kan een plak in een broodtrommel doen en tegen de tijd dat het tijd is om te eten is deze ontdooid. Voor ons is dit ideaal, zoonlief is een zoetekauw en ik hou van hartig. Manlief waait vind het beide lekker. Daarom bak ik vaak meerdere broden, zoet en hartig. En vries ik flink wat in zodat er altijd wat beschikbaar is voor in de broodtrommel, als lunch of als snack tussendoor. En met dit soort recepten krijgen we allemaal nog wat extra groente binnen!
Mediterraan courgettebrood
Ingrediënten
- 2 kleine courgettes
- 5 takjes basilicum
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- 4 eieren
- 50 ml olijfolie
- 100 ml yoghurt
- 300 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 50 gram pijnboompitjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Raspt de courgette grof, bestrooi deze met zout en laat een half uur uitlekken. Knijp daarna al het vocht eruit.
- Snij de basilicum fijn, rits de blaadjes van de tijm en rozemarijn. Gooi de steeltjes weg.
- Pers de knoflook uit.
- Klopt de eieren samen met de olijfolie en yoghurt los.
- Meng het zout, bakpoeder, de pijnboompitjes en de kruiden door de bloem
- Meng vervolgens het mengel van de eieren, olijfolie en yoghurt door de bloem. Zorg dat het een glad beslag wordt.
- Is je beslag vrij van klontje meng dan de gerapte uitgeknepen courgette door het beslag.
- Vet een cakevorm in met een beetje olie en giet het beslag erin.
- Bak het courgettebrood op in 1,5 uur goudbruin en gaar.
- Testen of de cake gaar is kan met een stateprikker, prik deze in het brood komt de saté prikker er droog uit dan is je courgettebrood klaar. Zet het brood anders nog even terug.
Pingback: Courgette kweken zo doen we dat! | DeeDaDo